Brockhampton (ραπ συγκρότημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι BROCKHAMPTON είναι αμερικανικό ραπ συγκρότημα που σχηματίστηκε στο San Marcos, Texas, το 2010 και σήμερα εδρεύει στην Καλιφόρνια . Με επικεφαλής τον Kevin Abstract, οι BROCKHAMPTON σχηματίστηκαν εν μέρει μέσω του online φόρουμ θαυμαστών του Κάνιε Γουέστ "KanyeToThe" και αυτοπροσδιορίζονται ως ένα boy band, [1] [2] [3] λέγοντας πως αποσκοπούν στον επαναπροσδιορισμό του όρου. [4] [5] [6] Η ομάδα έχει παινευτεί για το ιδιαίτερο τους στυλ, την λυρική τους αντιμετώπιση διάφορων "ταμπού" θεμάτων, την παραγωγικότητά τους καθώς και την προοδευτικότητα τους, ενώ το περιοδικό Complex περιγράφει το γκρουπ ως "γκέι, μαύρο, άσπρο, DIY, φιλόδοξο, φιλόξενο προς όλους και δυνητικά ποπ αστέρια". Η ομάδα επίσημα αποτελείται από τους ράπερ Kevin Abstract, Matt Champion, Merlyn Wood και Dom McLennon, τους τραγουδιστές / παραγωγούς Joba και Bearface και τους παραγωγούς Romil Hemnani, Jabari Manwa και Kiko Merley, καθώς και διαφορά άλλα μέλη που δεν συμμετέχουν στην παραγωγή της μουσικής, όπως μάνατζερ ή οι φωτογράφοι.

Το γκρουπ κυκλοφόρησε το πρώτο του mixtape, All-American Trash το 2016. Το 2017 εισήλθαν ορμητικά στο προσκήνιο της μουσικής σκηνής όταν κυκλοφόρησαν σε μικρό χρονικό διάστημα μια τριλογία άλμπουμ, όλα εκ των οποίων έλαβαν ευρεία αναγνώριση: το ντεμπούτο άλμπουμ τους,SATURATION, κυκλοφόρησε στις 9 Ιουνίου 2017, ακολουθούμενο από το SATURATION II στις 25 Αυγούστου και το SATURATION III στις 15 Δεκεμβρίου. To 2018, οι BROCKHAMPTON έγιναν αίτιο μεγάλης αντιπαράθεσης καθώς ένα από τα ιδρυτικά και πιο κύρια μέλη τους, ο ράπερ Ameer Vann κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση, το οποίο οδήγησε στην αποβολή του από το συγκρότημα και την ακύρωση του άλμπουμ PUPPY το οποίο ηχογραφούσαν. Το τέταρτο άλμπουμ τους, το iridescence, κυκλοφόρησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και έκανε το ντεμπούτο του στην νο.1 θέση του Billboard 200. Ήταν το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που κυκλοφόρησε μέσω μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας (συγκεκριμένα την RCA Records). Στις 23 Αυγούστου 2019 κυκλοφόρησε το πέμπτο άλμπουμ του συκροτήματος, GINGER, το οποιο περιείχε το single SUGAR, που έγινε το πρώτο τους τραγούδι που έφτασε το Billboard Hot 100, και το πρώτο τους κομμάτι που έγινε πλατινένιο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Kevin Abstract, Ameer Vann, Joba, Matt Champion και Merlyn Wood αρχικά γνωρίστηκαν ως έφηβοι, καθώς όλοι τους πηγαίναν στο ίδιο σχολείο στο Τέξας. Το 2010, ο τότε επίδοξος ράπερ Kevin Abstract έκανε μιαν ανάρτηση στο online φόρουμ θαυμαστών του Κάνιε Γουέστ "KanyeToThe" ρωτώντας αν κανένας θα ήθελε να σχηματίσουν ένα συγκρότημα, στο οποίο πάνω από 30 μέλη απάντησαν. Έτσι, το συγκρότημα AliveSinceForever σχηματίστηκε, με μέλη τους Kevin Abstract, Ameer Vann, Dom McLennon, και Rodney Terror. Το συκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο τους EP, The ASF EP, το 2013. Το 2014, οι AliveSinceForever διαλύθηκαν και έπειτα ξανασχηματίστηκαν, προσθέτοντας και αφαιρώντας κάποια μέλη, και αλλάζοντας το όνομα τους σε BROCKHAMPTON, έπειτα από την οδό στην οποία ο Kevin Abstract μεγάλωσε.

