IAM

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
IAM
Πληροφορίες
ΨευδώνυμοImperial Asiatic Men
Indépendantistes Autonomes Marseillais
Invasion Arrivée de Marseille
ΚαταγωγήΜασσαλία, Γαλλία
EίδοςΡαπ, Χιπ χοπ
Παρουσία1989-
Δισκογραφική εταιρείαCôté obscur
Hostile Records
361 Records
Polydor
Virgin Records
AZ
Def Jam France
ΜέληAkhenaton
Shurik'n
Kheops
Imhotep
Kephren
Πρώην μέληFreeman
Ιστότοπος
www.iam.tm.fr
Το λογότυπο του συγκροτήματος.

Οι IAM (προφορά: Αϊάμ) είναι γαλλικό ραπ συγκρότημα, το οποίο προέρχεται από την Μασσαλία, με έτος ίδρυσης το 1989[1] και αποτελούμενο από τους Akhenaton (Φιλίπ Φραζιόν), Shurik'n (Ζοφρουά Μυσσάρ), Kheops (Ερίκ Μαζέλ), Imhotep (Πασκάλ Περές), Kephren (Φρανσουά Μεντί). Το συγκρότημα σημάδεψε την διάδοση του ραπ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στη Γαλλία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ξεκινήματα (1984-1991)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγκρότημα σχηματίστηκε κατά την περίοδο 1984-85 υπό την ονομασία Lively Crew, ενώ αποτελείτο αρχικά από δύο μέλη, τον ράπερ Akhenaton και τον DJ Kheops. Το 1988, έπειτα από την προσχώρηση του Shurik'n, το συγκρότημα άλλαξε ονομασία και έγινε B Boys Stance. Τέλος, την επόμενη χρονιά, οι Imhotep, Freeman και Kephren προσχώρησαν στο συγκρότημα, το οποίο άλλαξε, εκ νέου, ονομασία, επιλέγοντας το IAM. Κυκλοφόρησαν, τότε, μια κασέτα με τον τίτλο « Concept »[2]. Η κυκλοφορία αυτή τους επέτρεψε να υπογράψουν συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Labelle Noire (η οποία μετονομάστηκε αργότερα σε Delabel), θυγατρική της Virgin. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα πρώτο maxi με τον τίτλο Red, black and green, το οποίο ακολούθησε, στη συνέχεια ο πρώτος του δίσκος, με τον τίτλο … de la planète Mars το 1991.

Η επιτυχία του Ombre est lumière (1993-1997)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κυκλοφορία το 1993 του Ombre est lumière συνέβαλε στο να γίνουν ακόμη πιο γνωστοί, χάρη κυρίως στο κομμάτι "Je danse le mia" το οποίο χρησιμοποιούσε εκφράσεις της τοπικής διαλέκτου της πόλης της Μασσαλίας, και το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία, με την πώληση περισσότερων των 500.000 αντιτύπων (φτάνοντας την πρώτη θέση στο γαλλικό Top 50 για διάστημα οκτώ εβδομάδων το 1994, όπου και παρέμεινε για διάστημα σχεδόν εννέα μηνών)[3].

Το 1995, ο Akhenaton κυκλοφόρησε το πρώτο του solo άλμπουμ με τον τίτλο Métèque et mat, με έντονο το ιταλικό στοιχείο στην μουσική του επένδυση.

Η επιβεβαίωση της επιτυχίας με το L'École du micro d'argent (1997-2003)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του συγκροτήματος παραμένει, έως σήμερα, ο δίσκος L'École du micro d'argent, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1997, ενώ έλαβε δύο βραβεία στις Victoires de la Musique. Έχοντας γίνει χρυσός δίσκος έπειτα από μόλις δύο ημέρες κυκλοφορίας, πωλήθηκε σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες, φτάνοντας να γίνει αδαμάντινος δίσκος το 2005. Το αμερικάνικο συγκρότημα Sunz Of Man, που συνεργάστηκε για την παραγωγή του συγκεκριμένου δίσκου, είχε, σίγουρα, μεγάλο ρόλο στην επιτυχία που αυτός γνώρισε στη Βόρεια Αμερική.

Μετά την τεράστια επιτυχία του L'École du micro d'argent, τα μέλη του συγκροτήματος αποφάσισαν να επικεντρωθούν στις ατομικές τους καριέρες, κάνοντας ένα διάλειμμα από την παραγωγή δίσκων ως IAM.

Η επιστροφή με το Revoir un printemps (2003-2007)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003 σηματοδότησε την μεγάλη επιστροφή του συγκροτήματος με την κυκλοφορία του Revoir un printemps του οποίου οι κριτικές ήταν μοιρασμένες. Πλέον, έπειτα από διάστημα αρκετών ετών, ο συγκεκριμένος δίσκος θεωρείται ως ο πλέον ολοκληρωμένος του συγκροτήματος, πλούσιος στο επίπεδο της μουσικής (ενδιαφέρουσα μουσική επένδυση με την προσθήκη ορχηστρικής μουσικής σε ορισμένα κομμάτια) και ευρύς όσον αφορά το στιχουργικό κομμάτι.

