Άππιος Κλαύδιος Καύδηξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άππιος Κλαύδιος Καύδηξ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία π.Χ.
Αρχαία Ρώμη
Θάνατος3ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΡωμαίος πολιτικός
Ρωμαίος στρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςGaius Claudius Crassus Inrelligensis
ΑδέλφιαΆππιος Κλαύδιος Καίκος[1][2]
ΟικογένειαΚλαύδιοι Κράσσοι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός (άγνωστη τιμή)[3]
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη (264 π.Χ.)[3][4]

Ο Άππιος Κλαύδιος Καύδηξ, λατιν. Appius Claudius Caudex, (άκμασε το 264 π.Χ.) ήταν Ρωμαίος πολιτικός. Ήταν ο μικρότερος αδελφός του Αππίου Κλαύδιου Καίκου και υπηρέτησε ως ύπατος το 264 π.Χ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκείνο το έτος, έσυρε τη Ρώμη σε σύγκρουση με την Καρχηδόνα για την κατοχή της Σικελίας. Το 265 π.Χ., ο Ιέρων Β΄ των Συρακουσών είχε επιτεθεί στη Μεσσήνη (σημερινή Μessina) σε μία προσπάθεια να την καταλάβει από τους Μαμερτίνους, μισθοφόρους από την Καμπανία που την είχαν καταλάβει μερικά χρόνια πριν. Οι Μαμερτίνοι συμμάχησαν με έναν κοντινό καρχηδονιακό στόλο και κατέλαβαν τις Συρακούσες, αλλά όταν οι Καρχηδόνιοι δεν έφυγαν, οι Μαμερτίνοι προσέφυγαν στη Ρώμη το 264 π.Χ.

Μερικοί συγκλητικοί ήταν αντίθετοι στο να τους βοηθήσουν, αλλά ο Άππιος Κλαύδιος έπεισε τους πολίτες να τους υποστηρίξουν. Οδήγησε μία δύναμη στη Μεσσήνη και, καθώς οι Μαμερτίνοι είχαν πείσει τους Καρχηδονίους να αποσυρθούν, συνάντησε μόνο μία συμβολική αντίσταση. Οι Μαμερτίνοι παρέδωσαν την πόλη στον Άππιο Κλαύδιο, αλλά οι Καρχηδόνιοι επέστρεψαν και πολιόρκησαν τη Μεσσήνη. Οι Συρακούσιοι, εν τω μεταξύ, βρίσκονταν και έξω από την πόλη. Ο Κλαύδιος προσπάθησε να στείλει πρεσβευτές, τόσο στους Καρχηδονίους, όσο και στους Συρακούσιους, αλλά αγνοήθηκε. Στη συνέχεια οδήγησε τα στρατεύματά του έξω από την πόλη, νίκησε τους Συρακούσιους στη μάχη και ο Ιέρων Β΄ υποχώρησε πίσω στις Συρακούσες. Την επόμενη ημέρα ο Κλαύδιος νίκησε και τους Καρχηδονίους. Μετά από αυτές τις νίκες ο Άππιος πολιόρκησε την Eχέτλα, αλλά μετά την απώλεια πολλών στρατευμάτων επέστρεψε στη Μεσσήνη.[5]

Αυτή η διαμάχη ήταν μία από τις άμεσες αιτίες τού Α΄ Καρχηδονιακού Πολέμου.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]