Avicii

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Avicii
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Tim Bergling (Σουηδικά)
Γέννηση8  Σεπτεμβρίου 1989[1][2][3]
Στοκχόλμη
Θάνατος20  Απριλίου 2018[4][3][5]
Μουσκάτ
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία[6]
Τόπος ταφήςHedvig Eleonora Church[7]
ΨευδώνυμοAvicii, Tim Berg, Tom Hangs, Jovicii και Timberman
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Σουηδικά[8][9]
ΣπουδέςÖstra Real
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμουσικός
disc jockey
remixer
μουσικός παραγωγός
τραγουδιστής
Αξιοσημείωτο έργοTrue
Stories
TIM
Επηρεάστηκε απόSwedish House Mafia
Daft Punk
Basshunter
Περίοδος ακμής2006 - 2018
Οικογένεια
ΓονείςKlas Bergling και Anki Lidén
ΑδέλφιαAnton Körberg
Λίντα Μπέρλινγκ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑμερικανικά Μουσικά Βραβεία
Βραβείο Μουσικής Μπίλμπορντ
MTV EMA
Βραβεία Teen Choice
Παγκόσμια Μουσικά Βραβεία
d:Q10680191[10]
Musikexportpriset[11]
Ιστότοπος
avicii.com
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τιμ Μπέργκλινγκ (Σουηδικά: Tim Bergling, Στοκχόλμη, 8 Σεπτεμβρίου 1989 - Μουσκάτ, 20 Απριλίου 2018), γνωστός στον επαγγελματικό χώρο ως Avicii (προφορά: Αβίτσι), ήταν Σουηδός DJ, ρεμίξερ, μοντέλο, και μουσικός παραγωγός.[12] Ο Avicii κατατάχθηκε στο No. 6 της κατάταξης Top 100 DJs από το DJ Magazine για το 2011.[13] Το 2012, κατατάχθηκε ακόμα ψηλότερα, συγκεκριμένα στο No. 3 της κατάταξης Top 100 DJs από το DJ Magazine.[14] Στις 29 Μαρτίου του 2016 ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τις συναυλίες και τις περιοδείες, αλλά συνέχισε να είναι ενεργός στην παραγωγή τραγουδιών.[15]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τιμ Μπέργκλινγκ γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1989 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Το 2010, ο Avicii κυκλοφόρησε συνεργασία του με τον, επίσης Σουηδό, DJ, John Dahlbäck, με τίτλο "Don't Hold Back." Στη συνέχεια, συνεργάστηκε σε διάφορα projects με διεθνούς φήμης DJs, όπως ο Tiësto και ο Sebastian Ingrosso.[16] Αν και τα κομμάτια του αποτελούνται από κυρίως ηλεκτρονικής σύνθεσης μουσική, η EMI κυκλοφόρησε μια έκδοση του "Bromance", με την παρουσία στίχου, υπό τον, νέο, τίτλο "Seek Bromance."[17] Το "Seek Bromance", έφτασε το top 20 σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας. Έφτιαξε, επίσης, remix του κλασικού single της Nadia Ali με τίτλο "Rapture" για τον δίσκο της Queen of Clubs Trilogy: Onyx Edition. Τον Οκτώβριο του 2010, ο Avicii υπέγραψε με την European A&R team στην EMI Music Publishing, μία από τις δισκογραφικές εταιρείες-μέλη του, άτυπου, "big four" των μεγαλύτερων.

Το 2011, η συνεργασία του στο κομμάτι "Sunshine", με τον David Guetta ήταν υποψήφια για βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Dance Recording.[18] Το κομμάτι του, με τίτλο 'Penguin', χρησιμοποιήθηκε από τη Λεόνα Λιούις στο single της, "Collide". Στο single αυτό όμως δεν γινόταν αναφορά στον Avicii για την προέλευση της μουσικής, με αποτέλεσμα δικαστικές ενέργειες εκ μέρους του Σουηδού DJ, ώστε να μην κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο single. Τελικώς, η παρεξήγηση λύθηκε εκτός δικαστηρίων με τους εκπροσώπους των δύο καλλιτεχνών να δηλώνουν "πως η Λεόνα Λιούις και ο Avicii θα συνεργαζόντουσαν για την προσεχή κυκλοφορία του single με τίτλο Collide".[19] Το 2011, Avicii κυκλοφόρησε το "Levels" (χρησιμοποιώντας μέρος του τραγουδιού "Something's Got a Hold on Me" της Etta James), το οποίο έφτασε το top ten σε Ινδία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, και έφτασε στην κορυφή των charts σε Ουγγαρία, Νορβηγία και Σουηδία.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Bergling ήταν μέλος του συγκροτήματος Laidback Luke Forums, όπου προσδιόρισε το προσωπικό του μουσικό στυλ και κατά καιρούς έδειχνε την προτίμησή του στην deep house μουσική.

