Hello kitty

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ηello Κitty (ιαπωνικά: ハロー・キティ, ΧέπμπορνHarō Kiti, πλήρες όνομα: Kitty White, ιαπωνικά キティ・ホワイト, προφορά Kiti Howaito) είναι φανταστικός χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από την ιαπωνική εταιρεία Sanrio. Δημιουργήθηκε από την Yuko Shimizu αλλά πλέον σχεδιάζεται από την Yuko Yamaguchi. Έχει εικονογραφηθεί ως μια γυναικεία ανθρωπόμορφη λευκή γιαπωνέζικη γάτα Bobtail με έναν κόκκινο φιόγκο και, κυρίως, χωρίς στόμα.

Σχεδόν αμέσως μετά την δημιουργία της το 1974, το πορτοφόλι για κέρματα Hello Kitty παρουσιάστηκε από την Sanrio τον Μάρτιο του 1975. Ο χαρακτήρας πουλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1976. Ο χαρακτήρας αυτός αποτελεί βασικό κομμάτι της ιαπωνικής λαϊκής κουλτούρας. Μέχρι το 2010 η Sanrio είχε κάνει το Hello Kitty ένα παγκόσμιο φαινόμενο σε επίπεδο μάρκετινγκ το οποίο άξιζε 5 δις δολάρια ετησίως. Μέχρι το 2014, όταν το Hello Kitty ήταν 40 ετών, η αξία του ήταν 7 δις δολάρια ετησίως, χωρίς καμιά διαφήμιση πέρα από τις ιστοσελίδες της Sanrio, των παραγωγών της και των πωλήσεων εισιτηρίων στους εκθεσιακούς χώρους και στις κοντινές τοποθεσίες.

Αν και αρχικά απευθυνόταν σε γυναίκες προ-εφηβικής ηλικίας, ωστόσο η αγορά του Hello Kitty διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και τους ενήλικες καταναλωτές οι οποίοι ήταν παρόντες σε ποικίλα προϊόντα, από προμήθειες σε σχολικά είδη μέχρι αξεσουάρ μόδας, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων περιδέραιων με διαμάντια. Διάφορες τηλεοπτικές σειρές Hello Kitty, που απευθύνονται σε παιδιά, έχουν δημιουργηθεί. Έχουν κατασκευαστεί δυο θεματικά πάρκα Sanrio που βασίζονται στο Hello Kitty, το Harmonyland και το Sanrio Puroland.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1962 ο Shintaro Tsuji, ιδρυτής της Sanrio, ξεκίνησε να πουλά σανδάλια από καουτσούκ με λουλούδια ζωγραφισμένα επάνω τους. Ο ίδιος ανέφερε πως τα κέρδη προέκυψαν από την προσθήκη ενός χαριτωμένου σχεδίου πάνω στα σανδάλια και έτσι προσέλαβε γελοιογράφους για να σχεδιάσουν χαριτωμένους χαρακτήρες στα εμπορεύματά του. Η εταιρεία δημιούργησε μια σειρά προϊόντων με έναν χαρακτήρα επάνω τους προκειμένου να λειτουργήσουν ως είδη δώρων. Το Hello Kitty σχεδιάστηκε από τον Yuko Shimizu και προστέθηκε στην δημιουργία των πρώτων Sanrio χαρακτήρων το 1974. Η πρώτη εμφάνιση αυτού του χαρακτήρα πάνω σε αντικείμενο ήταν σε ένα πορτοφόλι για κέρματα στην Ιαπωνία, στο οποίο απεικονίστηκε να κάθεται ανάμεσα σε ένα μπουκάλι γάλα και μια γυάλα με χρυσόψαρο. Το 1976 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Sanrio αποφάσισε να κάνει το Hello Kitty βρετανική υπόθεση επειδή την στιγμή που δημιουργήθηκε, άλλες ξένες χώρες και ιδιαίτερα η Βρετανία ήταν δημοφιλείς στην Ιαπωνία. Επιπλέον η Sanrio είχε ήδη έναν αριθμό χαρακτήρων που ήταν γνωστοί στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήθελαν το Hello Kitty να είναι κάτι το διαφορετικό. Ο Shimizu επέλεξε το όνομα Kitty από το έργο του Λιούις Κάρολ Μέσα από τον καθρέφτη (Through the looking-glass), όπου σε μια σκηνή στην αρχή του βιβλίου η βασική ηρωίδα Αλίκη παίζει με μια γάτα την οποία αποκαλεί Kitty. Το σύνθημα της Sanrio είναι "κοινωνική επικοινωνία" και ο Tsuji ήθελε το εμπορικό σήμα της να αντικατοπτρίζει αυτό το πράγμα. Εξέτασε την περίπτωση "Hi Kitty" προτού επιλέξει το "Hello" ως είδος χαιρετισμού.

Οι εκπρόσωποι της Sanrio έχουν υπογραμμίσει ότι η Hello Kitty δεν έχει στόμα επειδή θέλει οι άνθρωπο "να εισάγουν τα προσωπικά συναισθήματά τους στον χαρακτήρα" και "να είναι χαρούμενοι ή λυπημένοι μαζί με την Hello Kitty". Μια άλλη εξήγηση που έδωσε η Sanrio για την έλλειψη στόματος είναι ότι "μιλάει από την καρδιά, πρεσβεύει την ίδια την εταιρεία Sanrio σε όλο τον κόσμο και δεν δεσμεύεται σε καμιά συγκεκριμένη γλώσσα". Εκπρόσωποι της Sanrio έχουν αναφέρει ότι βλέπουν την Hello Kitty ως σύμβολο φιλίας και ελπίζουν ότι θα ενθαρρύνει την φιλία μεταξύ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που υπήρξε μια εικασία ότι η Hello Kitty έχει τις ρίζες της στο Maneki Neko και ότι το όνομα Hello Kitty είναι μια έμμεση μετάφραση του Maneki Neko που στα αγγλικά σημαίνει "γνέφω στην γάτα" (άλλοι διαφωνούν).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]