Τίγρης και Δράκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τίγρης και Δράκος
(Wo hu cang long)
Η αυθεντική κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΑνγκ Λι
ΠαραγωγήHsu Li Kong, William Kong και Ανγκ Λι[1]
ΣενάριοΤζέιμς Σάμους[2], Wang Hui-ling[2] και Kuo Jung Tsai[2]
Βασισμένο σεCrouching Tiger, Hidden Dragon
ΠρωταγωνιστέςΜισέλ Γιο
Τσο Γιουν-Φατ
Ζανγκ Ζιγί
Τσανγκ Τσεν
ΜουσικήTan Dun
ΦωτογραφίαPeter Pau
ΜοντάζTim Squyres
ΕνδυματολόγοςTimmy Yip
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures και TriStar Pictures
ΔιανομήInterCom
Πρώτη προβολή20 Οκτωβρίου 2000 (Ελλάδα)
Διάρκεια120 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Δημοκρατία της Κίνας, Χονγκ Κονγκ[2] και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας[2]
ΓλώσσαΚινέζικα
ΈπεταιCrouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny

To "Τίγρης και Δράκος" (Wo hu cang long) είναι μια πολυβραβευμένη κινέζικη ταινία του 2000. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Ανγκ Λι και πρωταγωνιστούν πολύ γνωστοί Κινέζοι ηθοποιοί όπως η Μισέλ Γιο, ο Τσο Γιουν-Φατ, η Ζανγκ Ζιγί και ο Τσανγκ Τσεν. Η ταινία βασίστηκε στο τέταρτο μυθιστόρημα μιας γνωστής κινέζικης πενταλογίας του Γανγκ Ντούλου. Οι πολεμικές τέχνες και οι σκηνές δράσης χορογραφήθηκαν από τον Γιούεν Γιο Πινγκ.

Με ένα λιτό προϋπολογισμό της τάξεως των 15 εκατομμυρίων δολαρίων και διαλόγους στα κινέζικα, ο "Τίγρης και Δράκος" έγινε μια μεγάλη παγκόσμια επιτυχία. Μόνο στην Αμερική κέρδισε τα 128 εκατομμύρια δολάρια και αναδείχτηκε ως η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ξενόγλωσση ταινία στην αμερικάνικη ιστορία. Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, Καλύτερων Σκηνικών) ενώ ήταν υποψήφια σε άλλες έξι κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας. Απέσπασε επίσης 4 βραβεία BAFTA, μεταξύ των οποίων και βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Ξενόγλωσσης Ταινίας, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας και βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας από την Ένωση Σκηνοθετών Αμερικής (DGA).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Freebase Data Dumps. Google.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 www.europeanfilmawards.eu/en_EN/film/crouching-tiger-hidden-dragon.5622. Ανακτήθηκε στις 16  Οκτωβρίου 2020.