Λεωφόρος Βεΐκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεωφόρος Βεΐκου
Μήκος3,0 χιλιόμετρα
Διασταύρωση μεΛεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως (Νέας Ιωνίας), Λεωφόρος Κύμης, Λεωφόρος Καποδιστρίου, Λεωφόρος Γαλατσίου και Λεωφόρος Αγίας Γλυκερίας.
ΠεριοχήΔήμος Γαλατσίου, Δήμος Νέας Ιωνίας
ΕκκίνησηΛεωφόρος Αγίας Γλυκερίας, Γαλάτσι, Κεντρικός Τομέας Αθηνών
ΤέλοςΛεωφόρος Κύμης και Λεωφόρος Καποδιστρίου, Νέα Ιωνία, Βόρειος Τομέας Αθηνών


Η Λεωφόρος Βεΐκου, ή Λεωφόρος Ομορφοκκλησιάς, αποτελεί οδικό άξονα που ενώνει το Γαλάτσι με την Νέα Ιωνία και τα Βόρεια Προάστια.[1] Ξεκινά ως συνέχεια της Λεωφόρου Αγίας Γλυκερίας και συνεχίζει μέχρι την έναρξη της Λεωφόρου Κύμης, κοντά στις συνοικίες Νεόκτιστα Νεάπολης, Καλογρέζα και Αλσούπολη, της Νέας Ιωνίας, όπου επίσης συναντάει τις Λεωφόρους Εθνικής Αντιστάσεως και Καποδιστρίου. Σήμερα είναι μία κύρια εμπορική εστία του Γαλατσίου, καθώς διαθέτει καταστήματα, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις.

Η Λεωφόρος περνά από διάφορες υποδομές που εξυπηρετούν το Δήμο Γαλατσίου, ή γενικότερα το Πολεοδομικό Συγκρότημα Αθηνών-Πειραιώς, όπως για παράδειγμα, το Άλσος Βεΐκου και το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, ενώ η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα.[2]

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά η Λεωφόρος ονομάστηκε Λεωφόρος Ομορφοκκλησιάς, λόγω της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, ή αλλιώς Ομορφοκκλησιάς, μίας βυζαντινής εκκλησίας του 11ου αιώνα, από την οποία και περνούσε. Η ονομασία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις. [3][4]

Η ονομασία της "Λεωφόρος Βεΐκου" προέρχεται από τον ομώνυμο Σουλιώτη αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης, Λάμπρο Βεΐκο, που σκοτώθηκε στη Μάχη του Ανάλατου. Το κράτος για να τον τιμήσει έδωσε στους κληρονόμους του εκτάσεις γης στην περιοχή του σημερινού Άλσους Βεΐκου και έπειτα, ο οδικός άξονας έλαβε το όνομα του. [5][3][6]

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συγκοινωνίες που διαπερνούν την Λεωφόρο Βεΐκου, προς στιγμήν αποτελούνται μόνο από λεωφορεία που τη διαπερνούν. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, θα υπάρχουν δύο σταθμοί που θα συνδέουν το Άλσος Βεΐκου, με το κέντρο του Γαλατσίου και έτσι από κάτω από το μεγαλύτερο της τμήμα θα περνάει η σήραγγα.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σημεία αναφοράς, μνημεία και θρύλοι». Δήμος Γαλατσίου. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2021. 
  2. «Σημεία αναφοράς, μνημεία και θρύλοι». Δήμος Γαλατσίου. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2021. 
  3. 3,0 3,1 «Οδονυμικά του Γαλατσίου ⋆ 🔍 ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΣΗΜΕΡΑ & ΧΤΕΣ». 🔍 ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΣΗΜΕΡΑ & ΧΤΕΣ. 13 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2021. 
  4. «Ομορφοεκκλησιά Άγιος Γεώργιος». Βυζαντινός Περίπατος στην Αθήνα. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2021. 
  5. «Λάμπρος Βέικος (1785-1827)». 1821.com.gr | 1821 Η Ελληνική Επανάσταση. 15 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2021. 
  6. inGalatsi. «Το κτήμα Βεΐκου και η αμαρτωλή ιστορία του. Η εξέλιξη στην πορεία των χρόνων και η διαθήκη». www.ingalatsi.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2021. 
  7. «Μετρό Γραμμή 4: Σε ποιους δρόμους θα κατασκευαστούν οι πρώτοι 15 σταθμοί». www.news247.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2021.