Αυστριακά ταχυδρομεία στην Κρήτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επισκόπηση της παρουσίας Αυστριακών ταχυδρομείων στην Κρήτη και της χρήσης γαλλικών νομισμάτων στην Αυστριακή γραμματόσημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ταχυδρομική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαζί με πολλά άλλα έθνη, η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία διατήρησε δικά της ταχυδρομεία στην Κρήτη στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Λειτουργούσε 3 ταχυδρομεία, ένα για τις πόλεις Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Λειτουργούσαν από το 1890 μέχρι το 1914 και διαδέχθηκαν τους προηγούμενους αυστριακούς ταχυδρομικούς οργανισμούς που είχαν ξεκινήσει εργασίες στην περιοχή από το 1837.

Σφραγίδα θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γραφεία χρησιμοποιούσαν αυστριακά γραμματόσημα τα οποία εκφράζονταν με διάφορες νομισματικές μονάδες (Λομβαρδοενετικό σόλντι, τουρκικά παρά και γρόσια, γαλλικά σαντίμ και φράγκα).

Εκδόσεις που εκφράζονταν με γαλλικά νομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκειμένου να ανταγωνιστούν καλύτερα τα γαλλικά ταχυδρομεία, τακτικά Αυστριακά γραμματόσημα κόβονταν σε γαλλικό νόμισμα από το 1903 (με τιμές από 5 σαντίμ έως 4 φράγκα).[1] Το τελευταίο σετ (1908-1914) περιλάμβανε γραμματόσημα για τον εορτασμό της 60ής επετείου της ενθρόνισης του Αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές
  1. Österreich 1850-1918, Spezialkatalog und Handbuch, von Dr. Ulrich FERCHENBAUER, Wien 1981 Österreichische Post auf Kreta p.458-464
Πηγές

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]