Πρόσωπο με Πρόσωπο (ταινία 1976)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόσωπο με Πρόσωπο
ΣκηνοθεσίαΊνγκμαρ Μπέργκμαν[1]
ΠαραγωγήLars-Owe Carlberg και Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
ΣενάριοΊνγκμαρ Μπέργκμαν[1]
ΠρωταγωνιστέςΛιβ Ούλμαν, Έρλαντ Γιόσεφσον, Gunnar Björnstrand, Γκέστα Έκμαν (πρεσβύτερος), Birger Malmsten, Λένα Ολίν, Donya Feuer, Aino Taube, Γκέστα Έκμαν, Marianne Aminoff, Kari Sylwan[2] και Ντάνιελ Μπέργκμαν[2]
ΜουσικήΒόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
ΦωτογραφίαΣβεν Νίκβιστ
Εταιρεία παραγωγήςDino De Laurentiis Corporation
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή1976
Διάρκεια114 λεπτά
ΠροέλευσηΣουηδία
ΓλώσσαΣουηδικά

Η ταινία Πρόσωπο με Πρόσωπο (σουηδικά Ansikte mot Ansikte) είναι ψυχολογικό δράμα παραγωγής 1976 σε σκηνοθεσία Ίνγκμαρ Μπέργκμαν[3]. Η ταινία που έχει ως πρωταγωνιστές τους Λιβ Ούλμαν και Έρλαντ Γιόσεφσον πραγματεύεται την ιστορία μιας ψυχιάτρου που πλήττεται από ψυχική ασθένεια.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ψυχίατρος Τζένι Ίσακσον (Λιβ Ούλμαν), σύζυγος επιτυχημένου ψυχιάτρου, του Έρικ αναγκάζεται να μείνει στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς της το καλοκαίρι, όσο ο σύζυγός της θα λείπει στην Αμερική σε συμβούλιο, ενώ η κόρη της θα βρίσκεται στην κατασκήνωση. Η Τζένι πρόκειται να περάσει το καλοκαίρι της δουλεύοντας στο νοσοκομείο, αντικαθιστώντας το διευθυντή της ψυχιατρικής πτέρυγας που λείπει σε διακοπές. Ο φόρτος εργασίας και μια σειρά από γεγονότα που ταράζουν την ψυχική ηρεμία της Τζένι την οδηγούν σε νευρικό κλονισμό. Η Τζένι εμφανίζει σημάδια ψύχωσης με ψευδαισθήσεις και οράματα που δυσκολεύουν τις καθημερινές της ασχολίες και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σενάριο της ταινίας προοριζόταν αρχικά για μίνι τηλεοπτική σειρά τεσσάρων επεισοδίων. Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σκηνοθέτης και σεναριογράφος του κινηματογραφικού αυτού έργου, μοντάρισε το 200 λεπτών υλικό του περιορίζοντάς το στα 130 λεπτά. Η έκδοση της ταινίας που κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. είχε διάρκεια 114 λεπτών[4]. Η ταινία προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το Μάιο του 1976 εκτός συναγωνισμού[5].

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν έλαβε τη δεύτερη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταίνια, το οποίο έχασε από τον Τζον Αβίλντσεν, σκηνοθέτη της ταινίας Ρόκι: Τα χρυσά Γάντια (Rocky, 1976)[6]. Η Λιβ Ούλμαν προτάθηκε και εκείνη για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, αλλά έχασε από τη Φέι Ντάναγουεϊ που κέρδισε το βραβείο για την ερμηνεία της στην ταινία του Σίντνεϊ Λουμέτ Το Δίκτυο (Network, 1976)[6].

Υποψηφιότητα:

  • Σκηνοθεσίας – Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Λιβ Ούλμαν

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές στην ταινία, καθώς και στο συνολικό έργο του Μπέργκμαν γίνονται από το Γούντι Άλεν στην ταινία Ο Νευρικός Εραστής (Annie Hall, 1977) στη σκηνή όπου ο Άλεν φτάνει καθυστερημένος στο σινεμά για την πρώτη προβολή του "Πρόσωπο με Πρόσωπο" και αρνείται να μπει στην αίθουσα ξέροντας ότι έχει χάσει τα πρώτα λεπτά της ταινίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Σουηδικά) Swedish Film Database. Swedish Film Institute. 15042.
  2. 2,0 2,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. «Face to Face (1976)». The Swedish Film Database. The Swedish Film Institute. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2014. 
  4. «Face to Face (1976)». The Swedish Film Database. The Swedish Film Institute. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2014. 
  5. «Festival de Cannes: Face to Face». festival-cannes.com. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2009. 
  6. 6,0 6,1 «The 49th Academy Awards (1977) Nominees and Winners». oscars.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2011.  Σφάλμα αναφοράς: Μη έγκυρη ετικέτα <ref> • όνομα " Oscars1977 " ορίζεται πολλές φορές με διαφορετικό περιεχόμενο

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]