Europass

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο του Europass.

Το Europass είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού) για την αύξηση της διαφάνειας των προσόντων και της κινητικότητας των πολιτών στην Ευρώπη.[1] Στόχος του είναι να καταστήσει τις δεξιότητες και τα προσόντα ενός ατόμου σαφώς κατανοητά σε ολόκληρη την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και των υποψήφιων χωρών της ΕΕ).

Τα πέντε έγγραφα Europass είναι το Βιογραφικό Σημείωμα, το Διαβατήριο Γλωσσών, το Europass Κινητικότητα, το Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού και το Συμπλήρωμα Διπλώματος, με κοινή εμπορική ονομασία και λογότυπο.[2] Από το 2012 τα άτομα μπορούν να συγκεντρώσουν όλα τα έγγραφα Europass στο Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Δεξιοτήτων.[3]

Διαδικτυακή πύλη Europass[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) ανέπτυξε και συντηρεί την πύλη Europass σε 27 γλώσσες. Η πύλη είναι η πηγή αναφοράς πληροφοριών σχετικά με τα πέντε έγγραφα Europass. Σκοπός του είναι επίσης να βοηθήσει όλους τους χρήστες να δημιουργήσουν, με έναν απλό οδηγό, ένα προσωπικό ηλεκτρονικό χαρτοφυλάκιο που περιέχει βιογραφικό σημείωμα (με επιστολή κινήτρων), διαβατήριο γλωσσών ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που αποδεικνύει τις δεξιότητες και τα προσόντα (αντίγραφα πτυχίων, πιστοποιητικά εργασίας κ. λπ. )

Σε κάθε χώρα, ένα εθνικό κέντρο Europass προωθεί και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα Europass.

Τεχνικοί πόροι Europass[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχήμα Europass XML[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Europass δημιούργησε ένα λεξιλόγιο XML για την περιγραφή των πληροφοριών που περιέχονται στο βιογραφικό σημείωμα και στο γλωσσικό διαβατήριο.[4] Το βιογραφικό σημείωμα Europass ή το γλωσσικό διαβατήριο μπορεί να αποθηκευτεί σε μορφή Europass XML ή σε μορφή PDF με συνημμένο το XML. Και οι δύο μορφές μπορούν να εισαχθούν στους ηλεκτρονικούς επεξεργαστές Europass ή σε οποιοδήποτε άλλο σύστημα που κατανοεί την XML του Europass, διασφαλίζοντας ότι όλες οι πληροφορίες αναλύονται σωστά.

Υπηρεσίες Web[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες Europass παρέχουν έναν τυποποιημένο τρόπο (web API) για άλλα συστήματα, λογισμικό και υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες Europass με αυτοματοποιημένο τρόπο. Ένα παράδειγμα είναι η διαδικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει την εξ αποστάσεως δημιουργία εγγράφων Europass σε μορφή PDF, OpenDocument ή Microsoft Word, ξεκινώντας από ένα αρχείο Europass XML.

Ετικέτες και κείμενα βοήθειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ετικέτες κειμένου που χρησιμοποιούνται για το βιογραφικό σημείωμα Europass και το ELP (Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Γλωσσών) διατίθενται σε διάφορες μορφές από τον ιστότοπο Europass:

  • Το OASIS XLIFF (XML Localisation Interchange File Format)
  • Το W3C Xforms
  • Η μορφή αρχείου PO χρησιμοποιείται στο σύνολο εργαλείων GNU Gettext

Πρόσθετο Weblog[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού συγχρηματοδότησε το ευρωπαϊκό έργο "KITE" στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo da Vinci. Το KITE προσφέρει μια εφαρμογή του Europass-CV ως πρόσθετο για τα weblogs ανοικτού κώδικα WordPress και Dotclear. Το πρόσθετο επιτρέπει στους χρήστες αυτών των υπηρεσιών ιστολογίου να αποθηκεύουν ένα βιογραφικό σημείωμα Europass σε όλες τις επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες και να το εξάγουν στις ακόλουθες μορφές: PDF, ODT, HTML, XHTML, HR-XML. Το πρόσθετο είναι συμβατό με τις προδιαγραφές HR-XML SEP. Η τελευταία έκδοση του πρόσθετου κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2008.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πλαίσιο Europass θεσπίστηκε με την απόφαση 2241/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2004, σχετικά με ένα ενιαίο κοινοτικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων και ικανοτήτων (Europass) και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2005 με τους δικούς του όρους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημος ιστότοπος

Europass

Εθνικά κέντρα Europass

Ιστοσελίδα διαλειτουργικότητας Europass

Απόφαση αριθ. 2241/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2004, σχετικά με ένα ενιαίο κοινοτικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των προσόντων και των ικανοτήτων (Europass)