Πηλαφά Ντελίσιους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Πιλαφά Ντελίσιους (Pilafa Delicious ή Ντελίσια) είναι ποικιλία μήλων που παράγεται στην περιοχή της Αρκαδίας. Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρκαδίας έχει κατοχυρώσει τα μήλα Πιλαφά ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1994 ενώ η Ευρωπαική αναγνώριση ως ΠΟΠ έγινε το 1997. Ο επίσημος χαρακτηρισμός της ποικιλίας, η οποία δημιοργήθηκε από τον Ηλία Πιλαφά, είναι «Πιλαφά DELICIOUS Τριπόλεως» και έγινε το 1962 από το Υπουργείο Γεωργίας με απόφαση 225700/13362.[1] Σήμερα καλλιεργούνται γύρω στα 1000-1500 στρέμματα στην Αρκαδία και η παραγωγή υπολογίζεται σε περίπου 1000 τόνους ετησίως.

Τα μήλα αυτά δεν είναι πολυ ελκυστικά εμφανισιακά. Αναγνωρίζονται απο τη κιτρινοκόκκινη θαμπή όψη και ενίοτε φέρουν στίγματα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να αποθαρρύνουν τους αγοραστές που δεν εχουν ξαναδοκιμάσει την επιβλητικά ξεχωριστή τους γεύση, ιδιαίτερα αν εκτίθενται δίπλα σε ποικιλίες με ζωηρά χρώματα και αψεγάδιαστη εμφάνιση.

Τα μήλα Πιλαφά έχουν μια ιδιαίτερη, πλούσια, ελαφρώς υπόξινη γεύση. Οι διατροφολόγοι αναγνωρίζουν σε αυτή την ποικιλία μήλων, μεγάλη θρεπτική αξία. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα να διατηρούνται επι μακρόν δίχως να αλλοιώνεται η ιδιαίτερη γεύση και τραγανότητα τους.[2] Τα Ντελίσια της Τρίπολης, ή Μήλα Τριπόλεως όπως αλλιώς αποκαλούνται τα μήλα Πιλαφά, προορίζονται κυρίως για τις αγορές της Αθήνας και της Πελοποννήσου.

Τον σπόρο για τα μήλα Ντελίσια έφερε στην Κερασιά Αρκαδίας επαναπατρισθείς Ελληνοαμερικανός ονόματι Ηλιας Πιλαφάς στις αρχές του 20ού αιώνα, ιστορία που είναι πραγματικη μιας και στα Βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρεται, καλλιεργείται και σήμερα μια ποικιλία μήλων του 19ου αιώνα που μοιάζει πολύ στην όψη και στην γεύση με αυτά της Τρίπολης. Τα μήλα αυτά ονομάζονται Golden Russet και θεωρούνται εθνικό κειμήλιο.[1]

Ο Ηλίας Πιλαφάς και η ποικιλία των μήλων έχουν αποσπάσει τα κάτωθι βραβεία και διακρίσεις:[1]

  • 1934 – 1937 – 1939: Χρυσά Βραβεία στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης
  • 1945: Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών «Ανθ’ ων υπέρ των μηλεών είργασται»
  • 1954: Χάλκινο Μετάλλιο Γεωργικής Αξίας Βασιλέως Γεωργίου Β’ που απονεμήθηκε από τον Βασιλέα Παύλο Α'

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Μήλα Delicious». ΠΕΛΙΤΙ. 2 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2021. 
  2. «Μήλα Τριπόλεως Delicious Πιλαφά». www.itrofi.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2021.