Νεόκτιστα Νεάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιερός Ναός Αγίου Ευσταθίου σε Νεάπολη Νέας Ιωνίας

Τα Νεόκτιστα Νεάπολης ή Νεάπολη Νέας Ιωνίας είναι συνοικία στα ΝΑ της Νέας Ιωνίας νότια από την Καλογρέζα στα όρια των Δήμων Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου και Φιλοθέης, βρίσκεται στην συμβολή σημαντικών συγκοινωνιακών κόμβων όπως η Λεωφόρος Βεΐκου και η Λεωφόρος Καποδιστρίου.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορειοδυτικά: Σαφράμπολη Βόρεια: Καλογρέζα Βορειοανατολικά: Αλσούπολη
Δυτικά: Περισσός Νεόκτιστα Νεάπολης Ανατολικά: Φιλοθέη
Νοτιοδυτικά: Περισσός Νότια: Γαλάτσι Νοτιοανατολικά: Φιλοθέη

Συνορεύει στα βόρεια με την Καλογρέζα με όριο την Λεωφόρο Αντισυνταγματάρχη Κιρκίδη (Εθνικής Αντιστάσεως) συνέχεια της Λεωφόρου Καποδιστρίου, στα νότια με το Γαλάτσι με όριο την Οδό Δεμιρδεσίου, στα ανατολικά με την Φιλοθέη με όριο την Λεωφόρο Βεΐκου και στα δυτικά με τον Περισσό με όριο την Οδό Ομήρου. Τα Τουρκοβούνια, το Άλσος Βεΐκου με το μεγάλο Αθλητικό Πάρκο του Γαλατσίου και οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται αμέσως νοτιότερα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας σε Νεάπολη Νέας Ιωνίας
Πλατεία Παναγή Τσαλδάρη σε Νεάπολη Νέας Ιωνίας
Πλατεία Ελευθερίας σε Νεάπολη Νέας Ιωνίας στην εκκλησία της Ευαγγελιστρίας
Οδός Μήδειας σε Νεάπολη Νέας Ιωνίας

Μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή η περιοχή ήταν ακατοίκητη έκταση βόρεια από το Άλσος Βεΐκου, η έκταση παραχωρήθηκε το 1925 στους πρόσφυγες προερχόμενους από την Νεάπολη (Νέβ-Σεχίρ) Ικονίου Μικράς Ασίας για την δημιουργία οικισμού. Η συνοικία αναπτύχθηκε παράλληλα με τις υπόλοιπες συνοικίες της μεγάλης προσφυγούπολης της Νέας Ιωνίας, το 1934 ανεγέρθη ο πρώτος ξύλινος ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου ο μοναδικός ναός σε ολόκληρη την Ελλάδα αφιερωμένος στον συγκεκριμένο Άγιο με διαστάσεις 16 Χ 8 μέτρα. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου αποφασίσθηκε η μεταφορά στον ξύλινο ναό των ιερών λειψάνων του Ιερομάρτυρος Γεωργίου του Νεαπολίτου (Νέβ-Σεχίρ) Μικράς Ασίας, της τίμιας κάρας του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης, τεμαχίων εκ των ιερών λειψάνων των Αγίων Θεοδώρων, του Τήρωνος και Στρατηλάτη καθώς και των ιερών σκευών και ιερών εικόνων, η τελετή πραγματοποιήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου/1934. Το 1948 αποφασίστηκε η ανέγερση του σημερινού μεγάλου ναού του Αγίου περίπου σε απόσταση 100 μέτρων από τον ξύλινο στο σημείο που βρίσκεται ο σημερινός μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ευσταθίου στην ομώνυμη πλατεία, οι εργασίες ξεκίνησαν το 1952 ολοκληρώθηκαν το 1955. Την ίδια χρονιά αποφασίστηκε η μεταφορά των ιερών κειμηλίων από τον ξύλινο στον νέο ναό που εγκαινιάστηκε στις 8 Ιουλίου/1956 από τον μητροπολίτη Πατάρων Μελέτιο.

Ο δεύτερος μεγάλος ενοριακός ναός της συνοικίας είναι ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού Θεοτόκου στην πλατεία Ελευθερίας επί της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως, ο ναός θεμελιώθηκε το 1969 και εγκαινιάστηκε στις 28 Μαΐου/1978 από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Τιμοθέου.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νεάπολη Νέας Ιωνίας είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή με έντονη κυκλοφορία αλλά σε μικρότερο βαθμό από την γειτονική Καλογρέζα και με πολλούς ελεύθερους χώρους, παρέχει και άφθονα καταστήματα εξυπηρέτησης των κατοίκων. Η είσοδος στην συνοικία πραγματοποιείται από την Οδό Χρήστου Μάντικα επί της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως στην αριστερή πλευρά του Δημοτικού Σταδίου Νέας Ιωνίας, μέσω της Σικελιανού καταλήγει στην κυκλική πλατεία με την μεγαλοπρεπή εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου. Η Οδός Μήδειας ξεκινά από την πλατεία Αγίου Ελευθερίου και διασχίζει στην μέση την συνοικία της Νεάπολης καταλήγοντας στην Λεωφόρο Βεΐκου βόρεια του Γαλατσίου, κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν τα μεγαλύτερα πάρκα της συνοικίας όπως η πλατεία Παναγή Τσαλδάρη, η πλατεία Ελευθερίας και η πλατεία Φλέμινγκ. Στην πλατεία Ελευθερίας υπάρχει αθλητικό κέντρο, γήπεδα, ο δεύτερος μεγάλος ναός της Νεάπολης η Ευαγγελίστρια ενώ από τα βόρεια της πλατείας περνάει η Λεωφόρος Εθνικής Αντίστασης.

Δημοτικό Στάδιο Νέας Ιωνίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημοτικό Στάδιο Νέας Ιωνίας βρίσκεται στην συνοικία της Νεάπολης στο ΒΔ τμήμα της και σε μια αχανή έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, στην συμβολή της Οδού Χρήστου Μάντικα με την Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, η εξωτερική πλευρά του σταδίου διακρίνεται καθαρά απο την λεωφόρο. Κατασκευάστηκε το 1968, ανακαινίστηκε πλήρως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με την τοποθέτηση χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς, ανακαινίστηκε για τελευταία φορά το 2010, διαθέτει αγωνιστικό χώρο διαστάσεων 100X62 μέτρα και χωρητικότητα 1000 θέσεων, ταρτάν στίβου, συνθετικό χλοοτάπητα και προβολείς. Το γήπεδο είναι ποδοσφαιρική έδρα του Α.Ο. Νέας Ιωνίας και της Α.Ε. Ελευθερούπολης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Η Νέα Ιωνία του χθες και του σήμερα» του Χαρ. Δ. Σαπουντζάκη – Νέα Ιωνία 1980
  • «Τα πρώτα σχολεία των προσφύγων στη Νέα Ιωνία» των Χάρη Σαπουντζάκη & Μάκη Λυκούδη, 2η έκδοση ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνία 2008
  • «Νέα Ιωνία 1923 – 2003, 80 χρόνια» επετειακή έκδοση του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]