Βρετανικά ταχυδρομεία στην Κρήτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
20-para stamp of the British administration in Crete issued in 1898 and inscribed in Greek

Τα Βρετανικά ταχυδρομεία στην Κρήτη επιτελούσαν τις ταχυδρομικές υπηρεσίες στο έδαφος του νησιού της Κρήτης. Οι γραμματόσημα, που είχαν επιγραφές στα Ελληνικά, χρησιμοποιήθηκαν στην βρετανική σφαίρα διοίκησης (Ηράκλειο) κατά τη διάρκεια της κατοχής των Μεγάλων Δυνάμεων του νησιού το 1898-1899.

Ταχυδρομική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1898 η Κρήτη απέκτησε αυτονομία από την Οθωμανική κυριαρχία. Η Κρητική Πολιτεία βρισκόταν υπό διεθνή εγγύηση και προστασία· μετά την αποχώρηση της Οθωμανικής φρουράς, ήταν φρουρούμενη από μια διεθνή στρατιωτική δύναμη από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρωσία, και κάθε δύναμη έλεγχε μια περιοχή.

Βρετανικά ταχυδρομεία ιδρύθηκαν από τη στρατιωτική διοίκηση στην περιοχή υπό βρετανικό έλεγχο, αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ. Ήταν στο Ηράκλειο και σε 9 χωριά. Οι ταχυδρομικές σφραγίδες είναι HPAKΛEION, ΑΓ. ΘΩΜΑΣ, ΑΓ. ΜΥΡΩΝ, ΑΡΧΑΝΑΙΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΗ, ΚΑΣΤΕΛΛΛΙ, ΜΟΙΡΑΙΣ, MOXOΣ, ΧΑΡΑΚΑΣ και ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ.[1]

Εκδόσεις σειρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βρετανία εξέδωσε 5 γραμματόσημα με επιγραφές στα ελληνικά. Τα γραμματόσημα είχαν ονομαστικές τιμές στο οθωμανικό νόμισμα: παράδες (40 παράδες = 1 γρόσιο). Η πρώτη σειρά, χειροποίητη, φαίνεται στην εικόνα παραπάνω. Επίσης το 1898 ακολούθησαν δύο αξίας 10 παράδων (μπλε), και 20 παράδων (πράσινο). Το 1899 άλλα δύο, 10 παράδων (καφέ) και 20 παράδων (κόκκινο. Όλες ήταν λιθογραφικές εκδόσεις.

Παλαιότερα, θεωρείτο ότι το ταχυδρομικό υλικό μεταφερόταν μέσω του αυστριακού γραφείου στο Ηράκλειο, με την αυστριακή σφράγιση CANDIA, επειδή πολύ λίγοι σωζόμενοι φάκελοι και ορισμένα βρετανικά γραμματόσημα φέρουν τις σφραγίσεις τόσο των βρετανικών υπηρεσιών όσο και του αυστριακού ταχυδρομείου με το CANDIA. Αλλά σχεδόν όλο το ταχυδρομικό υλικό των Βρετανών έχει μόνο αυστριακά γραμματόσημα. Δεν υπάρχουν, επομένως, αποδείξεις ότι τα βρετανικά γραμματόσημα είχαν διεθνή ισχύ, ή ότι υπήρχε βρετανική ταχυδρομική υπηρεσία στην Κρήτη. Έτσι, πλήρη φύλλα των τεσσάρων τελευταίων γραμματοσήμων έχουν προ-ακυρωθεί με τη σφράγιση HPAKΛEION. Παρ' όλα αυτά, οι σπάνιοι σφραγισμένοι φάκελοι και τα γραμματόσημα παραμένουν ελκυστικά για τους συλλέκτες.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Feenstra, Rienk (2001). Crete : postal history, postage and revenue stamps, coins and bank notes ([2nd.] έκδοση). Collectio. ISBN 9608527562. 

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]