Metro (Βρετανική Εφημερίδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Metro είναι μία δωρεάν εφημερίδα που εκδίδεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μικρό μέγεθος(tabloid) από την DMG Media. Η εφημερίδα διανέμεται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή εκτος των αργιών σε πολλούς σιδηροδρομικούς σταθμούς σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο . Επιπλέον, έχουν προσληφθεί πολλοί διανομείς για να μοιράζουν αντίτυπα σε περαστικούς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έντυπο ξεκίνησε στο Λονδίνο , τον Μάρτιο του 1999, και τώρα μπορεί να το συναντήσει κανείς σε πολλές πόλεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μέλος του ίδιου ομίλου εκδοτικών επιχειρήσεων όπως η Daily Mail και η Mail on Sunday παρόλο που σε μερικές περιοχές λειτουργεί ως δικαιοχρησία (franchise), με τοπικό εκδότη και όχι ως μέλος που ανήκει εξ΄ολοκλήρου στην εταιρεία. Το 2017 ανακηρύχθηκε ως η πιο πολυαναγνωσμένη εφημερίδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με με τα ποσά της National Readership Survey.[1]

Η ιδέα της Metro ξεκίνησε από τη Σουηδία . Η Metro International, η οποία πρόκειται για μία διαφορετική εταιρεία, εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1999, και στο Newcastle upon Tyne, και διανεμήθηκε στο μητροπολιτικό σιδηρόδρομο του Tyne and Wear μαζί με την Metro της Ένωσηw Εφημερίδων (DMG Media). Μεά από συνεχείς διαμάχες με την Metro της Ένωσης Εφημερίδων , η Metro International μετονομάστηκε σε Morning News . Η παρουσία της βέβαια ήταν εφήμερη και διακόπηκε λίγο αργότερα. Η Metro International απέβλεπε στην δημιουργία μιας ανταγωνιστικής δωρεάν απογευματινής εφημερίδας στο Λονδίνο.

Στο ίδιο κλίμα, γίνεται λόγος πως ο Rupert Murdoch μετάνιωσε που δεν εξέδωσε δικιά του εφημερίδα στο Λονδίνο. Ωστόσο , η News International του Murdoch εξέδωσε μία εφημερίδα με κεντρικό θέμα το Λονδίνο το 2006 ,που ονομάστηκε London Paper με τη χρηματοδότηση του Liam McDonald. Η εφημερίδα αυτή έκλεισε τον Οκτώβριο του 2008.

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφημερίδα χωρίζεται σε τρία κυρίως θέματα-ειδήσεις , αφιερώματα και αθλητικά. Ο τομέας των αφιερωμάτων αποτελείτε από μία μίξη άρθρων σχετικά με τα ταξίδια , το σπίτι , το στυλ, την υγεία , την επιστήμη καθώς και κάλυψη διαφόρων ζητημάτων σχετικά με την τέχνη και την ψυχαγωγία.Η σελιδα με τα παζλ διαθέτει σήμερα σταυρόλεξο και Sudoku.Η κατηγορία με τις γελοιογραφίες περιελάμβαναν την μετάφραση των νορβηγικών κόμικς Nemi από τη Lise Myhre και το Pearls Before Swine του Stephen Pastos , μέχρι που διακόπηκε απο την εφημερίδα το 2015.Το 2014 , η παραγωγή της Metro και ο ιστότοπος metro.co.uk διαχωρίστηκαν , για να εκίδονται από χωριστούς οργανισμούς και να γράφονται από διαφορετικές ανεξάρτητες συντακτικές ομάδες, παρόλο που παρέμειναν κάτω από την ίδια μητρική εταιρεία. Πλέον, το περιεχόμενο του εντύπου δημοσιεύεται σε μία διαφορετική ιστοσελίδα, την https://www.metro.news/.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής της , απέκτησε αναγνωστικό κοινό με πάνω από ένα εκατομμύριο αναγνώστες καθημερινά , κατατάσσοντάς την στις τέσσερις μεγαλύτερες καθημερινές εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την Sun,την Daily Mail και την Daily Mirror. Τον Οκτώβριο του 2008, η συνολική πιστοποιημένη διανομή του μήνα ήταν 1,3 εκατομμύρια και τον Μάρτιο του 2010 έφτασε στους 3,4 εκατομμύρια επίσημους αναγνώστες . Η World Association of Newspapers and News Publishers ανακοίνωσε την κυκλοφορία της για το 2009 με 1,34 εκατομμύρια αναγνώστες.

Το 2016 η κυκλοφορία της αυξήθηκε περίπου στους 1,5 εκατομμύρια αναγνώστες και αυτή του Ιουνίου του 2017 με 1,48 εκατομμύρια την ανέδειξε ως την εφημερίδα με την πιο ευρεία κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσπερνώντας και την Sun(United Kingdom).

Metro Herald (Ιρλανδία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δωρεάν διανεμόμενη εφημερίδα του Δουβλίνου,η Metro Herald ήταν παρόμοια σε περιοχόμενο και διάταξη με την αντίστοιχη βρετανική , καθώς η Associated Metro παρείχε το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου . Η ιρλανδική Metro προήλθε από την συγχώνευση της Metro Herald και του κύριου ανταγωνιστή της Herald AM (που εκδίδονταν από την Independent News & Media τηςEvening Herald).

Η Metro Herald ξεκίνησε τηννκυκλοφορία της τον Οκτώβριο του 2005 , όπως επίσης και η Herald AM. Και οι δύο τίτλοι δεν είχαν αποκτήσει μεγάλο αναγνωστικό κοινό εκτός από μία κυκλοφορία 145,000 αντιτύπων ανάμεσά τους στην ευρύτερη περιοχή του Δουβλίνου. Η συγχώνευση των δύο τίτλων εξετάστηκε από την Αρχή Ανταγωνισμού(Competition Authority ) καθώς ο συνασπισμός που πρεοέκυψε συνέδεσε την IN & M (εκδότες της Ιρλανδικής Ανεξάρτητης) και τους The Irish Times( τις δύο κύριες εφημερίδες του Δουβλίνου). Στις 2 Ιουλίου του 2009 ανακοινώθηκε οτι οι δύο εφημερίδες θα συγχωνευτούν και μέχρι το 2010 η συγχώνευση είχε επιτευχθεί. Η έκδοσή της σταμάτησε το 2014.

11versus11 and Guilty Pleasures[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Metro εξέδωσε δύο νέες εφαρμογές για το κινητό το 2016, την 11versus11, που είναι μία εφαρμογή σχετική με το ποδόσφαιρο και το Guilty Pleasures που αφορά τους διάσημους. Και οι δύο εφαρμογές προσφέρουν εξατομικευμένο περιεχόμενο που βασίζεται στα ενδιαφέροντα κάθε χρήστη. Το 11versus11 κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη εφαρμογή σχετικά με τον τρόπο ζωής (lifestyle),τα αθλητικά και την ψυχαγωγία στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ψηφιακών Μέσων.

Εκδότες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1999: Ian MacGregor
2001: Kenny Campbell
2014: Ted Young

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [ft.com «"Metro becomes UK's most-read daily newspaper"»] Check |url= value (βοήθεια). 7 Μαρτίου 2017. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]