Ρωσικά ταχυδρομεία στην Κρήτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλαστό γραμματόσημο 1 γροσίου του 1899. Ρωσικό ταχυδρομείο. Σφραγίδα ελέγχου: αετός μέσα σε κύκλο (πλαστή). Το οβάλ πλαίσο γράφει ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΝ * ΡΕΘΥΜΝΗΣ *. Η σγραγίδα είναι επίσης πλαστή.

Τα Ρωσικά ταχυδρομεία στην Κρήτη ιδρύθηκαν από τη Ρωσία στην περιοχή της Κρήτης, που την κατέλαβε ως μέρος της κοινής κατοχικής δύναμης, που έφτασε το 1898.

Η Ρωσία εξέδωσε γραμματόσημα για την περιοχή τού Ρεθύμνου το 1899. Ωστόσο, η ταχυδρομική υπηρεσία λειτούργησε για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.

Χειροποίητη έκδοση: Ένα πρώτο σύνολο τεσσάρων γραμματοσήμων χωρίς οδόντωση κατασκευάστηκε με σφραγίδες χειρός, σε δύο σχέδια βασισμένα στον αυτοκρατορικό θυρεό της Ρωσίας, τον δικέφαλο αετό. Το ένα σχέδιο ήταν ένας αετός στο κέντρο, επάνω RΕΤΥΜΝΟ, κάτω κείμενο Προσωρινό Ταχυδρομείο στα λατινικά ή στα γαλλικά και ΜEΤΑLIK, και στις γωνίες 1, όλα μπλε σε λευκό φόντο. Το άλλο σχέδιο ήταν ένας αετός στο κέντρο, επάνω ΡΕΘΥΜΝΗΣ, κάτω ΠΡΟΣΩΡ. ΤΑΧΥΔΡ. ΜΕΤΑΛΙΚ, και στις γωνίες 1 ή 2, με τα γράμματα λευκά μέσα σε έγχρωμο πάπυρο-ρολό: οι αξίες ήταν 1 (πράσινο), 2 (μαύρο) και 2 (ροζ-κόκκινο).

Τα κανονικά τυπωμένα γραμματόσημα εκδόθηκαν αργότερα το 1899, τυπωμένα από την Grundman & Stangel της Αθήνας, χρησιμοποιώντας ένα σχέδιο με την τρίαινα του Ποσειδώνα. Βγήκαν σε τρεις αξίες, 1 και 2 μεταλλικές και ένα γρόσι (piastre, ισοδύναμο με τέσσερα μεταλίκ), και επτά χρώματα (μπλε, ροζ, πράσινο, λιλά, κίτρινο, πορτοκαλί και μαύρο). Μία τρίτη σειρά εκδόθηκε χρησιμοποιώντας μια παραλλαγή αυτού του σχεδίου, προσθέτοντας δύο άστρα στο οβάλ πλαίσιο γύρω από την τρίαινα, και τυπώθηκε σε μπλε, ροζ, πράσινο και λιλά.

Τα γραμματόσημα έλαβαν επίσης ένα βιολέ ή μπλε σήμα ελέγχου, με τη μορφή ενός δικέφαλου αετού μέσα σε κύκλο, πριν εκδοθούν. Είναι γνωστά γραμματόσημα χωρίς το σήμα ελέγχου, διότι έχουν γίνει απομιμήσεις εκτεταμένα, όπως για παράδειγμα αυτό που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Είναι πλαστό γραμματόσημο, με πλαστό σήμα ελέγχου και πλαστή σφραγίδα ταχυδρομείου.

Η κυβέρνηση της Κρήτης εξέδωσε τα δικά της γραμματόσημα στις 1 Μαρτίου 1900· βλέπε Γραμματόσημα και ταχυδρομική ιστορία της Κρήτης.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές και πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές
  • Feenstra, Rienk M. (2001). Crete: Postal History, Postage and Revenue Stamps, Coins & Banknotes. Athens: Collectio. σελίδες 65–90. ISBN 960-85275-6-2. 
  • Karamitsos, A. (2004). Hellas 2004: stamp catalog and postal history, Volume II. Thessaloniki: A. Karamitsos. σελίδες 234–238. ISBN 960-87500-6-7. 
  • Vlastos (2004). Vlastos 2005, Volume 3, Hellenic Territories. Orestes Vlastos. σελίδες 249–258. 
  • Wellsted· Rossiter (1986). The Stamp Atlas. Macdonald. σελίδες 124–125. ISBN 0-8160-1346-2. 
Πηγές