Myst

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Myst
ΔημιουργόςCyan Worlds
ΕκδότηςBroderbund
ΣχεδιαστήςRand Miller
ΠλατφόρμαNintendo DS, 3DO Interactive Multiplayer[1], Microsoft Windows[1], Philips CD-i[1], PlayStation Portable, PlayStation[1], Amiga 1200, iOS, Sega Saturn[1], Nintendo 3DS, macOS, Classic Mac OS, Android, Atari Jaguar CD, Pocket PC, Quest 2, Oculus Quest, Nintendo Switch, Xbox Series X and Series S και Xbox One
Ημ/νία κυκλοφορίας24  Σεπτεμβρίου 1993 και 27  Ιανουαρίου 1995 (PlayStation, Ιαπωνία)
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Myst είναι βιντεοπαιχνίδι παζλ και περιπέτειας, που σχεδιάστηκε και σκηνοθετήθηκε από τους αδελφούς Robyn και Rand Miller. Αναπτύχθηκε από την Cyan (νυν Cyan Worlds) και δημοσιεύθηκε από την Brøderbund. Οι Millers άρχισαν να εργάζονται στο Myst το 1991 και κυκλοφόρησε για Mac OS στις 24 Σεπτεμβρίου του 1993, ήταν το μεγαλύτερο project της Cyan μέχρι σήμερα. Οι διασκευές του παιχνιδιού έχουν κυκλοφορήσει για το Sega Saturn, PlayStation, 3DO, Microsoft Windows, Atari Jaguar CD, CD-i, AmigaOS, PlayStation Portable, Nintendo DS, iOS, και το Nintendo 3DS.

Το Myst βάζει τον παίκτη στο ρόλο του Ξένου (Stranger), ο οποίος χρησιμοποιεί ένα ειδικό βιβλίο για να ταξιδέψει στο νησί του Myst. Εκεί, ο παίκτης χρησιμοποιεί άλλα ειδικά βιβλία που έχουν γραφτεί από έναν τεχνίτη και εξερευνητή που ονομάζεται Atrus, και ο παίκτης ταξιδεύει σε διάφορους κόσμους γνωστούς ως "Ages". Υπάρχουν ενδείξεις που βρίσκονται σε καθένα από αυτά τα Ages που βοηθάνε τον παίκτη να ανακαλύψει το παρελθόν των χαρακτήρων του παιχνιδιού. Το παιχνίδι έχει πολλές καταλήξεις, ανάλογα με τη διάρκεια της δράσης.

Μετά την κυκλοφορία, το Myst ήταν μεγάλη επιτυχία, με τους κριτικούς που εγκωμιάζουν την ικανότητα του παιχνιδιού να βυθίζει τους παίκτες στο φανταστικό κόσμο. Το Myst ήταν το καλύτερο σε πωλήσεις παιχνίδι για PC μέχρι το The Sims να υπερβεί τις πωλήσεις του το 2002.[2] Το Myst βοήθησε την πρόοδο της τότε εκκολαπτόμενης τεχνολογίας CD-ROM. Η επιτυχία του Myst ήταν η αφορμή για την γέννηση μιας τριλογίας με τέσσερα βιντεοπαιχνίδια, τη συνέχεια του Myst το Riven, το Myst III: Exile, το Myst IV: Revelation και τον τελευταίο τίτλο της σειράς Myst V: End of Ages, καθώς και πολλά spin-off παιχνίδια και μυθιστορήματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 (Αγγλικά) redump.org.
  2. Walker, Trey (22 Μαρτίου 2002). «The Sims overtakes Myst». GameSpot. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]