European School Radio

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
EUROPEAN SCHOOL RADIO
European School Radio - Fist Student Radio In Europe
Ίδρυση2009
Έναρξη λειτουργίας19 Δεκέμβριου 2013
ΙδιοκτήτηςEuropean School Radio ΑΜΚΕ
ΣλόγκανESR (The First European School Radio)
ΓλώσσαΕλληνικά
Περιοχή εκπομπής ΕΟΧ
Κεντρικά γραφείαΑλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης - ΔΙΠΑΕ ΣΙΝΔΟΣ, Θεσσαλονίκη
Πρώην ονομασίεςΡάδιο Εκάλη (2009-2012)
Ιστοσελίδαwww.europeanschoolradio.eu
Λήψη
Επίγεια Ψηφιακά
Συχνότητα[[]]:
Δορυφορικά
Καλωδιακά
(π  σ  ε )

Το European School Radio είναι Ευρωπαϊκός ιδιωτικός μαθητικός ραδιοφωνικός σταθμός Ευρωπαϊκής εμβέλειας με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε την λειτουργία του στις 19 Δεκεμβρίου 2013. Απο την αρχη αποτελεί τον μοναδικό Ευρωπαϊκό μαθητικό ραδιοφωνικό σταθμό με δικαίωμα επέκτασης δραστηριότητας του και σε άλλους τομείς των Media.

Από το 2021 εδρεύει στο στούντιο ραδιοφώνου, του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, αποτέλεσμα της συνεργασίας μας για τη δημιουργία και συντήρηση των υποδομών μας, καθώς και την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα σχολεία.

Η ομάδα ανέπτυξε μία καινοτόμα διαδικτυακή εφαρμογή, στο πρότυπο των Κοινοτήτων Πρακτικής & Μάθησης. Βασιζόμενη στη γενικότερη φιλοσοφία της ανάπτυξης δυναμικών συμπράξεων με άλλους φορείς, σχεδιάζει δραστηριότητες που προάγουν τον Πολιτισμό στο σχολείο και αναδεικνύει τον κομβικό του ρόλο στην Παιδεία στα Μέσα και στις Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Εκπαίδευση, μέσα από βιωματικά εργαστήρια, επιμορφώσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που προωθούν τη συνεργασία, αλληλεπίδραση, επικοινωνία και συμπαραγωγή (εκπαιδευτικά προγράμματα ραδιοφωνικής παραγωγής, Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και Διεθνή Μαθητικό Μουσικό-Ραδιοφωνικό Διαγωνισμό “Κάν’ το ν’ ακουστεί”).

Οι δράσεις οργανώνονται από τα μέλη της Εταιρείας, στο πλαίσιο του εθελοντισμού, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η καλλιέργεια του Γραμματισμού στα Μέσα, του Κριτικού και Ψηφιακού Γραμματισμού.

Ο Σταθμός Φιλοξενεί ζωντανές και ηχογραφημένες εκπομπές, σε διαφορετικούς τύπους εκπομπών ως προς τη διάρκεια και τη θεματολογία. Ο διαδικτυακός σταθμός διατηρεί ένα πλούσιο αρχείο podcast που φτάνει τις 10.000 παραγωγές, αριθμός που κάθε σχολικό έτος αυξάνεται. Για το αρχείο ο φορέας μας κατέχει τα αποκλειστικά συγγενικά δικαιώματα.

Το European School Radio παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τη μετάδοση μουσικής εφόσον έχει εξασφαλίσει άδεια μη αποκλειστικής χρήσης μουσικής από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης GEA-GRAMMO, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές/στις μαθήτριες να γίνονται παραγωγοί ραδιοφωνικού περιεχομένου χρησιμοποιώντας μουσική της αρεσκείας τους.


Ευρωπαϊκή διάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2014 έλαβε Διάκριση στον ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Medea Awards για δράση του ως “υψηλά προτεινόμενη για αξιοποίηση στην εκπαίδευση”.

Το 2016 ο φορέας συντόνισε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΑ2 “NEStOR”, σε σύμπραξη με το Aalborg University της Δανίας, το ΙΤΥΕ Διόφαντος, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και με δύο σχολεία από Ελλάδα και Λιθουανία. Στο πλαίσιο του προγράμματος, αναπτύχθηκε η πλατφόρμα που αυτοματοποίησε τη διαδικασία συμμετοχής σχολείου στο Μαθητικό Ραδιόφωνο. Από εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε η επίσημη συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, ως συνδιοργανωτής φορέας στην Κύπρο για τον Διαγωνισμό “Κάν’ το ν’ ακουστεί” με αποτέλεσμα να γίνει διακρατικός και να συμμετέχουν ολοένα και περισσότερα κυπριακά σχολεία από την 3η κιόλας χρονιά υλοποίησης της δράσης.