Οι BROCKHAMPTON κυκλοφόρησαν το πρώτο τους τραγούδι τον Ιανουάριο του 2015, και το πρώτο τους mixtape, All-American Trash, τον Μάρτιο του 2016. Η ομάδα μετακόμισε σε ένα σπίτι στην Καλιφόρνια, όπου συγκατοικούσαν και μαζί έφτιαχναν μουσική. Τον Μάιο του 2017, το συγκρότημα κυκλοφόρησε μια σειρά single και video clip σκηνοθετημένων από τον ίδιο τον Kevin Abstract, τα οποία οδήγησαν στην κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ, SATURATION, τον Ιούνιο του 2017. Το άλμπουμ έλαβε διθυραμβικές κριτικές και έφερε πολλή προσοχή στο συγκρότημα. Έπειτα από μιαν ακόμα σειρά επιτυχημένων single, το σίκουελ του SATURATION, το SATURATION II, κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2017, λαμβάνοντας περαιτέρω επιδοκιμασία και προσοχή. Πριν καν κυκλοφορήσει το SATURATION II, το τρίτο μέρος της τριλογίας, SATURATION III, είχε ήδη ανακοινωθεί πως θα κυκλοφορούσε την ίδια χρονιά, και προωθήθηκε ως "το τελευταίο άλμπουμ των BROCKHAMPTON", κάτι το οποίο τελικά δεν ήταν αληθές. Το SATURATION III όντως κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017, λαμβάνοντας ακόμα περισσότερη κριτική αναγνώριση. Χάρη στον θρίαμβο της τριλογίας SATURATION, οι BROCKHAMPTON περιγράφτηκαν ως ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα συγκροτήματα στην μουσική και ως ένα πολιτιστικό φαινόμενο.

Μια μέρα πριν την κυκλοφορία του SATURATION III, οι BROCKHAMPTON ανακοίνωσαν το τέταρτο τους στούντιο άλμπουμ, Team Effort, με ημερομηνία κυκλοφορίας το 2018. Τον Μάρτιο του 2018, ανακοίνωσαν πως το Team Effort είχε αναβληθεί αόριστον, και πως αντ'αυτού θα κυκλοφορούσαν το άλμπουμ PUPPY την ίδια χρονιά. Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως είχαν υπογράψει συμβόλαιο αξίας πάνω από 15 εκατομμυρίων ευρώ με την δισκογραφική εταιρεία της Sony RCA Records. Τον Μάιο του 2018, διαφορές κατηγορίες κατά του Ameer Vann (ένα από τα κεντρικά μέλη της ομάδας) ,για σεξουαλική παρενόχληση, συναισθηματική χειραγώγηση, δεσμούς με ανήλικους και άλλα, ήρθαν στην επιφάνεια. Ο ίδιος αρνήθηκε ορισμένες από τις κατηγορίες και απολογήθηκε για άλλες. Στις 27 Μαΐου 2018 οι BROCKHAMPTON ανακοίνωσαν πως ο Ameer είχε αποβληθεί από το συγκρότημα. To PUPPY αναβλήθηκε επ'αόριστον και η περιοδεία στην οποία βρισκόταν η ομάδα ακυρώθηκε ώστε να "ανασυγκροτηθούν". Το ίδιο καλοκαίρι, το συγκρότημα κυκλοφόρησε ορισμένα νέα κομμάτια και ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός άλμπουμ ονομαζόμενου The Best Years of Our Lives. Τελικά, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 κυκλοφόρησαν το τέταρτο τους άλμπουμ, iridescence, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην νο.1 θέση του Billboard 200. Στις 23 Αυγούστου 2019 κυκλοφόρησαν το πέμπτο τους άλμπουμ, GINGER.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημερινά Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε αντίθεση με τα πιο πολλά συγκροτήματα, οι BROCKHAMPTON θεωρούν τους παραγωγούς τους καθώς και τα άτομα που δουλεύουν σε μη-μουσικά τμήματα (όπως οι μάνατζερ ή οι φωτογράφοι) ως μέλη του συγκροτήματος. Εν μέρει λόγω αυτού, δεν είναι ξεκάθαρο πόσα και ποία είναι ακριβώς τα μέλη της ομάδας. Η λίστα παρακάτω συμπεριλαμβάνει τα επιβεβαιωμένα, βασικά μέλη της ομάδας, όμως πέρα απο αυτούς υπάρχουν πολλά ακόμα άτομα που δουλεύουν σε τεχνικά τμήματα ή συχνοί μουσικοί συνεργάτες που αναφέρονται ως "τιμητικά μέλη" των BROCKHAMPTON, που δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν την λίστα.

