Tattoo (άλμπουμ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Tattoo
Στούντιο άλμπουμ από Ρόρι Γκάλαχερ
Κυκλοφόρησε11 Αυγούστου 1973
Ηχογραφήθηκε1973 στο Λονδίνο
Μουσικό είδοςBlues Rock
Διάρκεια47:22
ΠαραγωγόςΡόρι Γκάλαχερ
ΔισκογραφικήPolydor Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Ρόρι Γκάλαχερ)
Blueprint
(1973)
Tattoo
(1973)
Irish Tour '74
(1974)

Το Tattoo είναι το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του μπλουζ ροκ κιθαρίστα Ρόρι Γκάλαχερ, το οποίο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1973 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Polydor Records" και επανεκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2000 από την "Buddha Records" με δύο επιπλέον τραγούδια, τα "Tucson, Arizona" και "Just a Little Bit".

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Tattoo" ήταν ο δεύτερος δίσκος του Γκάλαχερ μέσα στο 1973 και οι ηχογραφήσεις του έγιναν το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς στα "Polydor Studios" του Λονδίνου.
Για την προώθηση του δίσκου, το συγκρότημα περιόδευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 26 Αυγούστου μέχρι τις 19 Οκτωβρίου παίζοντας 27 συναυλίες. Συνέχισαν στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Γερμανία στα τέλη Οκτωβρίου και στις 18 Νοεμβρίου 1973 έδωσαν την πρώτη τους συναυλία σε βρετανικό έδαφος κατά την περιοδεία του "Tattoo", στο Κάρντιφ, για να συνεχίσουν με άλλες 20 συναυλίες μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια μετέβησαν στην Ολλανδία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την παραμονή Πρωτοχρονιάς έπαιξαν στην πατρίδα του Γκάλαχερ, την Ιρλανδία, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου του 1974 έδωσαν πέντε συναυλίες στην Ιαπωνία, πριν μεταβούν στη Βόρεια Αμερική για άλλη μία περιοδεία.
Το άλμπουμ ανέβηκε στο # 32 των βρετανικών τσαρτ και έγινε χρυσό αρκετά χρόνια αργότερα, το 2005.

Ανάλυση τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δίσκος ξεκινάει με το "Tattoo'd Lady" του οποίου οι στίχοι εκθειάζουν τον τρόπο ζωής του Γκάλαχερ από την παιδική του ηλικία μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο και παραλληλίζει τους περιοδεύοντες διασκεδαστές με αυτόν. Ακολουθεί το "Cradle Rock", ένα γρήγορο μπλουζ κομμάτι το οποίο χαρακτηρίζει τον ήχο τον οποίο ακολούθησε σε όλη του την καριέρα, ενώ το "20:20 Vision" είναι ένα ακουστικό τραγούδι, ιδιαίτερα επηρεασμένο από τον ήχο του Ντέιβι Γκράχαμ.
Τέταρτο τραγούδι του "Tattoo" είναι το "They Don’t Make Them Like You Anymore" με ιδιαίτερα έντονες τις τζαζ επιρροές και συνδυασμό αρμονικής κιθάρας και πιάνο. Το "Livin’ Like a Trucker" είχε γραφτεί όταν το συγκρότημα βρισκόταν συνεχώς σε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα του συνθέτη σε εκείνη την περίοδο. Ακολουθεί το "Sleep on a Clothes Line" του οποίου το ριφ της κιθάρας θυμίζει την εποχή που ο Γκάλαχερ έπαιζε στους Taste, ενώ το "Who’s That Coming" ξεκινάει με ακουστική κιθάρα να κάνει slide και συνεχίζει με ηλεκτρική κιθάρα, δείχνοντας τις επιρροές του καλλιτέχνη από τα Delta και τα μπλουζ του Σικάγου.
Προτελευταίο κομμάτι του δίσκου είναι το "A Million Miles Away", ένα από τα γνωστότερα τραγούδια του Γκάλαχερ, είναι μία επτάλεπτη μπλουζ σύνθεση με δυνατά σόλο κιθάρας και πιάνο αλλά και ιδιαίτερα συναισθηματικούς στίχους. Ο δίσκος κλείνει με το "Admit It", ένα μέσου ρυθμού μπλουζ ροκ τραγούδι το οποίο αποτέλεσε όχημα για δύο σόλο του Γκάλαχερ και ένα του Μάρτιν.

Ο Ρόρι Γκάλαχερ

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Tattoo'd Lady (Gallagher) - 4:34
2. Cradle Rock (Gallagher) - 6:15
3. 20:20 Vision (Gallagher) - 4:02
4. They Don't Make Them Like You Anymore (Gallagher) - 4:05
5. Livin' Like a Trucker (Gallagher) - 4:19
6. Sleep on a Clothes Line (Gallagher) - 5:13
7. Who's That Coming (Gallagher) - 7:09
8. A Million Miles Away (Gallagher) - 6:55
9. Admit it (Gallagher) - 4:19

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tattoo (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 11 Αυγούστου 1973

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 32
Γερμανία 41
Ηνωμένες Πολιτείες 186

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tattoo (άλμπουμ)
Ηνωμένο Βασίλειο (BPI Certification): Χρυσός

Οι μουσικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μουσικοί οι οποίοι συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις του "Tattoo" είναι οι εξής:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]