Το 2017 ο φορέας ήταν προσκεκλημένος να συμμετέχει στην εκδήλωση εορτασμού του σχολικού ραδιοφώνου Delta FM (https://www.deltafm.fr/), στο Πουατιέ της Γαλλίας, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας του Lycée Pilote Innovant International και το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών εκπροσώπησε το δίικτυο του European School Radio ως μία από τις δέκα αντιπροσωπείες σχολικών ραδιοφώνων από όλη την Ευρώπη. Την ίδια χρονιά ο Έλληνας Υφυπουργός Παιδείας στη σύνοδο των Υπουργών Παιδείας (EYCS) για θέματα που αφορούν στον Τομέα Παιδείας και Νεολαίας συμπεριέλαβε το European School Radio στις εκπαιδευτικές δράσεις που ενισχύουν ιδιότητα του ενεργού πολίτη και εφοδιάσουν τους μαθητευόμενους με μια ισχυρότερη φωνή, αλλά και τη μοναδική δράση που ενθαρρύνει την καλλιέργεια αλφαβητισμού των νέων στη νέα μιντιακή και τεχνολογική πραγματικότητα.

Το 2018 ξεκίνησε ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΑ2 με τίτλο “Social Radio 2.0- The European School Radio & Podcasting Community for Active Citizenship Education”, που σκοπό έχει να δημιουργήσει τις επόμενες εκδόσεις της εφαρμογής του European School Radio ως μία μοναδική κοινότητα- μέσο κοινωνικής δικτύωσης μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών της Ευρώπης που ασχολούνται με το ραδιόφωνο και τα podcasting.

Το 2020 σε διεθνή διαγωνισμό για ιστοσελίδες “EU Web Awards 2020” το European School Radio απέσπασε Ειδικό Έπαινο για τον ελκυστικό σχεδιασμό της διαδικτυακής του εφαρμογής, που απευθύνεται σε νεανικό κοινό.

Το 2022 ο Διαγωνισμός Τραγουδιού και Ραδιοφωνικού Μηνύματος “Κάν’ το ν’ ακουστεί” έγινε διεθνής και σχολεία από Κροατία και Ισπανία συμμετείχαν ενεργά με το σύνθημα “Youth for Peace” στέλνοντας στη μητρική γλώσσα τους ή στα αγγλικά μαθητικές δημιουργίες, ενώ δήλωσαν συμμετοχή να παρευρεθούν στο 7ο Φεστιβάλ Ραδιοφώνου στη Ζάκυνθο, στο οποίο τελικά έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από 2 κροατικά σχολεία. Παράλληλα, στο ραδιόφωνο εγγραφές έκαναν επίσης σχολεία της Ρουμανίας, της Τσεχίας και της Βουλγαρίας.

Το 2023 συμμετέχει ενεργά στο Agora du Mouvement του γαλλικού οργανισμού “Les Francas” (http://www.francas.asso.fr/), στο πλαίσιο του οποίου μέσω προγράμματος κινητικότητας εργαζόμενων στον τομέα της νεολαίας το European School Radio θα εμψυχώσει τους νέους που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση. Επίσης, έχει ήδη αναπτυχθεί συνεργασία με τον φορέα “Les Francas”, ο οποίος απευθύνθηκε σε εμάς ως ο μοναδικός ραδιοφωνικός σταθμός σχολείων στην Ευρώπη και σχεδιάζονται στο μέλλον συμπράξεις στον χώρο της ραδιοφωνικής παραγωγής για νέους. Το European School Radio προτάσσει τη μοναδικότητα των διαδικτυακών εφαρμογών του και οι πιθανοί συνεργάτες αναζητούν τη συμμετοχή τους σε ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα. Στην ίδια κατεύθυνση, μας αναζήτησαν Ιταλοί δημοσιογράφοι από το Media Literacy Foundation (https://www.medialiteracy.it/) προκειμένου να σχεδιάσουμε κοινές δράσεις για τη δημοσιογραφία στα σχολεία ζητώντας μας να τους στηρίξουμε στο αντικείμενο των εφαρμογών.