Bank Millennium

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bank Millennium
Νομική μορφήεταιρεία δημοσίου ενδιαφέροντος
Κλάδοςχρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τραπεζικός κλάδος και Finanzwesen
Ίδρυση1989
ΈδραMillennium Park, Πολωνία
Προϊόνταχρηματοοικονομικές υπηρεσίες
ΙδιοκτήτηςPortuguese Commercial Bank
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η Bank Millennium Α.Ε. είναι μια εμπορική τράπεζα με έδρα στη Βαρσοβία της Πολωνίας, η οποία ανήκει στην Πορτογαλική Εμπορική Τράπεζα (Millennium BCP). Είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Πολωνία, η οποία λειτουργεί από το 1989.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα υποκατάστημα της Bank Millennium στο Κατοβίτσε.
Ένα υποκατάστημα της Bank Millennium στη Βαρσοβία, στην οδό Κρακόφσκιε Πσεμιέστσε.
Οικονομικό κέντρο στο Κατοβίτσε, Οδός Σταβόβα 13.

Η Bank Millennium Α.Ε. ιδρύθηκε το 1989 ως Bank Inicjatyw Gospodarczych BIG Α.Ε. Το 1992 οι μετοχές της Τράπεζας - οι πρώτες μετοχές ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος - εντάχθηκαν στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας. Το 1997 η Τράπεζα συγχωνεύτηκε με την Bank Gdański Α.Ε. (1997). Ένα χρόνο αργότερα, σε συνεργασία με τον Πορτογάλο μέτοχο και συνεργάτη της Banco Comercial Portugues (Πορτογαλική Εμπορική Τράπεζα), η Τράπεζα ξεκίνησε το δίκτυο λιανικής εξυπηρέτησης της Millennium. Σήμερα η Πορτογαλική Εμπορική Τράπεζα κατέχει το 50,1% των μετοχών της Bank Millennium.[1]

Στις 31 Μαΐου 2019, η Bank Millennium Α.Ε. πήρε τον έλεγχο της Euro Bank ως αποτέλεσμα της απόκτησης περίπου του 99,79% των μετοχών που αγόρασε από την Société Générale. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, η Πολωνική Αρχή Οικονομικής Εποπτείας χορήγησε άδεια συγχώνευσης τραπεζών. Την 1η Οκτωβρίου 2019, έγινε μια νομική συγχώνευση και η Bank Millennium και η Euro Bank έγιναν μία τράπεζα.

Λειτουργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τράπεζα προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσω ενός δικτύου καταστημάτων, διαδικτυακής, τηλεφωνικής και κινητής τραπεζικής σε προσωπικούς πελάτες (σε τμήματα λιανικής, Prestige και Private Banking), σε μεμονωμένους εμπόρους και μικροεπιχειρήσεις, καθώς και σε μεσαίες και μεγάλες εταιρείες στο τμήμα Corporate Banking.

Το 2018, η Τράπεζα είχε περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια ενεργούς μεμονωμένους πελάτες. Στην αναπτυξιακή της στρατηγική, η τράπεζα εστιάζει σε σύγχρονα τρόπους υπηρεσιών. Ο αριθμός των πελατών που χρησιμοποιούν ενεργά την ηλεκτρονική τραπεζική ξεπέρασε τα 1,36 εκατομμύρια το 2018 και από την εφαρμογή Millenet για κινητά τις 963 χιλιάδες (+ 36% ετησίως).

Εκτός από την τράπεζα, οι σημαντικότερες εταιρείες του Ομίλου είναι: Millennium Leasing (lease business), Millennium Dom Maklerski (χρηματιστηριακή επιχείρηση), Millennium TFI (αμοιβαία κεφάλαια) και Millennium Goodie. Η προσφορά αυτών των εταιρειών συμπληρώνει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει η Τράπεζα. Η μετοχική εταιρεία έχει εισαχθεί από το 1992 στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας. Οι μετοχές της Τράπεζας περιλαμβάνονται στους δείκτες WIG30 και Respect Index.[2] Η Bank Millennium περιλαμβάνεται πλέον στο FTSE4Good Emerging Index, το οποίο περιλαμβάνει εταιρείες από περισσότερες από 20 χώρες, οι οποίες ξεχωρίζουν όσον αφορά τις περιβαλλοντικές προσπάθειες, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την εταιρική διακυβέρνηση.[3]

Η Τράπεζα σε αριθμούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Περιουσιακά στοιχεία: 98,1 δις ζουότι
  • Ίδια κεφάλαια: 8,9 δισ. ζουότι
  • Συνολικές καταθέσεις: 81,5 δισ. ζουότι
  • Σύνολο δανείων: 69,8 δισ. ζουότι
  • Καθαρό κέρδος: 561 εκατ. ζουότι
  • Απόδοση ιδίων κεφαλαίων: 6,4%
  • Συνολική αναλογία κεφαλαίου: 20,1%

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Klienci Indywidualni - Konta, pożyczki, kredyty mieszkaniowe, karty, lokaty - Bank Millennium». www.bankmillennium.pl (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2018. 
  2. «Bank Millennium Annual Report». 21 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Investor relations - About the Bank - Bank Millennium». www.bankmillennium.pl (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Bank Millennium στο Wikimedia Commons