Saint Vitus

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Saint Vitus
Οι Saint Vitus το 2012
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΛος Άντζελες, Ηνωμένες Πολιτείες
Μουσικά είδηHeavy metal, doom metal
Παρουσία1979 - 1996, 2003, 2008 - σήμερα
ΜέληΜαρκ Άνταμς
Ντέιβ Τσάντλερ
Σκοτ Γουάινριχ
Χένρι Βάσκεζ
Πρώην μέληΑρμάντο Ακόστα
Σκοτ Ρίγκερς
Κρίτους Λίντερσον
Ιστότοπος
http://www.saintvitusband.com/

Οι Saint Vitus είναι αμερικανικό doom metal συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε στο Λος Άντζελες το 1979 και θεωρούνται ένα από τα πρώτα συγκροτήματα του είδους μαζί με τους Witchfinder General, Trouble και Candlemass. Μετά την διάλυση τους το 1996 επανενώθηκαν προσωρινά το 2003 και οριστικά το 2008 κυκλοφορώντας το άλμπουμ "Lillie: F-65" τέσσερα χρόνια αργότερα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργία και ακμή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1979 με την ονομασία Tyrant από τον τραγουδιστή Σκοτ Ρίγκερς, τον κιθαρίστα Ντέιβ Τσάντλερ, τον μπασίστα Μαρκ Άνταμς και το ντράμερ Αρμάντο Ακόστα. Έγιναν γνωστοί για τον αργόσυρτο και βαρύ ήχο τους, με το πρώτο τους, ομώνυμο άλμπουμ να κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο του 1984 μέσω της "SST Records".

Ο Γουάινριχ ζωντανά το 2011

Μετά τις ηχογραφήσεις του δεύτερου τους δίσκου με τίτλο "Hallow's Victim", ο Ρίγκερς αποχώρησε από το συγκρότημα δίνοντας την θέση του στον Σκοτ Γουάινριχ των The Obsessed. Δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, ακολούθησε το ΕΡ "The Walking Dead" και έναν χρόνο αργότερα το άλμπουμ "Born Too Late". Το συγκεκριμένο άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα "Total Access Studios" του Ρεδόνδο Μπιτς της Καλιφόρνια, με τα φωνητικά να επανηχογραφούνται μετά την αρχική τους εκτέλεση από τον Ρίγκερς.

Τον Σεπτέμβριο του 1987, κυκλοφόρησαν το ΕΡ "Thirsty And Miserable", ενώ για την προώθηση του "Mournful Cries" του 1988, περιόδευσαν εκτενώς στην Ευρώπη, παίζοντας στην Μεγάλη Βρετανία μαζί με τους Agnostic Front. Το 1989 υπέγραψαν συμβόλαιο στην γερμανική δισκογραφική εταιρεία "Hellhound Records", κυκλοφορώντας το "V" το 1990, όπως και το ζωντανά ηχογραφημένο "Saint Vitus Live". Το συγκρότημα περιόδευσε στην Ευρώπη με τους Σουηδούς Count Raven, αλλά ο Γουάινριχ αποχώρησε για να δημιουργήσει και πάλι τους Obsessed. Την θέση του πήρε ο Κρίτους Λίντερσον των Count Raven.

Τον Σεπτέμβριο του 1992 κυκλοφόρησαν το "C.O.D." (Children of Doom) σε παραγωγή του Ντον Ντόκεν, αλλά το 1994 επέστρεψε στα φωνητικά ο Σκοτ Ρίγκερς και οι Saint Vitus ηχογράφησαν το "Die Healing" πριν διαλυθούν.

Επανενώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2003, ανακοινώθηκε η επανένωση του συγκροτήματος με τον Γουάινριχ στα φωνητικά, για εμφάνισεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο στο φεστιβάλ "With Full Force" της Γερμανίας. Η "Southern Lord Records" επανεξέδωσε το "V" με ένα επιπλέον DVD.

Ο Τσάντλερ σε συναυλία το 2011

Το 2008, ανακοινώθηκε ότι οι Saint Vitus επανενώνονταν και πάλι και θα περιόδευαν την επόμενη χρονιά. Εμφανίστηκαν ως πρώτο όνομα στο φεστιβάλ "Roadburn Festival" τον Απρίλιο του 2009, αλλά μετά το τέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας τους, ο Ακόστα αποχώρησε από το συγκρότημα δίνοντας την θέση του στον Χένρι Βάσκεζ.

Το καλοκαίρι του 2011, πραγματοποίησαν την περιοδεία "2011 Metalliance Tour" μαζί με τους Helmet και Crowbar, πριν επιστρέψουν στο στούντιο για την ηχογράφηση του δίσκου "Lillie: F-65", ο οποίος κυκλοφόρησε στις 27 Απριλίου 2012 μέσω της "Season of Mist". Ακολούθησε το ζωντανά ηχογραφημένο "Marbles in the Moshpit" στα τέλη της χρονιάς και τον Μάιο του 2013 περιόδευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζοντας τα 35 χρόνια από την ίδρυση του συγκροτήματος. Ένα χρόνο αργότερα, πραγματοποίησαν μία μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Orange Goblin.

Επόμενη κυκλοφορία τους υπήρξε το ζωντανό άλμπουμ "Live Vol. 2", το οποίο κυκλοφόρησε στις 23 Σεπτεμβρίου 2016.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζωντανές ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Saint Vitus Live (1990)
  • Marbles in the Moshpit (2012)
  • Live Vol. 2 (2016)

EP[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Walking Dead (1985)
  • Thirsty and Miserable (1987)
  • Live (2012)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]