Renaissance (άλμπουμ της Μπιγιονσέ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Renaissance
Studio Album από Μπιγιονσέ
Κυκλοφόρησε29 Ιουλίου, 2022
Ηχογραφήθηκε2020–2021
Μουσικό είδος
Διάρκεια62:14
Στούντιο
Παραγωγός
  • BAH
  • Beam
  • Μπιγιονσέ
  • Boi-1da
  • Al Cres
  • Honey Dijon
  • Kelman Duran
  • Hit-Boy
  • Leven Kali
  • Mike Dean
  • Neenyo
  • No I.D.
  • P2J
  • Chris Penny
  • Luke Solomon
  • Syd
  • Skrillex
  • Tricky Stewart
  • Sevn Thomas
  • The-Dream
  • Nova Wav
Δισκογραφική
  • Parkwood Entertainment
  • Columbia Records

Το Renaissance (μτφρ. Αναγέννηση, τυποποιημένο με όλα κεφαλαία, αναφέρεται επίσης ως Act I: Renaissance) είναι το έβδομο στούντιο άλμπουμ της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Μπιγιονσέ, που κυκλοφόρησε στις 29 Ιουλίου 2022, από την Parkwood Entertainment και την Columbia Records . Αποτελεί τη πρώτη της σόλο κυκλοφορία μετά το Lemonade (2016) και η πρώτη φάση ενός έργου τριλογίας, η Μπιγιονσέ έγραψε και παρήγαγε το άλμπουμ με τους Nova Wav, The-Dream, Symbolyc One, AG Cook, Honey Dijon, Beam, Tricky Stewart, BloodPop, Skrillex., Hit-Boy, No ID, P2J και διάφοροι άλλοι συνεργάτες. Οι Beam, Grace Jones και Tems κάνουν εμφανίσεις σε τραγούδια του δίσκου.

Η Μπιγιονσέ συνέλαβε και ηχογράφησε το άλμπουμ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, επιδιώκοντας να εμπνεύσει χαρά και απόδραση σε ακροατές που είχαν βιώσει την απομόνωση και να γιορτάσουν μια εποχή κλαμπ στην οποία οι περιθωριοποιημένοι άνθρωποι αναζητούσαν την απελευθέρωση μέσω της χορευτικής μουσικής. Με τα τραγούδια του άψογα διασκευασμένα σαν μίξ ενός DJ, το άλμπουμ συνδυάζει στυλ μουσικής, όπως disco και house και αποτίνει φόρο τιμής στους μαύρους και queer πρωτοπόρους αυτών των ειδών. Το στιχουργικό περιεχόμενο του άλμπουμ διερευνά θέματα απόδρασης, ηδονισμού, αυτοπεποίθησης και αυτοέκφρασης.

Το άλμπουμ έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο ένα στο αμερικανικό τσαρτ Billboard 200, το έβδομο συνεχόμενο άλμπουμ της Μπιγιονσέ που το κατάφερε αυτό, και έχει γίνει πλατινένιος δίσκος. Έφτασε επίσης στο νούμερο ένα στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην Ελλάδα κατάφερε έφτασε στην τρίτη θέση των εθνικών τσαρτ. Το πλατινένιο σινγκλ Break My Soul κυκλοφόρησε στις 20 Ιουνίου 2022 και έφτασε στο νούμερο ένα σε πολλά charts παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικάνικου Billboard Hot 100 . Το δεύτερο σινγκλ του άλμπουμ Cuff It σκαρφάλωσε στην πρώτη δεκάδα στο Billboard Hot 100 αλλά και διεθνώς.

Το άλμπουμ έλαβε παγκόσμια αναγνώριση από τους κριτικούς της μουσικής για τον εκλεκτικό αλλά συνεκτικό ήχο, τη χαρούμενη διάθεση και τη φωνητική απόδοση της Μπιγιονσέ. Έγινε το άλμπουμ με την καλύτερη βαθμολογία του 2022, ονομάστηκε το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς από εκδόσεις όπως οι Los Angeles Times, The New York Times, NPR, Pitchfork αλλά και στο Rolling Stone, που αργότερα θα τοποθετούσαν το ρεκόρ στο νούμερο 71 του Λίστα με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών . Το Renaissance και τα τραγούδια του συγκέντρωσαν εννέα υποψηφιότητες στα 65α Ετήσια Βραβεία Grammy (συμπεριλαμβανομένου του Άλμπουμ της Χρονιάς ) και κέρδισαν τέσσερα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερου Χορευτικού/Ηλεκτρονικού Άλμπουμ, κάνοντας την Beyoncé την πιο βραβευμένη καλλιτέχνιδα στην ιστορία των βραβείων Grammy. Για την προώθηση του άλμπουμ, η Beyoncé ξεκίνησε την Παγκόσμια Περιοδεία της Renaissance World Tour και κυκλοφόρησε μια συνοδευτική ταινία τύπου ντοκιμαντέρ σχετικά με την περιοδεία.

