Canadian Pacific 1278

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Canadian Pacific 1278 - Έκρηξη θαλάμου καύσης
ΧώροςΠενσιλβάνια (ΗΠΑ)
Ημερομηνία16 Ιουνίου 1995
ΤοποθεσίαΓκέττυσμπεργκ
ΤύποςΈκρηξη θαλάμου καύσης
ΑίτιαΈλλειψη νερού στον λέβητα
Θάνατοι0
Τραυματισμοί3

Η Canadian Pacific Railway No. 1278 ήταν ατμάμαξα τύπου " G5d " 4-6-2 " Pacific " που κατασκευάστηκε από την Canadian Locomotive Company για την Καναδική εταιρεία "Καναδικός Σιδηρόδρομος Ειρηνικού (Pacific Railway)" .

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακριβώς όπως η αδελφή της ατμάμαξα Canadian Pacific 1293, η ατμάμαξα κατασκευάστηκε από την Canadian Locomotive Company το 1948 και ήταν ατμάμαξα τύπου 4-6-2 κατηγορίας G5d ελαφρού βάρους " Pacific ". [1] [2] Η ατμάμαξα λειτούργησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της "σταδιοδρομίας" της μεταφέροντας εμπορικά και επιβατικά τρένα σε όλον τον "Καναδικό Σιδηρόδρομο Ειρηνικού" μέχρι που αποσύρθηκε από την υπηρεσία εσόδων της εταιρείας το 1960[1] και άλλαξε αρκετές ιδιοκτησίες.

Δυστύχημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Παρασκευή, 16 Ιουνίου 1995, στην Pond Road στο οδόσημο 18 και ένα μίλι πιο κάτω, στις 7 μ.μ. στο Garners ενώ κινούνταν με 15 μίλια την ώρα, η ατμομηχανή υπέστη μια έκρηξη λόγω απότομης εισροής οξυγόνου στον θάλαμο καύσης.[2] Καυτός ατμός και φλόγες προξένησαν σοβαρά εγκαύματα σε τρία μέλη του πληρώματος με τον μηχανοδηγό να υφίσταται τα χειρότερα, καθώς είχε εγκαύματα σε πάνω από το 60% του σώματός του. Όταν το τρένο σταμάτησε, κατάφερε να βγει μόνος του από την καμπίνα της ατμομηχανής και ξάπλωσε στο έδαφος. Στη συνέχεια βοήθησε ο θερμαστής και άλλα μέλη του πληρώματος του τρένου. Ασθενοφόρα έφτασαν λίγα λεπτά αργότερα για να τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία της περιοχής. Ο πρώτος θερμαστής, ο οποίος έφυγε αμέσως από την καμπίνα δίπλα στην πόρτα, είχε εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού πάνω από το 10% του σώματός του. Αρχικά πήγε σε νοσοκομείο στο Γκέττυσμπεργκ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γιορκ για μια εβδομάδα. Η αποθεραπεία του κράτησε 3,5 μήνες. Ο δεύτερος θερμαστής είχε επίσης εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού στα πόδια, τα χέρια και το στήθος. Είχε σπάσει τα πόδια του από το πήδημα από το παράθυρο της καμπίνας. Κανένας από το πλήρωμα δεν σκοτώθηκε και και οι 100 επιβάτες διέφυγαν σοβαρό τραυματισμό. [2]

Η ατμάμαξα υπέστη μεγάλη ζημιά στην περιοχή του θαλάμου καύσης, αλλά η υπόλοιπη ατμομηχανή ήταν μια χαρά. Το κορυφαίο φύλλο προς το πρόσθιο φύλλο σωλήνα, δίπλα στην άρθρωση του φύλλου του οπισθίου σωλήνα, είχε συρρικνωθεί σε μήκος 30 εκ. σε σχήμα τσάντας, αποτελώντας μια περιοχή με περίπου 60 στηρίγματα. Οι οπές του φύλλου στεφάνης γύρω από τα στηρίγματα της στέψης είχαν παραμορφωθεί, δημιουργώντας κενά γύρω από τις κεφαλές στήριξης της στέψης . Είχε επίσης τάρα 6 ιντσών και επίσης 2 μπροστινές δεξιές αρθρώσεις είχαν σπάσει και πέσει σττην υποκείμενη εσχάρα.

Έρευνα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Μεταφορών (NTSB) αποκάλυψε γρήγορα ότι αυτό το ατύχημα οφειλόταν σε περισσότερες αιτίες από απλή έλλειψη νερού στον λέβητα. Πριν από την έκρηξη, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Σιδηροδρόμων (FRA) είχε δώσει άδεια στις ατμάμαξες της Σιδηροδρομικής Εταιρείας Γκέττυσμπεργκ (GRR ), ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία. Αποδείχθηκε ότι η GRR συντηρούσε ελλειπώς τις ατμάμαξές της, όπως την 1278, η οποία δεν είχε την απαραίτητη φροντίδα για τα περισσότερα από τα εξαρτήματά της, συμπεριλαμβανομένου του γυάλινου ενδείκτη στάθμης νερού. Ως εκ τούτου, τέθηκαν νέα μέτρα ασφαλείας στις ατμομηχανές ατμομηχανής, δεδομένου ότι η FRA πρέπει να πραγματοποιεί επιθεώρηση 1.472 ημερών κάθε 15 χρόνια σε κάθε λειτουργική ατμάμαξα στις Ηνωμένες Πολιτείες. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Canadian Pacific #1278 4-6-2 – The Unheralded Hero of Modern-day Steam – Age of Steam Roundhouse» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Canadian Pacific 4-6-2 No. 1278» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2021. 
  3. «49 CFR § 230.17 - One thousand four hundred seventy-two (1472) service day inspection». LII / Legal Information Institute (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2021.