Σαν Μιχάλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τριγωνικό κομμάτι από Σαν Μιχάλη

Το Σαν Μιχάλη είναι παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παράγεται στο νησί της Σύρου εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα τυριά της χώρας, το οποίο έχει αναγνωριστεί από το 1994 ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Το τυρί τυροκομήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του '70 από την συνεταιριστική τυροκομική μονάδα ΒΙΟΣΥΡ.[1] Η ονομασία του τυριού προέρχεται από ένα βουνό στα βόρεια του νησιού όπου βρίσκεται και το ομώνυμο χωριό Σαν Μιχάλης.[2] Παράγονται συνολικά 46 τόνοι τυριού ετησίως.[3]

Παρασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα από το νησί και έχει κατ'ελάχιστο τετράμηνη ωρίμανση. Έχει κυλινδρικό σχήμα και σκληρή υφή, μέγιστη υγρασία 40% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 36%. Η γεύση του είναι αλμυρή και πικάντικη. Τρώγεται αυτούσιο με ψωμί ή φρούτα, ενώ χρησιμοποιείται και σε πολλές συνταγές μαγειρικής.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Τα πικάντικα της Σύρου, Της Νικολέτας Μακρυωνίτου | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. 
  2. «Τα τυριά των Κυκλάδων». kykladesnews.gr. 20 Μαρτίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020. 
  3. Η οικονομική κρίση χτύπησε και το «Σαν Μιχάλη» www.agrotypos.gr
  4. UmamiPedia: Σαν Μιχάλη