Από το 2009 έως το 2010, ο Bergling υπήρξε αρκετά παραγωγικός και κυκλοφόρησε αρκετά τραγούδια. Τα remix που έκανε εκείνη την περίοδο ήταν τα "Sound of Now", "Muja", "Ryu" και "Even."

Το 2010 κυκλοφόρησε μια συνεργασία του με τον, επίσης Σουηδό DJ, John Dahlbäck, με τίτλο "Don't Hold Back." Έπειτα συνεργάστηκε σε διάφορα projects με διεθνούς φήμης DJs, όπως ο Tiësto και ο Sebastian Ingrosso.[20] Αν και τα κομμάτια του αποτελούνται κυρίως από ηλεκτρονική μουσική, η EMI κυκλοφόρησε μια έκδοση του "Bromance", με την παρουσία στίχου, υπό τον νέο τίτλο "Seek Bromance" που κατέκτησε μια θέση στο top 20 σε πολλές χώρες.[21]

Ο Bergling εξήγησε ότι το όνομα Avicii σημαίνει "το χαμηλότερο επίπεδο της κόλασης στον Βουδισμό" (Avīci) και ότι επέλεξε το όνομα αυτό επειδή το πραγματικό του όνομα χρησιμοποιούνταν ήδη στην προσωπική του σελίδα στο MySpace.

2011-12: "Levels" και διεθνής αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011 ο Bergling κυκλοφόρησε το τραγούδι "Levels", το οποίο τον έφερε στην επιφάνεια της μουσικής βιομηχανίας. Η παραγωγή του τραγουδιού έγινε από τον Tim Bergling και περιλαμβάνει μέρος του τραγουδιού "Something's Got a Hold on Me" της Etta James (1962). Το ίδιο τραγούδι χρησιμοποιήθηκε αρχικά από το συγκρότημα Pretty Lights στο τραγούδι τους "Finally Moving" (2006) αλλά και από το Drum and Bass στο τραγούδι "Call Me Back" και τον Flo Rida στο τραγούδι "Good Feeling", σε παραγωγή DJ Prak & Cirkut. Το τραγούδι "Levels" κατέκτησε μια θέση στο top 10 στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βοσνία, την Κροατία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ κατέκτησε την πρώτη θέση στην Ουγγαρία, στη Νορβηγία και στη Σουηδία.

Το 2012 συνεργάστηκε στο κομμάτι "Sunshine" με τον David Guetta, το οποίο ήταν υποψήφιο για Βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Dance Recording.[22] Το κομμάτι του, με τίτλο "Fade Into Darkness", χρησιμοποιήθηκε από τη Λεόνα Λιούις στο single της "Collide". Σε αυτό το single όμως δεν έγινε αναφορά στον Avicii σχετικά με την προέλευση της μουσικής, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια σειρά από δικαστικές ενέργειες εκ μέρους του Avicii ώστε να μην κυκλοφορήσει το single. Τελικά η παρεξήγηση λύθηκε εκτός δικαστηρίων με τους εκπροσώπους των δύο καλλιτεχνών να δηλώνουν "πως η Λεόνα Λιούις και ο Avicii θα συνεργαστούν στην επερχόμενη κυκλοφορία του ίδιου single με το τίτλο Collide".[23]

