Episode 2 (Twin Peaks)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Επεισόδιο 2"
Επεισόδιο Ο Ύποπτος Κόσμος Του Τουίν Πικς
Επεισόδιο νο.Κύκλος 1
Επεισόδιο 3

To “Επεισόδιο 2”, επίσης γνωστός ως “Ζεν ή Η Ικανότητα Του Να Πιάσεις Έναν Δολοφόνο”είναι το τρίτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς μυστηρίου Ο ύποπτος κόσμος του Τουίν Πικς. Το επεισόδιο ήταν γραμμένο από τους δημιουργούς της σειράς Ντέιβιντ Λιντς και Mark Frost, και σκηνοθετημένο από τον Lynch. Περιέχει τους τακτικούς της σειράς Κάιλ ΜακΛάχλαν, Μάικλ Όντκιν, Ρέι Γουάις and Ρίτσαρντ Μπέιμερ και παρουσιάζει τον Μάικλ Τζ. Άντερσον ως Τον Άντρα Από Ένα Άλλο Μέρος, τον Μιγκέλ Φέρρερ ως τον Άλμπερτ Ρόζενφιλντ και τον Ντέιβιντ Πάτρικ Κέλλυ ως τον Τζέρρυ Χορν.

O Ύποπτος Κόσμος Του Τουίν Πικς ασχολείται με την έρευνα της δολοφονίας της μαθήτριας Λόρα Πάλμερ (Σέριλ Λί), στην μικρή επαρχιακή περιοχή της πολιτείας της Ουάσινγκτον από την οποία πήρε το όνομά της και η σειρά. Σε αυτό το επεισόδιο ο ερευνητής του FBI Ντέιλ Κούπερ (ΜακΛάχλαν) λέει στον Σερίφη Τρούμαν και τους αστυνομικούς μια νέα μέθοδο περιορισμού του αριθμού των υπόπτων για τη δολοφονία της Πάλμερ. Στο μεταξύ, ο κυνικός συνάδελφος του Κούπερ, Άλμπερτ Ρόζενφιλντ φτάνει στην πόλη και ο Κούπερ έχει ένα παράξενο όνειρο που ανεβάζει την έρευνα σε νέο επίπεδο.

Το “Επεισόδιο 2” πρώτα αναμεταδόθηκε στις 19 Απριλίου, 1990, στο κανάλι ABC και είχε κοινό του 19.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο ισοδυναμεί με 21% του διαθέσιμου κοινού. Το “Επεισόδιο 2” έχει γινει αρεστό στο κοινό από την πρώτη του αναμετάδοση και θεωρείται από τους κριτικούς ως πρωτοποριακό επεισόδιο τηλεόρασης. Από τότε έχει επηρεάσει και έχει γίνει παροδία από πολλαπλές μεταγενέστερες σειρές. Οι ακαδημαϊκές αναγνώσεις του επεισοδίου έχουν επισημάνει την απεικόνισή του για την ευρετική, a priori γνώση και τις σεξουαλικές απόψεις των ενεργειών πολλών χαρακτήρων.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μικρή φανταστική πόλη Twin Peaks της Ουάσιγκτον έχει συγκλονιστεί από τη δολοφονία της μαθήτριας Λόρα Πάλμερ και την απόπειρα δολοφονίας του συμμαθητή της Ρονέτ Παλάσκι. Ο ειδικός πράκτορας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών Ντέιλ Κούπερ έρχεται στην πόλη για να ερευνήσει και η αρχική καχυποψία έχει πέσει στον φίλο του Πάλμερ Μπόμπι Μπριγκς και στον άντρα με τον οποίο απάτησε τον Μπριγκς, Τζέιμς Χάρλεϊ. Ωστόσο, άλλοι κάτοικοι της πόλης έχουν τις δικές τους υποψίες: ο βίαιος οδηγός φορτηγών που ασχολείται με τα ναρκωτικά Λέο Τζόνσον θεωρείται πιθανός ύποπτος.