Esta es una Plaza

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To Esta es una plaza, αποτελεί ένα αστικό κοινό, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης (Ισπανία). Δημιουργήθηκε από μία πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχή Lavapies, που αποφάσισαν ότι στην περιοχή τους χρειαζόταν να οικοδομηθεί ένα εναλλακτικό μέρος αναψυχής, κοινωνικοποίησης, ανταλλαγής και ανάπτυξης του κοινωνικού ιστό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tον Δεκέμβριο του 2008, η ομάδα Operarios del Espacio Público σε συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής, ανέλαβε δημόσια ευθύνη για τη διαχείριση ενός δημοτικού οικοπέδου, που βρίσκεται στο Calle Doctor Fourquet 24[1] στη Μαδρίτη, με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο υπεύθυνης χρήσης γειτονιάς. Ο χώρος ήταν εγκαταλελειμμένος και μη χρησιμοποιημένος, για περισσότερα από 30 χρόνια.[2]

Τον Σεπτέμβριο του 2009, αυτή η πρωτοβουλία πολιτών οργανώθηκε σε μια ένωση πολιτών στην υπηρεσία της κοινότητας με το όνομα Association ESTA ES UNA PLAZA –Asoc. EEUP, για την επίτευξη των στόχων γενικού συμφέροντος και του κοινού αγαθού, για την ανάκαμψη και τη διατήρηση του κοινοτικού κήπου ανοιχτού προς όφελος των πολιτών, με την ονομασία ESTA ES UNA PLAZA.Τον Δεκέμβριο του 2009 αποκτήθηκε επίσημα η εκχώρηση του χώρου από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ένωση πολιτών,  Association ESTA ES UNA PLAZA, αναλαμβάνει την αστική επιμέλεια και τη διαχείριση του δημόσιου χώρου, βάσει των κοινών και σύμφωνα με τη λογική της κοινωνικής συνυπευθυνότητας των πολιτών. Είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο και συμμετοχικό έργο (χωρίς ιεραρχίες), το οποίο διέπεται από κανόνες άμεσης δημοκρατίας και λαμβάνονται αποφάσεις μέσω γενικών συνελεύσεων. Οι εκπρόσωποι ορίζονται από τη γενική συνέλευση, οι οποίοι είναι το αντιπροσωπευτικό όργανο της ένωσης.[3]

Στόχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χώρος αυτός, είναι ένα μέρος ανοιχτό στη γειτονιά που ευνοεί τη συνάντηση μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων και πολιτισμών, και συμβάλλει στην εκτίμηση των τοπικών πόρων και στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ των κατοίκων της γειτονιάς. Ο κύριος στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας κοινός κήπος, ως ένας τόπος συνάντησης των κατοίκων της περιοχής, με αποτέλεσμα να βελτιώσει τον κοινωνικό ιστό στη γειτονιά. Στον κοινοτικό κήπο μπορεί να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή γνώσεων, υπεράσπιση οικολογικών αξιών, άθληση, ανταλλαγή αντικειμένων και οποιοδήποτε άλλη δραστηριότητα ή εκδήλωση που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Ο χώρος είναι ανοιχτός προς όλους του κατοίκους της περιοχής Lavapies και σε όλους εκείνους που θα ήθελαν να τον φροντίσουν και να δημιουργήσουν έναν αυτοδιαχειριζόμενο έργο, ένα αστικό κοινό.[4]

Επίσης, ενθαρρύνει τη δημιουργική και πειραματική παιδαγωγική καθώς αποτελεί ένα οικολογικό κήπο, ο οποίος συγκροτείται από εννέα παραγωγικές βεράντες και μια εκπαιδευτική για δραστηριότητες με παιδιά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Επίσημη ιστοσελίδα: https://estaesunaplaza.blogspot.com/p/dossier.html
  2. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: https://www.facebook.com/estaesunaplaza/photos/?ref=page_internal
  3. https://www.babylonia.gr/2017/10/17/madriti-kinimata-polis-astikos-schediasmos-dimosios-choros/
  4. http://laaventuradeaprender.intef.es/-/esta-es-una-plaza
  5. https://redhuertosurbanosmadrid.wordpress.com/esto-es-una-plaza/

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Calle del Dr. Fourquet, 24». Calle del Dr. Fourquet, 24. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2020. 
  2. «Esta es una plaza - Detalle - La Aventura de Aprender». laaventuradeaprender.intef.es. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2020. 
  3. «DOSSIER PROYECTO». DOSSIER PROYECTO. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2020. 
  4. «Esta es una plaza - Detalle - La Aventura de Aprender». laaventuradeaprender.intef.es. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2020.