Leasing αυτοκινήτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το leasing αυτοκινήτου είναι μία υπηρεσία μίσθωσης του οχήματος για ορισμένο ή αόριστο χρονικό διάστημα. Ο πελάτης, ο οποίος μπορεί να είναι ιδιώτης, επαγγελματίας, ή εταιρεία, που χρειάζεται εταιρικό στόλο οχημάτων, έρχεται σε επαφή με μία εταιρεία leasing ή μίσθωσης οχημάτων για να πάρει προσφορά, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Η εταιρεία leasing διατηρεί την ιδιοκτησία του περουσιακού στοιχείου, στην προκειμένη του αυτοκινήτου ή του οχήματος και παραχωρεί τη χρήση του στον μισθωτή για ορισμένη χρονική περίοδο έναντι καταβολής μισθωμάτων. Με τη μέθοδο του leasing, μισθώνεται κάθε είδος εξοπλισμού, μηχανημάτων ή ακινήτων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επαγγελματικό σκοπό. Να σημειωθεί πως, τα αυτοκίνητα με leasing και γενικότερα τα οχήματα, είναι συνήθως καινούργια ή μεταχειρισμένα μέχρι 5 ετών. Με την πάροδο του χρόνου, έχουν εμφανιστεί πολλές εταιρείες χρονομίσθωσης αυτοκινήτων στην αγορά και έτσι έχουν προκύψει διάφορα μοντέλα μίσθωσης.

Απλή χρηματοδοτική μίσθωση -  leasing αυτοκινήτου

Πρόκειται για την πιο συνήθης μορφή, όσον αφορά την μίσθωση αυτοκινήτων. Για την έναρξη χρήσης της υπηρεσίας καταβάλλεται ένα ποσό ως προκαταβολή, το οποίο, συνήθως, αποτελεί το 20 με 25% της αξίας του οχήματος. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ο εκάστοτε πελάτης μπορεί να διαμορφώσει το ύψος αυτής, σύμφωνα με την οποία διαμορφώνεται και το ύψος του μισθώματος. Έπειτα καταβάλλεται ένα προκαθορισμένο μίσθωμα κάθε μήνα, δηλαδή το μηνιαίο μίσθωμα, στο οποίο περιλαμβάνονται η ασφάλεια του αυτοκινήτου, τα τέλη κυκλοφορίας, η συντήρηση και η αλλαγή ελαστικών ανά 40.000 χιλιόμετρα, συνήθως. Το συμβόλαιο το οποίο συνάπτεται,  διαρκεί από 3 έως 5 χρόνια, στις περισσότερες περιπτώσεις και έχει μέγιστο όριο χιλιομέτρων τον χρόνο, που κυμαίνεται από 15 έως 25.000 χιλιόμετρα. Σε περίπτωση που το χιλιομετρικό όριο ξεπεραστεί, εφαρμόζονται επιπλέον χρεώσεις. Εάν το όχημα επιστραφεί πριν την λήξη του συμβολαίου, υφίστανται οικονομικές κυρώσεις. Μόνο μετά την λήξη αυτού, ο πελάτης έχει την επιλογή να επιστρέψει το αυτοκίνητο ή να το εξαγοράσει, σε τιμή που διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς και μέρος των μισθωμάτων, που έχουν καταβληθεί. Επιπλέον, ο πελάτης δεν έχει την ευχέρεια να αλλάξει το όχημα του κατά τη διάρκεια του συμβολαίου ή εάν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν επιπλέον χρεώσεις. Όπως προαναφέρθηκε, ισχύουν ορισμένες καλύψεις, οι οποίες τείνουν να είναι οι ίδιες σε κάθε εταιρεία απλής χρηματοδοτικής μίσθωσης - leasing και αυτές είναι: μικτή ασφάλεια, ΚΤΕΟ, τέλη κυκλοφορίας, συντήρηση και επισκευές, αλλαγή ελαστικών.

Ευέλικτο leasing αυτοκινήτου (Flexible Leasing)

Είναι μία σύγχρονη μορφή χρηματοδοτικής μίσθωσης οχημάτων και σκοπό έχει να καλύψει ένα κενό στην αγορά. Ουσιαστικά, προσφέρει την ευελιξία, χωρίς κλειστά συμβόλαια και χρονικές δεσμεύσεις, διατηρώντας τα οφέλη του leasing. Εδώ, ο πελάτης δεν καταβάλλει προκαταβολή, αλλά ένα ποσό για την εγγραφή στην υπηρεσία και το πρώτο μίσθωμα ως εγγύηση, στις περισσότερες περιπτώσεις. Η διαδικασία ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας του πελάτη, γίνεται συνήθως χωρίς την εμπλοκή τραπεζών. Στο ευέλικτο leasing δεν υπάρχει προκαθορισμένη χρονική διάρκεια του συμβολαίου, δηλαδή μπορεί να διακοπεί το συμβόλαιο ακόμη και τον πρώτο μήνα. Ουσιαστικά πρόκειται για μίσθωση, αλλά με τον μήνα. Το όχημα μπορεί να επιστραφεί ή να αλλαχθεί με κάποιο άλλο χωρίς επιπλέον κόστος. Φυσικά, αυτό ποικίλει ανάλογα με την εταιρεία. Παράλληλα, υπάρχει και η επιλογή εξαγοράς του αυτοκινήτου, οποιαδήποτε στιγμή. Στο ευέλικτο leasing οι παροχές συνήθως είναι αντίστοιχες με αυτές του απλού μοντέλου, δηλαδή μικτή ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ, συντήρηση και αλλαγή ελαστικών. Η πρώτη εταιρεία που έφερε το ευέλικτο leasing είναι το instacar, το 2018.  

Ποιους αφορά το leasing αυτοκινήτου

Το leasing απευθύνεται σε επαγγελματίες, επιχειρήσεις, εταιρείες και ιδιώτες. Αυτό συμβαίνει γιατί το μηνιαίο μίσθωμα εκπίπτει 100% ως έξοδο και έτσι υφίστανται φοροελαφρύνσεις. Επιπλέον, δεν δεσμεύεται το κεφάλαιο για την αγορά τους και γίνεται και καλύτερος έλεγχος των οικονομικών, αφού το μηνιαίο μίσθωμα είναι σταθερό και δεν προκύπτουν επιπλέον κόστη π.χ. για την ετήσια συντήρηση ή κάποια έκτακτη βλάβη. Στην περίπτωσή των ιδιωτών, δεν υπάρχει το προνόμιο της φοροελάφρυνσης, αλλά όλα τα υπόλοιπα ισχύουν κανονικά. Βέβαια, στο απλό leasing, που απαιτεί προκαταβολή, δεσμεύεται ένα εύλογο ποσό, σε αντίθεση με τα ευέλικτα μοντέλα. Παρόλα αυτά, εάν αναλογιστεί κανείς τα λοιπά έξοδα, που ένας ιδιώτης χρειάζεται να πληρώνει για όχημα που του ανήκει, το leasing αυτοκινήτου, μοιάζει να συμφέρει, υπό προϋποθέσεις.. Γενικότερα, η χρονομίσθωση έχει αρχίσει να επικρατεί έναντι της ιδιοκτησίας τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στον τομέα των αυτοκινήτων, αλλά και των κατοικιών, του επαγγελματικού  εξοπλισμού, κινητών συσκευών. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες, που η εξαγορά τους απαιτεί μεγάλα κεφάλαια



Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Χρηματοδοτική Μίσθωση

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

https://www.instacar.gr/