BMP-1

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
BMP-1
Μαρκ 1 αρσενικό στην μάχη της Σόμ, 25 Σεπτεμβρίου 1916
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πλήρωμα11 άτομα (οδηγός, διοικητής, σκοπευτής + 11 στρατιώτες)
Μήκος6,74 μέτρα
Πλάτος6,74 μέτρα
Ύψος2,15 μέτρα
Μάζα13,5 t (μάχιμο)

Θωράκισημέχρι 33 χιλιοστά
Πρωτεύων οπλισμός1 × 73-mm (2A28 „Grom“) και 9M14 Maljutka, 9K111 Fagot, 9K113-Konkurs-ομοαξονικό
Δευτερεύων οπλισμός1 × 7,62-mm-PKT (ομοαξονικό)
ΚινητήραςUTD-20 (εξακύλινδρος)
ΑμορτισέρTorsionsstab
Μέγιστη ταχύτητα65 km/h (σε οδό), 45 km/h (σε πεδίο), 7 km/h (σε νερό)
Απόδοση/Μάζα16,7 kW/Ton
Αυτονομία600 km (σε οδό), 400 km (σε πεδίο)

Το BMP-1 είναι ένα σοβιετικό αμφίβιo τεθωρακισμένo οχήματα μάχης σε υπηρεσία απο το 1966 ως σήμερα. BMP σημαίνει Boyevaya Mashina Pyekhoty 1 (ρωσικά: Боевая Машина Пехоты 1; БМП-1), που σημαίνει "όχημα μάχης πεζικού 1". Το BMP-1 ήταν το πρώτο όχημα μάχης πεζικού μαζικής παραγωγής (IFV) της Σοβιετικής Ένωσης. Ονομάστηκε από το ΝΑΤΟ M-1967, BMP και BMP-76PB πριν γίνει γνωστός ο σωστός χαρακτηρισμός του.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όχημα είναι εξοπλισμένο με λειόκανο πυροβόλο των 73 χιλιοστών (2A28) χαμηλής πίεσης στον πυργίσκο. Για το πυροβόλο περιλαμβάνονται 24 βλήματα κατά τεθωρακισμένων (με μετα-επιτάχυνση και σταθεροποίηση πτερυγίων) και 16 βλήματα θραυσματοποποίησης κατά προσωπικού. Τα βλήματα μπορούν να προεπιλεγούν και να φορτωθούν χρησιμοποιώντας μια ημιαυτόματη συσκευή φόρτωσης. Ο ρυθμός βολής είναι έξι βολές ανά λεπτό. Η αποτελεσματική εμβέλεια είναι 800 μέτρα, η μέγιστη είναι 1300 μέτρα. Επιπλέον, τοποθετημένη πάνω από το πυροβόλο, υπάρχει μια ράγα για την εκτόξευση των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων 9M14 Maljutka (ονομασία ΝΑΤΟ: AT-3 Sagger) . Συνολικά δύο πύραυλοι AT-3 μεταφέρονται σε ειδικές θήκες στον πυργίσκο και δύο στο ύψος του πυργίσκου στη δεξιά μέσα στο κύτος. Προορίζονταν για αντιαρματική μάχη με βεληνεκές 500-2000 μ. Ένα πολυβόλο των 7,62 χλστ. (PKT) είναι εγκατεστημένο παράλληλα με τον άξονα του πυροβόλου και περιλαμβάνει 2.000 φυσίγγια. Η απόσταση μάχης είναι 50 έως 1000 μέτρα λόγω της χαμηλής αρνητικής γωνίας του κανονιού. Το πάχος της θωράκισης του πήγματος είναι μεταξύ 14 και 20 χιλιοστών, και αυτό του πύργου είναι 23 χιλιοστά.

Το όχημα μπορεί να ξεπεράσει χαντάκια πλάτους έως 2,50 μέτρα και ανωφέρειες εδάφους ύψους έως 70 εκατοστών. Η απόσταση από το έδαφος είναι 370 χιλιοστά.

Το BMP-1 έχει την δυνατότητα πλεύσης. Κινείτε στο νερό από τις ερπύστριες· η αλλαγή κατεύθυνσης γίνεται όπως στην ξηρά, φρενάροντας μία ερπύστρια τη φορά. Για το ταξίδι στο νερό χρησιμοποιείται ένα μακρύτερο περισκόπιο για τον οδηγό και το ακροφύσιο εισαγωγής αέρα που βρίσκεται πίσω από τον πύργο εκτείνεται.

Πλήρωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πλήρωμα αποτελείται από τρεις άνδρες:

Διοικητής: (κάθεται μπροστά αριστερά πίσω από τον οδηγό, είναι επίσης ο αρχηγός της ομάδας τυφεκιοφόρων ή ο αρχηγός της αντίστοιχης διμοιρίας τυφεκιοφόρων)

Οδηγός: κάθεται μπροστά αριστερά δίπλα στον κινητήρα

Πυροβολητής: βρίσκεται στον πυργίσκο

Ομάδα μάχης: Υπάρχει χώρος για οκτώ στρατιώτες στο διαμέρισμα του πληρώματος, τέσσερις σε κάθε πλευρά στραμμένες προς την πλευρά του οχήματος, δηλαδή σε όλη την κατεύθυνση του ταξιδιού. Το κύριο ρεζερβουάρ 350 λίτρων και το κουτί συσσωρευτών για τις δύο μπαταρίες βρίσκονται ανάμεσα στα καθίσματα του πάγκου.

Διαμόρφωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οδηγός, ο διοικητής και ο πυροβολητης έχουν το καθένα τη δική του καταπακτή, η θέση του διοικητή μπορεί να περιστραφεί κατά περίπου 360 μοίρες και είναι εξοπλισμένη με έναν υπέρυθρο προβολέα και μια συσκευή νυχτερινής όρασης. Ο κεντρικός γωνιακός καθρέφτης του οδηγού μπορεί να αντικατασταθεί. Μια συσκευή νυχτερινής όρασης ή ο γωνιακός καθρέφτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ταξίδια στο νερό.

Η θέση των θυρών βολής και τα τόξα βολής του BMP-1.

Τέσσερις καταπακτές βρίσκονται στην οροφή του οχήματος. Αυτές οι αποκαλούμενες καταπακτές παρέλασης προορίζονται κυρίως για αντιαρματικά τουφέκια, αντιαεροπορικούς πυραύλους ή ελεύθερους σκοπευτές σε εποχουμένη μάχη. Σε κάθε πλευρά του θαλάμου του πληρώματος υπάρχουν τέσσερις καταπακτές βολής στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν τα όπλα της ομάδας μάχης και να βάλουν από το κλειστό όχημα, ενώ υπάρχουν επίσης τέσσερα περισκόπια σε κάθε πλευρά. Δύο μεγάλες πίσω πόρτες, που χρησιμοποιούνται και ως δεξαμενές καυσίμου για 55 λίτρα ντίζελ η καθεμία, χρησιμοποιούνται για την επιβίβαση και αποβίβαση του έφιππου πεζικού. Υπάρχει μια άλλη καταπακτή σκοποβολής στην αριστερή πίσω πόρτα και υπάρχει επίσης ένας γωνιακός καθρέφτης σε κάθε πίσω πόρτα.

Το όχημα είναι εξοπλισμένο με υπέρυθρους προβολείς, σκοπευτικό περισκοπίου και σύστημα καπνού που λειτουργεί με έγχυση ντίζελ στην εξάτμιση. Εκτός από τον κύριο υπέρυθρο προβολέα, ο δεξιός προβολέας οδήγησης είναι ένας προβολέας υπερύθρων. Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε πρόσθετο φως οδήγησης. Ο προβολέας του πύργου μπορεί να μετατραπεί σε προβολέα υπερύθρων.

Το σύστημα προστασίας NBC καθιστά το όχημα οδηγήσιμο ακόμα και κάτω από μολυσμένες συνθήκες. Επιπλέον, το BMP-1 διαθέτει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, σύστημα προθέρμανσης, αντλίες υδροσυλλεκτών, διάταξη προστασίας κινητήρα για τη μεταφορά στο νερό καθώς και συστήματα αναρρόφησης και φίλτρου.

Το BMP τροφοδοτείται από έναν 6κύλινδρο V-diesel κινητήρα (UTD-20), ο οποίος αποδίδει 300 ίππους (221 kW) στις 2600 στροφές ανά λεπτό. Το χρησιμοποιήσιμο εύρος στροφών είναι 1800 έως 2600 στροφές ανά λεπτό. Ξεκινά ηλεκτρικά ή πνευματικά. Το BMP-1 έχει πέντε ταχύτητες εμπρός και μία όπισθεν σε H-shift στη μπάρα τιμονιού και μείωση ταχύτητας εκτός δρόμου που μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Το BMP-1 στον Ελληνικό Στρατό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα μετά την απόσυρση του ΤΟΜΑ AMX-10P δεν είχε στην διάθεσή της κάποιο πραγματικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης. Η εφαρμογή της συνθήκης CFE για τον περιορισμό των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη καθώς και η συνένωση των 2 Γερμανίων είχε αποτέλεσμα τη μεταφορά σημαντικών πλεονασμάτων οπλικών συστημάτων από την κεντρική στη νότια Ευρώπη, έτσι στον Ελληνικό στρατό παραχωρήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 90, 501 BMP-1 από την Γερμανία μετά από ένα περιορισμένο εκσυγχρονισμό.

Παρά τις κατά καιρούς προθέσεις βελτίωσής τους, τα ελληνικά BMP-1 δεν εκσυγχρονίστηκαν ουσιαστικά ποτέ, έτσι, έγιναν σταδιακά ανεπαρκή για το σύγχρονο πεδίο μάχης.

Το 2019 η Ελλάδα παρέδωσε 101 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 στην Αίγυπτο στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας

Την περίοδο 2022-23 η Ελλάδα αντάλλαξε 40 BMP-1 με 40 ΤΟΜΑ Marder 1A3/5 από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού. Τα 40 BMP-1 αποδόθηκαν στην Ουκρανία στην μάχη εναντίων της ρωσικής εισβολής του 2022.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα BMP-1 στο Wikimedia Commons