Α.Ο. Κυανούς Αστήρ Βάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αστέρας (αθλητικός σύλλογος).
Α.Ο. Κυανούς Αστέρας Βάρης
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Όμιλος Κυανούς Αστέρας Βάρης
Σύντομο όνομαΚυανούς Αστέρας Βάρης
Ίδρυση21  Μαΐου 1964
ΈδραΒάρη Αττικής, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Στάδιο Βάρης «Κωνσταντίνος Μπαγλατζής», Δήμος Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης
Χρώματαμπλε και λευκό
ΠρόεδροςΑνδρέας Αντάρτης
ΠροπονητήςΓεωργιος Καβάσης
ΠρωτάθλημαΓ΄ Εθνική
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram

Ο Αθλητικός Όμιλος Κυανούς Αστέρας Βάρης[1] είναι ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο το οποίο εδρεύει στη Βάρη Αττικής. Ιδρύθηκε στις 21 Μαΐου 1964. Επίσημα χρώματα του αποτελούν το μπλε και το λευκό. Το έμβλημα του είναι ο αστέρας. Χρησιμοποιεί ως αγωνιστική έδρα το Δημοτικό Στάδιο Βάρης «Κωνσταντίνος Μπαγλατζής». Δραστηριοποιείται στο ποδόσφαιρο, ενώ στο παρελθόν διέθετε και τμήμα καλαθοσφαίρισης.

Ανήκει στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής, ενώ πριν την ίδρυση της τελευταίας ανήκε στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Αθηνών. Υψηλότερη του διάκριση είναι η συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, στην οποία αγωνίζεται και κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2023–2024).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στις 21 Μαΐου 1964. Στην αρχή το σωματείο ήταν σε αδράνεια. Οι νέοι της εποχής αθλούντο σε μία αλάνα που είχαν διαμορφώσει σε γήπεδο εκεί που βρίσκονται σήμερα τα σχολεία της Βάρης. Εκεί τους ανακάλυψαν το 1966 οι Κατσίκης Ιωάννης και Αντωνίου Παναγιώτης οι οποίοι ουσιαστικά ενεργοποίησαν το σωματείο.

Η ομάδα μεταφέρεται μπροστά από τον σημερινό φούρνο του Γεωργιάδη όπου όμως λόγω των βροχοπτώσεων, ο χώρος μετατρεπόταν σε λίμνη με αποτέλεσμα η ομάδα μετακομίζει εκ νέου εκεί που βρίσκεται ο σημερινός Ναυτικός Όμιλος Βάρκιζας.

Η ομάδα φιλοξενείται στη Βούλα για προπονήσεις και για αγώνες στη Βούλα και το Κορωπί.

Το 1984 με δαπάνες του Δήμου με Δήμαρχο τον Μπαγλατζή Κωνσταντίνο και την πολύτιμη βοήθεια του Μπλατσούκα Γρηγόρη κατασκευάζεται το γήπεδο στα όρια της σημερινής πλαζ στην παραλία της Βάρκιζας και λειτουργεί το 1989.

Η ομάδα παραμένει εκεί μέχρι το 2004 οπότε μετακομίζει στο σημερινό Δημοτικό Στάδιο Βάρης «Κωνσταντίνος Μπαγλατζής» που αρχικά κατασκευάσθηκε σαν Ολυμπιακό προπονητήριο για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.[2]

Αγωνιστική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε την επίσημη αγωνιστική του πορεία από τα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών και το πρωτάθλημα της Γ΄ Κατηγορίας. Το 1973 κατέκτησε το πρωτάθλημα στον 2ο όμιλο νικώντας τον Α.Ο. Παραδείσου Αμαρουσίου με 2-1 σε αγώνα κατάταξης στο ουδέτερο Δημοτικό Γήπεδο Ταύρου έπειτα από ισοβαθμία και προβιβάστηκε στην Β΄ Κατηγορία.[3][4] Το 1980 κατέκτησε την άνοδο στην Α΄ Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών, αγωνιζόμενος για πρώτη φορά στην κορυφαία κατηγορία των πρωταθλημάτων της Ε.Π.Σ. Αθηνών τη σεζόν 1980–1981. Συνέχισε τα επόμενα χρόνια στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών και με τη δημιουργία της Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής εντάχθηκε στη δύναμή της, συμμετέχοντας και αγωνιζόμενος έκτοτε στις διοργανώσεις της.

Τη σεζόν 2010–2011 κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής και προβιβάστηκε στην Δ΄ Εθνική Κατηγορία. Στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής αγωνίστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 2011–2012 και την αμέσως επόμενη, 2012–2013, κέρδισε την ιστορική άνοδο στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία. Στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής αγωνίστηκε από τη σεζόν 2013–2014 μέχρι και τη σεζόν 2015–2016, όποτε και υποβιβάστηκε. Τη σεζόν 2019–2020 αναδείχθηκε ξανά αήττητος πρωταθλητής της Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής και κέρδισε εκ νέου την άνοδο στην Γ΄ Εθνική, όπου και αγωνιζόταν τις σεζόν 2020–2021 και 2021–2022.

Έχει κατακτήσει 2 φορές το Κύπελλο Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής το 2010 και το 2020. Αναδείχθηκε πρωταθλητής ξανά το 2023 και πέτυχε την άνοδο για άλλη μία φορά στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία μέσω του Πρωταθλήματος Πρωταθλητριών Ε.Π.Σ., υπό την ηγεσία και πάλι του εμβληματικού ηγέτη του, Δημήτρη Πάπιου.

Είναι η πρώτη ερασιτεχνική ομάδα στην Ελλάδα που καθιέρωσε Β΄ ομάδα και αγωνίστηκε στην Γ΄ Κατηγορία Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia2023.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2024. 
  2. Ιστορία του συλλόγου Αρχειοθετήθηκε 2017-06-27 στο Wayback Machine., asteras-varis.gr
  3. "ΔΥΟ ΝΤΕΡΜΠΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ Γ΄ ΕΠΣΑ", εφ. Αθλητική Ηχώ, 17/6/1973, σελ. 8
  4. "Ο ΚΥΑΝΟΥΣ ΑΣΤΗΡ ΑΝΗΛΘΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΣΤΗΝ Β΄ ΕΠΣΑ", εφ. Αθλητική Φωνή, 18/6/1973, σελ. 2

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]