Κύριοι Καλλιτέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Clifford Ian Simpson, γνωστός ως Kevin Abstract, επικεφαλής του συγκροτήματος, ράπερ, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτης μουσικών βίντεο, δημιουργικός διευθυντής
  • William Anku Kraka Mawuli Andoh Wood Jr., γνωστός ως Merlyn Wood, ράπερ, τραγουδοποιός
  • Matt Champion, ράπερ, τραγουδιστής, τραγουδοποιός
  • Dominique Michael Simpson, γνωστός ως Dom McLennon, ράπερ, παραγωγός, τραγουδοποιός
  • Russell Boring, γνωστός ως Joba, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ράπερ, παραγωγός, ηχολήπτης
  • Ciarán McDonald, γνωστός ως bearface., τραγουδιστής, τραγουδοποιός, παραγωγός, παίχτης ηλεκτρικής κιθάρας

Παραγωγοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Romil Hemnani, παραγωγός, DJ, ηχολήπτης
  • Jabari Manwa, παραγωγός
  • Kiko Merley, παραγωγός

Άλλα Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Henock Sileshi, γνωστός ως HK – δημιουργικός διευθυντής, γραφικός σχεδιαστής
  • Roberto Ontenient – σχεδιαστής ιστοσελίδων, ηθοποιός σε φωνητικά σκετς
  • Jon Nunes – μάνατζερ
  • Ashlan Grey – φωτογράφος, υπεύθυνος κοινωνικών δικτύων

Πρώην Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ameer Vann, ράπερ, τραγουδοποίος (2015-2018)
  • Rodney Terror, ράπερ (2015-2016)
  • Albert Gordon, παραγωγός (2015-2016)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Isabelle Hellyer (8 Οκτωβρίου 2015). «Live Review: meet brockhampton: the internet's first boyband». i-D. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2017. 
  2. Skelton, Eric. «The reasons behind Brockhampton's decision to call themselves a boyband instead of a rap collective». Pigeons and Planes. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2017. 
  3. BROCKHAMPTON Talk 'Saturation III' & Redefining 'Boyband' | MTV News, https://www.youtube.com/watch?v=7mKLT3KGUFQ, ανακτήθηκε στις 2019-08-04 
  4. «Everything You Always Wanted to Know About Brockhampton (But Were Afraid to Ask)». Complex. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2018. 
  5. «A look at BROCKHAMPTON, a hip-hop anti-collective All-American Boyband». The Stanford Daily. 2017-11-14. https://www.stanforddaily.com/2017/11/14/a-look-at-brockhampton-a-hip-hop-anti-collective-all-american-boyband/. Ανακτήθηκε στις 2018-11-28. 
  6. «Boy Band of the Future». The Verge. https://www.theverge.com/2017/12/11/16748260/brockhampton-boy-band-interview-kevin-abstract-odd-future. Ανακτήθηκε στις 2018-11-28.