FaceTime

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
FaceTime
Γενικά
ΔημιουργοίApple
Είδοςδιαδικτυακή υπηρεσία, Διαδικτυακή εφαρμογή, εφαρμογή κινητού, λογισμικό τηλεδιάσκεψης, ιδιόκτητο λογισμικό
Διανομή
ΛειτουργικάiOS, iPadOS, watchOS, macOS
ΑρχιτεκτονικήiOS, iPadOS, watchOS, macOS, περιηγητής ιστού
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςApple[1]
Άδεια χρήσηςιδιόκτητη άδεια
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://apps.apple.com/us/app/facetime/id1110145091

Το FaceTime είναι μία εφαρμογή πραγματοποίησης βιντεοκλήσεων που αναπτύχθηκε από την Apple Inc. Διατίθεται σε κινητές συσκευές που υποστηρίζουν iOS 4 ή νεότερη έκδοση και υπολογιστές Mac που εκτελούν Mac OS X 10.6.6 ή μεταγενέστερη έκδοση. Υποστηρίζει οποιαδήποτε συσκευή iOS με μπροστινή κάμερα και οποιονδήποτε υπολογιστή Mac εξοπλισμένο με κάμερα FaceTime. Το FaceTime Audio, μια έκδοση μόνο για ήχο, διατίθεται σε οποιαδήποτε συσκευή iOS που υποστηρίζει iOS 7 ή νεότερη έκδοση και σε οποιονδήποτε Mac με κάμερα προς τα εμπρός με Mac OS X 10.9.2 και μεταγενέστερη έκδοση. Το FaceTime περιλαμβάνεται δωρεάν στο iOS και στο macOS από Mac OS X Lion (10.7) και μετά.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Apple αγόρασε το όνομα "FaceTime" από την FaceTime Communications, η οποία άλλαξε το όνομά της σε Actiance τον Ιανουάριο του 2011.[3] Στις 7 Ιουνίου 2010, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Στηβ Τζομπς, ανακοίνωσε το FaceTime, παράλληλα με το iPhone 4 στην ομιλία του στο Worldwide Developers Conference 2010. Η υποστήριξη για το iPod Touch τέταρτης γενιάς (το πρώτο μοντέλο iPod Touch εξοπλισμένο με κάμερες) παρουσιάστηκε την ημερομηνία κυκλοφορίας της συσκευής στις 8 Σεπτεμβρίου 2010. Στις 2 Μαρτίου 2011, ανακοινώθηκε η υποστήριξη FaceTime για το iPad 2, το οποίο είχε κάμερες μπροστά και πίσω.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2011, το FaceTime εγκατέλειψε την έκδοση beta και εισήχθη στο Mac App Store για $0,99. Η Apple έλεγε ότι σκόπευε να παρέχει την εφαρμογή δωρεάν, ωστόσο, μια διάταξη του Sarbanes-Oxley Act (2002) απαγόρευε στις εταιρείες να παρέχουν μια μη διαφημιστική νέα δυνατότητα ενός ήδη πωληθέντος προϊόντος χωρίς να υπομένουν "επαχθείς λογιστικά μέτρα". Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, η έκδοση beta των $0,99 εξακολουθούσε να είναι διαθέσιμη για λήψη από την Apple. Από τότε, το FaceTime περιλαμβάνεται δωρεάν σε macOS από Mac OS X Lion (10.7) και μετά και iOS.

Το 2018, η Apple πρόσθεσε υποστήριξη ομαδικής βιντεοκλήσης και ήχου στο FaceTime, η οποία μπορεί να υποστηρίξει έως και 32 άτομα στο iOS 12 και το macOS Mojave.

Στις 7 Ιουνίου 2021, κατά τη διάρκεια του WWDC Keynote της Apple, ανακοινώθηκε ότι το FaceTime θα είναι διαθέσιμο για χρήστες Android και Windows μέσω φυλλομετρητών.[4] Ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται SharePlay ανακοινώθηκε στην ίδια παρουσίαση. Θα επιτρέψει στους χρήστες σε όλες τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Android και των Windows, να μοιράζονται μουσική και βίντεο με άτομα που συμμετέχουν στην κλήση. Η Apple δήλωσε ότι η λειτουργία χρησιμοποιεί ένα API που μπορεί να ενεργοποιηθεί σε οποιαδήποτε υπηρεσία πολυμέσων και το SharePlay έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει Hulu, HBO Max, TikTok, Twitch, Apple TV+ και πολλές άλλες πηγές πολυμέσων.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  2. Cipriani, Jason. «Deleting Apple apps on iOS 10? There's a catch». CNET (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2021. 
  3. «SC Media UK». SC Media UK (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2021. 
  4. valadis (7 Ιουνίου 2021). «Το Facetime επιτέλους στα Windows 10 και στο Android». Techmaniacs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2021. 
  5. Clark, Mitchell (7 Ιουνίου 2021). «Apple is building video and music sharing into FaceTime». The Verge (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2021.