Την επόμενη χρονιά, οι IAM κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους compilation δίσκο, ο οποίος κάλυπτε το χρονικό διάστημα από τις απαρχές τους, με τον τίτλο Anthologie (1991-2004). Ένα από τα ολοκαίνουργια κομμάτια του συγκεκριμένου δίσκου, το "Où va la vie ?", το οποίο κυκλοφόρησε υπό την μορφή single, είχε σχετικά καλή πορεία στα γαλλικά charts.

Στις αρχές του 2007, οι IAM κυκλοφόρησαν το Official Mixtape το οποίο μίξαραν οι DJ Kheops και Cut Killer, ως μια μορφή “trailer” για τον νέο τους δίσκο με τον τίτλο Saison 5. Σε αυτό το mixtape, αξιοσημείωτες ήταν οι συνεργασίες με άλλα ραπ και χιπ-χοπ συγκροτήματα όπως οι Chiens de Paille, οι Psy 4 De La Rime ή ακόμη ο MC Arabica.

Saison 5 (2007-2013)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Saison 5, 5ος δίσκος του συγκροτήματος, κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου 2007 και βρέθηκε απευθείας στη 2η θέση των charts[4], δείχνοντας, με αυτό τον τρόπο, ότι η δημοφιλία του συγκροτήματος παρέμενε ακέραιη μετά από περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια παρουσίας και σημαντικών επιτυχιών[4].

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 20 ετών ύπαρξης του συγκροτήματος, οι IAM συγκεντρώθηκαν για μια ειδικά σχεδιασμένη συναυλία μπροστά στις Πυραμίδες της Γκίζας στις 14 Μαρτίου 2008. Αποτέλεσμα αυτής, ήταν η παραγωγή του ζωντανά ηχογραφημένου δίσκου με τίτλο Retour aux pyramides, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 26 Μαΐου 2008, αποκλειστικά στις ιστοσελίδες νόμιμου ηλεκτρονικού κατεβάσματος. Στις 30 Μαΐου 2008, κυκλοφόρησε το DVD IAM 20, το οποίο περιελάμβανε το βίντεο της συναυλίας στη Γκίζα, το ντοκιμαντέρ Encore Un Printemps σχετικά με το συγκρότημα, καθώς και το CD Retour aux pyramides ως bonus.

Το καλοκαίρι του 2008, ο Freeman αποχώρησε από το συγκρότημα. Η αποχώρησή του από το συγκρότημα IAM επισημοποιήθηκε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Orbeat μέσω του blog του, και η οποία στη συνέχεια αναμεταδόθηκε από την εφημερίδα La Provence, στην οποία ο Freeman, εκτόξευσε σειρά κατηγοριών κατά του συγκροτήματος και πιο συγκεκριμένα του Akhenaton[5], ο οποίος του απάντησε άμεσα (έχοντας στο πλευρό του το υπόλοιπο συγκρότημα)[6].

Στα τέλη του 2011, το συγκρότημα ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου δίσκου, με τίτλο IAM Morricone, μια « συνεργασία » με τον διάσημο Ιταλό συνθέτη μουσικής ταινιών Έννιο Μορρικόνε[7]. Αν και αρχικά προβλεπόταν για το 2012, τελικά η όλη αυτή υπόθεση εγκαταλείφθηκε λόγω του υπέρογκου κόστους των πνευματικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, το συγκρότημα αποχώρησε από την AZ για χάρη της γαλλικής θυγατρικής της Def Jam.

Τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2013, κυκλοφόρησαν δύο mixtapes[8], τα "Assassins Scribes Vol 1&2" σε παραγωγή του DJ Daz, με αποκλειστικότητες, συνεργασίες και εκδοχές US σε πρώτη προβολή, καθώς και ένα mix όλων των singles στον δεύτερο δίσκο.

Arts martiens και …IAM (2013-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 6ο τους studio album, με τίτλο Arts martiens, κυκλοφόρησε στις 22 Απριλίου 2013. Αναρριχήθηκε στη θέση νούμερο 1 κατά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του, ενώ ξεπέρασε τους Daft Punk στην σχετική κατάταξη Top Albums στο iTunes[9]. Το άλμπουμ έφτασε στην πρώτη θέση των γαλλικών charts με συνολική πώληση περίπου 25.000 αντιτύπων, εκ των οποίων τα 18.000 αγορασμένα από καταστήματα, ενώ τα υπόλοιπα 6.600 από ηλεκτρονικά κατεβάσματα στη διάρκεια της πρώτης βδομάδας κυκλοφορίας του δίσκου.