Υπόβαθρο και δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010, η Μπιγιονσέ κυκλοφόρησε πολλά πρότζεκτ που προβλήθηκαν πολύ θετικά από τους κριτικούς, τα οποία εξερεύνησαν τις κληρονομιές μαύρων μουσικών και καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου και του Lemonade του 2016 ; Η ερμηνεία της στο φεστιβάλ της Coachella το 2018 και η ταινία σε συνεργασία με το Netflix και το άλμπουμ με τα λαιβ φωνητικά από το φεστιβάλ, το άλμπουμ soundtrack The Gift από την ταινία Ο Βασιλιάς των Λιονταριών του 2019.

Η Μπιγιονσέ είπε στο βρετανικό Vogue ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του COVID-19 την άλλαξε ως άτομο, δηλώνοντας ότι έχει "ξοδέψει πολύ χρόνο εστιάζοντας στην οικοδόμηση της κληρονομιάς μου και στην εκπροσώπηση του πολιτισμού μου με τον καλύτερο τρόπο. Τώρα, αποφάσισα να δώσω στον εαυτό μου την άδεια να επικεντρωθεί στη χαρά μου». Περαιτέρω, αποκάλεσε αυτή την περίοδο την πιο δημιουργική περίοδο στη ζωή της καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από τα συναισθήματα της απομόνωσης ηχογραφώντας νέα μουσική. Όταν άρχισαν να σηκώνουν τα μέτρα από την πανδημία, η Μπιγιονσέ είπε στο Harper's Bazaar ότι "είμαστε όλοι έτοιμοι να δραπετεύσουμε, να ταξιδέψουμε, να αγαπήσουμε και να γελάσουμε ξανά. Νιώθω μια αναγέννηση να αναδύεται και θέλω να συμμετάσχω στην καλλιέργεια αυτής της απόδρασης με κάθε δυνατό τρόπο."

Η Μπιγιονσέ αναζήτησε έμπνευση στην στην μαύρη ball κουλτούρα, που έλαβε χώρα μετά τη δεκαετία του 1970, στη dance μουσική και στην κουλτούρα των κλαμπ . Η Μπιγιονσέ σημείωσε ότι ήρθε σε επαφή σε μεγάλο βαθμό με αυτήν την κουλτούρα μέσω του "θείου" της Τζόνι, ο ομοφυλόφιλος ξάδερφός της που τη βοήθησε να μεγαλώσει μέχρι το θάνατό του κατά τη διάρκεια της επιδημίας του AIDS . Επιπλέον, ήθελε το άλμπουμ να είναι μια γιορτή για τους υποτιμημένους πρωτοπόρους της χορευτικής μουσικής, των οποίων οι συνεισφορές δεν είχαν αναγνωριστεί ποτέ.

Εξώφυλλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εξώφυλλο έχει συγκριθεί με τη Lady Godiva, έναν πίνακα του 1898 του Βρετανού καλλιτέχνη Τζων Κόλιερ .

Στις 30 Ιουνίου 2022, η Beyoncé αποκάλυψε το εξώφυλλο του άλμπουμ, που τραβήχτηκε από τον φωτογράφο μόδας Καρλίν Τζέικομπς, στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην εικόνα, κάθεται πάνω σε ένα "λαμπερό", " ολογραφικό ", "κρυστάλλινο άλογο" (το οποίο αποκαλείται με το όνομα "Reneigh" από τους θαυμαστές) με ένα "φουτουριστικό μπικίνι που μοιάζει σανσαρανταποδαρούσα". Οι κριτικοί ερμήνευσαν τη στάση της ιππασίας ως υπαινιγμό στον πίνακα του Τζων Κόλιερ Lady Godiva του 1897. Το ρούχο της Μπιγιονσέ σχεδιάστηκε από τον Nusi Quero και θυμίζει το κρυστάλλινο τοπ που φορούσε στο εξώφυλλο για το πρώτο της άλμπουμ Dangerously in Love του 2003.

