Julieta

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Julieta
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΠέδρο Αλμοδόβαρ
ΠαραγωγήΑγουστίν Αλμοδόβαρ
Πέδρο Αλμοδόβαρ
Έστερ Γκαρσία
ΣενάριοΠέδρο Αλμοδόβαρ
Βασισμένο σεΤρεις ιστορίες του βιβλίου Runaway της Άλις Μανρό
ΠρωταγωνιστέςΈμμα Σουάρεθ
Αδριάνα Ουγάρτε
ΜουσικήΑλμπέρτο Ιγκλέσιας
ΦωτογραφίαΖαν-Κλοντ Λαριέ
ΜοντάζΧοσέ Σαλσέδο
Εταιρεία παραγωγήςEl Deseo
ΔιανομήWarner Bros.
Universal Pictures
Sony Pictures Classics
Pathé
20th Century Fox/Pathé
ifilm
Πρώτη προβολή8 Απριλίου 2016 (Ισπανία)
Διάρκεια96 λεπτά
ΠροέλευσηΙσπανία
ΓλώσσαΙσπανικά
Ακαθάριστα έσοδα$12.7 εκατομμύρια

Julieta είναι ο τίτλος ισπανικής δραματικής ταινίας του 2016 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Βασίζεται σε τρεις ιστορίες του βιβλίου Runaway της Άλις Μανρό.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χουλιέτα έχει μία κόρη, την Αντία, την οποία έχει να δει εδώ και δώδεκα χρόνια. Ζει μαζί με τον Λορέντσο στη Μαδρίτη και ετοιμάζεται να τον ακολουθήσει στην Πορτογαλία. Όμως, μία τυχαία συνάντηση με την Μπεατρίθ, την παιδική φίλη της κόρης της, της ανατρέπει τα σχέδια. Η Μπεατρίθ της αποκαλύπτει πως συνάντησε την Αντία στη λίμνη Κόμο και της είπε πως έχει τρία παιδιά. Έτσι η Χουλιέτα, παραμένει στη Μαδρίτη και μετακομίζει σε ένα σπίτι που της θυμίζει το παρελθόν της.

Ξεκινά να γράφει τη ζωή της από τότε που έμεινε έγκυος στην κόρη της και τότε αρχίζει μια αναδρομή στο παρελθόν: η γνωριμία της με τον πατέρα της Αντία, τον Xoan, η σχέση του Xoan με την Άβα, ο θάνατός του, η σχέση της Χουλιέτα με τους γονείς της, η φιλία της Αντία με την Μπεατρίθ και εν τέλει η εξαφάνιση της Αντία στα 18 της χρόνια.

Στο τέλος η Αντία στέλνει ένα γράμμα στην Χουλιέτα, στο οποίο αναγράφεται η τωρινή της διεύθυνση και η Χουλιέτα μαζί με τον Λορέντσο πάνε να τη βρουν.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Έμμα Σουάρεθ Χουλιέτα
Αδριάνα Ουγάρτε
Μισέλ Τζένερ Μπεατρίθ
Ντανιέλ Γκράο Xoan
Ίνμα Κουέστα Άβα
Ρόσι ντε Πάλμα Μαριάν
Νταρίο Γκραντινέτι Λορέντσο
Μπλάνκα Παρές Αντία
Πρισίλα Ντελγκάδο

Βραβεία/Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών του 2016[1] και ήταν η επίσημη υποβολή της Ισπανίας για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα 89α βραβεία Όσκαρ[2]. Επιπλέον, ήταν υποψήφια για το Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου καλύτερης ταινίας,[3] το βραβείο Satellite ξενόγλωσσης ταινίας και το BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας.[4]

Στα βραβεία Γκόγια του 2017 ήταν υποψήφια σε επτά κατηγορίες: καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη και διασκευασμένου σεναρίου (Πέδρο Αλμοδόβαρ), Α' Γυναικείου ρόλου (Έμμα Σουάρεθ), πρωτότυπης μουσικής, ειδικών εφέ και μέικ-απ.[5] Τελικά, κέρδισε το βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Festival de Cannes 2016». Festival de Cannes 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. «Spain picks Pedro Almodovar's "Julieta" as Oscar contender». Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2016. 
  3. «European Film Academy : NOMINATIONS FOR THE EUROPEAN FILM AWARDS 2016». www.europeanfilmacademy.org. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2017. 
  4. «2017 Film Film Not in the English Language | BAFTA Awards». awards.bafta.org. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2017. 
  5. «Juan Antonio Bayona's 'A Monster Calls' Leads Goya Award Nominations» (στα αγγλικά). The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/juan-antonio-bayonas-a-monster-calls-leads-goya-award-nominations-956136. Ανακτήθηκε στις 2017-01-26. 
  6. «- Goya Awards: 'Fury of a Patient Man' Takes Top Prize as 'A Monster Calls' Nearly Sweeps With 9 Prizes» (στα αγγλικά). The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-02-06. https://web.archive.org/web/20170206105613/http://www.hollywoodreporter.com/lists/goya-awards-winners-2017-list-full-972091. Ανακτήθηκε στις 2017-02-07. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]