Italia Marittima

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Italia Marittima
Νομική μορφήσυμμετοχική εταιρεία
Ίδρυση1836, 1919 και 2006
ΈδραΤεργέστη, Ιταλία
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η "Italia Marittima S.p.A.", που από το 1919 έως το 2006 ονομαζόταν "Lloyd Triestino", και ιδρύθηκε ως "Österreichischer Lloyd", είναι μια ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Τεργέστη της Ιταλίας και διοικείται από την "Evergreen Marine Corporation".[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε ως "Österreichischer Lloyd" (ή "Austrian Lloyd") το 1832 και έγινε μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου, με τη διαχείριση του μεγαλύτερου όγκου εμπορικών και επιβατικών ταξιδιών της Αυστροουγγαρίας μέχρι το 1918. Η "Austrian Lloyd" πραγματοποιούσε τακτικές γραμμές από την Τεργέστη στην Ινδία, στην Κίνα και την Άπω Ανατολή, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Ευρώπη. Ήταν επίσης μια από τις πρώτες ναυτιλιακές εταιρίες που χρησιμοποίησαν ατμοπλοϊκά πλοία.

Το όνομα της εταιρείας μετατράπηκε σε "Lloyd Triestino" το 1919, όταν η Τεργέστη έγινε μέρος της Ιταλίας. Εκείνη την περίοδο, η εταιρεία αντιμετώπισε επίσης σημαντική αναδιάρθρωση, προκειμένου να επιδιορθώσει τις ζημίες που υπέστη κατά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1930, η "Lloyd Triestino", με την παραθαλάσσια "Marittima Italiana", ήταν και πάλι σημαντική παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, έχοντας στην κατοχή της 85 σκάφη με 17 δρομολόγια προς την ανατολική Αφρική, τη νότια Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.[2] Η εταιρεία ήταν αποδυναμωμένη από την καταστροφή του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τη δεκαετία του 1940. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η "Lloyd Triestino" έχασε 68 πλοία και 1.000 ναυτικούς. Στο τέλος, μειώθηκαν σε ένα στόλο μόλις πέντε πλοίων και αντιμετώπισαν και πάλι μια τεράστια επιχείρηση ανάκτησης. Μέχρι το 1956, ο στόλος της "Lloyd Triestino" είχε μεγαλώσει σε 31 συνολικά πλοία.

Η "Lloyd Triestino" ξεκίνησε μια συνεργασία με την γιγάντια Ταϊβανική ναυτιλιακή εταιρεία, "Evergreen Marine, Corp.", το 1993.[3] Αυτή η επιτυχημένη συνεργασία έχει ενισχυθεί με την πάροδο των χρόνων και τώρα περιλαμβάνει και τη Βρετανική βάση της "Evergreen", τη "Hatsu Marine Ltd.", η οποία δημιουργήθηκε το 2000.

Από την 1η Μαρτίου του 2006, το όνομα της "Lloyd Triestino" άλλαξε σε "Italia Marittima". Τα ονόματα των πλοίων μεταβάλλονται σταδιακά από το πρόθεμα "LT" σε "Ital" για να αντικατοπτρίζουν αυτήν την αλλαγή.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Home." Italia Marittima. "Sede legale: Passeggio S. Andrea, 4 - 34123 Trieste (IT)"
  2. "Marittima Italiana: Bombay Line". World Digital Library. 1936.
  3. "Lloyd Triestino". The Ships List.