Μια εναλλακτική εικόνα εξωφύλλου για την κυκλοφορία του βινυλίου περιλαμβάνει την Μπιγιονσέ στην κορυφή του ίδιου αλόγου, αλλά "φορώντας ένα λευκό καπέλο καουμπόη με ένα ασημένιο κάλυμμα κεφαλής που κρύβει τα μαλλιά της" και "φανταχτερές ασημένιες αλυσίδες που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια της, καθώς κρέμονται λευκά, πουπουλένια πουφ από το σώμα του αλόγου». Πίσω της βρίσκεται ο πίνακας του Λούκα Τζορντάνο του 1690 με τίτλο La conversion de Saint Paul, που απεικονίζει τη μετατροπή του Αποστόλου Παύλου .

Η Μπιγιονσέ άρχισε να δίνει ιδέες ότι έρχεται ένα νέο άλμπουμ στις 7 Ιουνίου, 2022, αφαιρώντας την εικόνα προφίλ της από όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της. Τέσσερις ημέρες αργότερα, το κείμενο "Τι είναι ένα B7;" εμφανίστηκε στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας του τραγουδιστή. Η Μπιγιονσέ ανακοίνωσε επίσημα το άλμπουμ και κυκλοφόρησε την προπώληση για το Renaissance στον ιστότοπό της.

Αφού εγγράφτηκε για πρώτη φορά στο TikTok τον Δεκέμβριο του 2021, η Μπιγιονσέ δημοσίευσε το πρώτο της βίντεο, μια συλλογή ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανίδας ράπερ Cardi B ) να "χορεύουν, αισθάνονται και τραγουδούν μαζί" στο βασικό σινγκλ του άλμπουμ, Break My Soul, στις 14 Ιουλίου, 2022. Επιπλέον, έκανε ολόκληρο τον κατάλογό της διαθέσιμο για χρήση στην πλατφόρμα, προσελκύοντας σημαντική προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη κυκλοφορία, στις 27 Ιουλίου, το άλμπουμ έφτασε σε καταστήματα λιανικής στη Γαλλία και τελικά διέρρευσε στο Διαδίκτυο .

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 29 Ιουλίου 2022. Κατά την κυκλοφορία του άλμπουμ, η Μπιγιονσέ δημοσίευσε ένα σημείωμα στον ιστότοπό της αποκαλύπτοντας ότι το Renaissance είναι το πρώτο μέρος ενός έργου τριών πράξεων που ηχογράφησε τα τελευταία τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οι κριτικοί θεώρησαν ότι το Renaissance φαινόταν να έχει μια πιο συμβατική κυκλοφορία σε σχέση με ορισμένα προηγούμενα άλμπουμ της Μπιγιονσέ, τα οποία ήταν έκπληξη, μια προσέγγιση που η ίδια η Μπιγιονσέ έκανε δημοφιλή. Οι New York Times έγραψαν ότι η κυκλοφορία του άλμπουμ αντικατοπτρίζει τα αναδρομικά θέματα και τη μουσική του, με την Μπιγιονσέ να αποφεύγει μια αποκλειστική ψηφιακή κυκλοφορία και αντ' αυτού να κυκλοφορεί περίτεχνα πακέτα βινυλίου και CD . Αυτό οδήγησε σε μια αναβίωση των πωλήσεων CD, σύμφωνα με το Billboard .

Ωστόσο, παρά την απόφαση της Μπιγιονσέ να απορρίψει μια έκπληξη κυκλοφορία αυτή τη φορά, η κυκλοφορία της Renaissance γρήγορα αποδείχθηκε αντισυμβατική και ενοχλητική με πολλούς άλλους τρόπους. Η Μπιγιονσέ περιόρισε τις δημόσιες εμφανίσεις της στο ελάχιστο, συνεντεύξεις και προωθητικές προσπάθειες, και κυρίως διατηρώντας την επικοινωνία της περιορισμένη σε κρυπτογραφικά μηνύματα που τοποθετούνται στα διαδικτυακά της μέσα. Επίσης, έχει αποφύγει εντελώς τις ζωντανές εμφανίσεις για το άλμπουμ μέχρι την παγκόσμια περιοδεία της. Η μόνη της άλλη ερμηνεία μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ ήταν μια ιδιωτική συναυλία στο Atlantis The Royal στο Ντουμπάι των ΗΑΕ τον Ιανουάριο του 2023, αλλά παρόλα αυτά, η συναυλία δεν περιείχε κανένα υλικό από το άλμπουμ. Πιο συγκεκριμένα, η Μπιγιονσέ απέφυγε ένα παραδοσιακό πρόγραμμα κυκλοφορίας για μουσικά βίντεο και μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, πάνω από ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, δεν υπάρχει επίσημη συνοδεία βίντεο σε κανένα από τα τραγούδια του άλμπουμ και καμία εκτιμώμενη ημερομηνία για την κυκλοφορία τους.