Το συγκρότημα εμφανίστηκε ζωντανά, επίσης, στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, στο Σταντ ντε Φρανς για την συναυλία Urban Peace 3, στην οποία έλαβαν μέρος, ακόμη, καλλιτέχνες όπως οι Orelsan, Sexion d'Assaut και Maître Gims, Youssoupha, La Fouine, Psy 4 de la Rime, Rohff και Stromae[10].

Μια επανέκδοση του δίσκου L'École du micro d'argent κυκλοφόρησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Περιελάμβανε τον αρχικό δίσκο, καθώς και αρκετά bonus όπως remixes, ορχηστρικές εκδόσεις, διάφορες συνεργασίες και πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετείχε το συγκρότημα, ένα DVD και ένα βιβλίο 96 σελίδων[11].

Στις 1 Οκτωβρίου 2013, το συγκρότημα ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου δίσκου, με τον τίτλο ...IAM, η οποία προβλεπόταν για τις 18 Νοεμβρίου 2013. Την επομένη, μια επίσημη ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι αυτός θα ήταν και ο τελευταίος δίσκος του συγκροτήματος. Στις 14 Οκτωβρίου, ο Akhenaton εξήγησε ότι οι IAM θα παρέμεναν ενωμένοι, ωστόσο ο δίσκος αυτός που θα κυκλοφορούσε θα ήταν και ο τελευταίος τους. Το ...IAM αποτελείτο από κομμάτια που δεν είχαν επιλεγεί για να αποτελέσουν μέρος του Arts martiens. Το πρώτο του single ήταν το J'avais 20 ans και κυκλοφόρησε στα τέλη Οκτωβρίου του 2013[12].

Προέλευση του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το IAM είναι ταυτόχρονα αρχικά, αλλά και αρκτικόλεξο, κάτι στο οποίο και οφείλει τις πολλαπλές του ερμηνείες. Κατά την εποχή του αγώνα για την ισότητα των δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, οι διαδηλωτές έφεραν πανό στα οποία αναγραφόταν η φράση "I AM A MAN".

Είναι ως απάντηση στην λέξη “ένταξη” που αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως όνομα το IAM. Δεν είμαι τέτοιος ηλίθος που να θέλω όλος ο κόσμος να μοιάζει σε όλο τον κόσμο. Προτιμώ την παρομοίωση του μωσαϊκού[13]. [...] Στα αραβικά, αυτό σημαίνει “η ιστορία, ο χρόνος που κυλά”.

Πέραν της αγγλικής μετάφρασης της λέξης "είμαι", τα αρχικά IAM έχουν διάφορες σημασίες: "Imperial Asiatic Men" λόγω της αγάπης των μελών για την Αίγυπτο, την Κίνα και την Ιαπωνία, τις οποίες και θεωρούν ως κοιτίδες του παγκόσμιου πολιτισμού. Όσο για την σημασία "Indépendantistes Autonomes Marseillais" δεν πρέπει να λαμβάνεται με την κυριολεκτική της σημασία, καθώς δεν έχει απολύτως κανένα πολιτικό υπονοούμενο ή προσανατολισμό. Δεν είναι παρά ένας τρόπος για το συγκρότημα να δείξει την μεγάλη αγάπη που τρέφει για την πόλη της Μασσαλίας. Άλλες σημασίες των αρχικών αυτών μπορεί να είναι το "Italien Algérien Malgache", λόγων των πολλαπλών εθνικών καταγωγών των μελών του, ή ακόμη το "Invasion Arrivée de Mars(eille)"[14].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.rfimusique.com/artiste/rap/iam/biographie
  2. «Ròker Promocion». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014. .
  3. Prix Roger Seiller du meilleur groupe français IAM, article de la Sacem Αρχειοθετήθηκε 2007-10-24 στο Wayback Machine..
  4. 4,0 4,1 «charts». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014. 
  5. L'interview de Freeman sur le blog du magazine hip hop Orbeat Αρχειοθετήθηκε 2013-06-04 στο Wayback Machine. - Orbeat
  6. «IAM répond à Freeman sur le blog du magazine hip hop Orbeat». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014. 
  7. IAM : nouvel album IAM Morricone pour novembre 2012 - Rap2k
  8. Site officiel d’IAM
  9. http://www.chartsinfrance.net/Iam/news-85482.html
  10. «Stromae et Rohff rejoignent "Urban Peace 3"». France 24. 12 Σεπτεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2013. 
  11. L'école du micro d'argent réédition sur iam groupe blogspot
  12. IAM dévoile son nouveau single "Si j'avais 20 ans", premier extrait de son dernier album - ChartsInFrance.net
  13. (Γαλλικά) Delphine Sloan, IAM de A à Z, MusicBook, Paris, 2003, p.51 ISBN 2843431456
  14. «IAM : présentation du groupe». Actualite-fr.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2014. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί sύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]