FedEx

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο της εταιρείας απ' το 2016

Η FedEx Corporation, πρώην Federal Express Corporation και αργότερα FDX Corporation, είναι πολυεθνική αμερικανική εταιρεία υπηρεσιών αποστολής και παράδοσης και διαχείρισης αλυσίδας εφοδιασμού με έδρα το Μέμφις του Τενεσί. [1] Το όνομα "FedEx" είναι συλλαβική συντομογραφία του αρχικού ονόματος του αεροπορικού τμήματος της εταιρείας, Federal Express, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από το 1973 έως το 2000. Η FedEx σήμερα είναι περισσότερο γνωστή για τις αεροπορικές υπηρεσίες, FedEx Express Η FedEx είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους εργολάβους της αμερικανικής κυβέρνησης και βοηθά στη μεταφορά ορισμένων πακέτων ταχυδρομικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της υπηρεσίας της FedEx SmartPost.[2]

Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Little Rock, Αρκάνσας το 1971 ως Federal Express Corporation από τον Frederick W. Smith, απόφοιτο του Πανεπιστημίου Yale. Συνέλαβε την ιδέα της σε μια εργασία στο Yale, η οποία απαιτούσε ένα σύστημα ειδικά σχεδιασμένο για επείγουσες παραδόσεις. Ενώ ο καθηγητής του δεν επικρότησε την ιδέα, ο Smith την εξέλιξε. Η εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες της επισήμως το 1973, όταν μετέφερε τις μετακόμισε στο Μέμφις. Ο Σμιθ ισχυρίστηκε ότι το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μέμφις αποτελεί το πληθυσμιακό κέντρο της χώρας και απουσιάζουν ισχυρά καιρικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να είναι τροχοπέδη για τις παραδόσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «FedEx in Memphis» (PDF). News.Van.FedEx.com. FedEx. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2010. 
  2. «FedEx SmartPost». FedEx (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2021.