Batman: Arkham Asylum

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Batman: Arkham Asylum
ΔημιουργόςRocksteady Studios
ΕκδότηςEidos Interactive
ΠλατφόρμαXbox 360, PlayStation 3, Microsoft Windows, macOS και Playstation 4
Ημ/νία κυκλοφορίας25  Αυγούστου 2009
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Batman: Arkham Asylum είναι βιντεοπαιχνίδι δράσης περιπέτειας που αναπτύχθηκε από την Βρετανική Rocksteady Studios και δημοσιεύτηκε από την Eidos Interactive, σε συνεργασία με τη Warner Bros. Interactive Entertainment. Κυκλοφόρησε για τα PlayStation 3, Xbox 360 και Microsoft Windows. Κυκλοφόρησε παγκοσμίως για κονσόλες, ξεκινώντας από τη βόρεια Αμερική στις 25 Αυγούστου του 2009, με έκδοση των Microsoft Windows να βγαίνει στις 15 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Γραμμένο από τον βετεράνο συγγραφέα του Batman, Πωλ Ντίνι, το Arkham Asylum βασίζεται στο μακροχρόνιο κόμικ Mythos. Στην κύρια ιστορία του παιχνιδιού, ο χειρότερος εχθρός του Batman, ο Joker, υποκινεί ένα περίπλοκο περιστατικό για να καταλάβει τον έλεγχο του Arkham Asylum και να παγιδεύσει τον Batman μέσα μαζί με πολλούς από τους εχθρούς του. Καθώς ο Joker απειλεί να εκπυρσοκροτήσει κρυμμένες βόμβες στην φανταστική Gotham City, o Batman αναγκάζεται να αγωνιστεί με τους τρόφιμους του ασύλου και να τερματίσει τα σχέδια του Τζόκερ. Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους χαρακτήρες του παιχνιδιού εκφράζονται από ηθοποιούς που εμφανίστηκαν σε άλλα μέσα ενημέρωσης βασισμένα στο σύμπαν της DC όπως ο Κέβιν Κόνροϊ, o Μαρκ Χάμιλ και η Αρλίν Σόρκιν στους ρόλους των Batman, Joker και Harley Queen, αντίστοιχα.

Το παιχνίδι έλαβε θετική θετικές κριτικές, ειδικά στον τομέα της αφήγησης, και κέρδισε πολλά βραβεία, όπως τα Best Action Adventure, Best Game και Game Of The Year από διάφορα μέσα ενημέρωσης. Κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το πιο σημαντικό παιχνίδι με υπερήρωα. Η Game Of The Year Edition του παιχνιδιού βγήκε στις 25 Μαΐου του 2010, ενώ η OS X έκδοση του τον Νοέμβριο του 2011. Η επανέκδοση του παιχνιδιού για τις κονσόλες PlayStation 4 και Xbox One εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Η επιτυχία του Arkham Asylum οδήγησε στη δημιουργία της σειράς Batman: Arkham, η οποία επεκτάθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2011, με το Batman: Arkham City.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Batman: Arkham Asylum ανήκει στην κατηγορία παιχνιδιών δράσης περιπέτειας, που παίζεται με την προοπτική τρίτου προσώπου. Ο παίκτης ελέγχει τον Batman καθώς διασχίζει το Arkham Asylum το οποίο βρίσκεται στην ακτή της Gotham City, μια βάση ασφαλείας για τους παρανοϊκούς εγκληματίες.[1] Οι περιοχές του παιχνιδιού είναι γραμμικές, και υπηρετούν ως tutorial στον παίκτη, για τις κινήσεις και τις προσεγγίσεις που είναι διαθέσιμες σε αυτόν. Με την είσοδο του στο νησί ο παίκτης, μπορεί να εξερευνήσει ελεύθερα τον κόσμο του παιχνιδιού, αν και κάποιες περιοχές παραμένουν απρόσιτες έως ότου σημειωθεί κάποια σχετική πρόοδος στην κύρια ιστορία.[2][3] Ο Batman μπορεί να τρέξει, να σκαρφαλώσει, να σκύψει, να γλιστρήσει από τα ύψη χρησιμοποιώντας την κάπα του και να χρησιμοποιήσει το όπλο του γνωστό και ως Grapple Gun για να ανέβει σε χαμηλές κατασκευές ή να ξεφύγει σε υψηλότερα επίπεδα.[3]

Ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την Detective Vision -μια οπτική λειτουργία που παρέχει πληροφορίες για το περιβάλλον, χρωματίζοντας τον κόσμο του παιχνιδιού με μπλε χρώμα και προβάλλοντας διαδραστικά αντικείμενα, όπως καταστρεφόμενους τοίχους και αφαιρούμενα κιγκλιδώμενα, τον αριθμό των εχθρών σε μια περιοχή και την κατάστασή τους, όπως ο φόβος τους για την παρουσία του Batman, και τέλος τους πολίτες και τα πτώματα.[3][4] Η λειτουργία χρησιμοποιείται επίσης για να ακολουθήσει ο παίκτης τα ίχνη, να διερευνήσει οσμές και να λύσει παζλ.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Schiesel, Seth (2009-09-04). «From Warner Brothers, a Caped Crusader for a Teenager’s Inner Adult» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2009/09/05/arts/television/05asylum.html. Ανακτήθηκε στις 2017-06-07. 
  2. «The Gameplay of Batman: Arkham Asylum» (στα αγγλικά). CBR. 2009-08-14. http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=22542. Ανακτήθηκε στις 2017-06-07. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Whitehead, Dan (21 Αυγούστου 2009). «Batman: Arkham Asylum». Eurogamer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2017. 
  4. «Batman: Arkham Asylum video game review» (στα αγγλικά). Telegraph.co.uk. http://www.telegraph.co.uk/technology/video-games/6086672/Batman-Arkham-Asylum-video-game-review.html. Ανακτήθηκε στις 2017-06-07. 
  5. «A First-Hand Tour of Batman: Arkham Asylum's Madhouse | WIRED». www.wired.com. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]