Στις 23 Μαρτίου 2012, το ανυπόγραφο single του Bergling με τίτλο "Last Dance" προβλήθηκε στην εκπομπή του Pete Tong στο BBC Radio 1. Το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 27 Αυγούστου 2012. Στο Φεστιβάλ Μουσικής στο Μαϊάμι το 2012, ο Bergling παρουσίασε για πρώτη φορά δυο κομμάτια : το "Girl Gone Wild" (Avicii's UMF Remix) σε συνεργασία με τη Μαντόνα και το "Superlove" σε συνεργασία με τον Λένι Κράβιτς. Το remix του Avicii για το τραγούδι "Girl Gone Wild" κυκλοφόρησε στις 20 Απριλίου 2012 και το remix για το τραγούδι "Superlove" με τον Κράβιτς κυκλοφόρησε στις 29 Μαΐου 2012. Μόλις έφτασε τους 2 εκατομμύρια ακόλουθους στο Facebook, ο Bergling κυκλοφόρησε ένα τρίτο τραγούδι με τον τίτλο "Two Million". Το τραγούδι ήταν διαθέσιμο για κατέβασμα στην επίσημη σελίδα του στο Soundcloud. Στις 27 Απριλίου 2012, ο Bergling κυκλοφόρησε το τραγούδι "Silhouettes". Στο τραγούδι έκανε φωνητικά ο Salem Al Fakir και κατέκτησε την πέμπτη θέση στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου και την τέταρτη θέση στο Billboard Hot Dance Club Songs.

Ο Bergling ήταν ο τιμώμενος καλλιτέχνης στο φεστιβάλ Lollapalooza που έλαβε χώρα στις 4 Αυγούστου 2012 στο Grant Park στο Σικάγο. Στις 12 Αυγούστου 2012, κυκλοφόρησε το τραγούδι "Dancing in My Head" στο Beatport. Στο τραγούδι έκανε φωνητικά ο Eric Turner. Μια ακουστική έκδοση του τραγουδιού "Dancing in My Head" (Tom Hangs Mix) κυκλοφόρησε στις 14 Αυγούστου 2012 στο iTunes κι ένα remix EP κυκλοφόρησε στις 30 Οκτωβρίου 2012 στο οποίο συμμετείχαν ο Charlie Bernardo και ο Michael Woods. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2012, ο Bergling έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος DJ που συμμετείχε στο διεθνώς φημισμένο Radio City Music Hall στη Νέα Υόρκη. Έκανε δυο sold out συναυλίες στις 26 και στις 27 Σεπτεμβρίου 2012. Ο Matt Goldman και οι Cazzette συμμετείχαν και στις δυο συναυλίες. Στις συναυλίες αυτές, παρουσίασε το νέο του κομμάτι με τίτλο "Stay with You", στο οποίο συνεργάστηκε με τον Μike Posner.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2012, ο Bergling παρουσίασε για πρώτη φορά αρκετά νέα τραγούδια του στο Dallas Convention Center, κάποια από τα οποία μπήκαν στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, True. Αυτά τα ακυκλοφόρητα τραγούδια συμπεριλάμβαναν το "I'll Be Gone" και το "Let It Go". Η instrumental έκδοση του "Let It Go" μιξαρίστηκε με το "Addicted to You" και έτσι δημιουργήθηκε το τραγούδι "Addicted to You (Avicii by Avicii)".

Στις 29 Δεκεμβρίου 2012, ο Bergling κυκλοφόρησε το "I Could Be the One", σε συνεργασία με τη Nicky Romero. Το τραγούδι αυτό έκανε την πρώτη του εμφάνιση σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα στις συναυλίες του Avicii, τελικά κυκλοφόρησε με τη record label LE7ELS ; προσωπική record label του Avicii. Στις 9 Ιανουαρίου 2013, ο Bergling κυκλοφόρησε το Avicii X You project ; μια συνεργασία με την Ericsson. Το project επέτρεψε στους θαυμαστές να στέλνουν basslines, effects, melodies, rhythms και vocals στον Bergling μέσω του διαδικτύου. Στο τραγούδι συμμετέχουν οι Kian Sang (melody), Naxsy (bassline), Martin Kupilas (beat), ВАНЯ ХАКСИ (break), Jonathan Madray, Mateusz Kolata και Christian Westphalen (effects). Ο Bergling συμμετείχε ως παραγωγός και σχεδίασε το τελικό τραγούδι, που είχε τον τίτλο X You και κυκλοφόρησε στις 26 Φεβρουαρίου 2013. Στις 30 Ιανουαρίου 2013, ο Bergling κυκλοφόρησε το τραγούδι "Three Million" για να γιορτάσει τους τρία εκατομμύρια ακόλουθους στη σελίδα του στο Facebook.

Το λογότυπο του Avicii

Ο Bergling ήταν υποψήφιος για Βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Dance Recording με το τραγούδι "Levels" στα Βραβεία Grammy του 2013. Ήταν υποψήφιος με τον Calvin Harris και τους Ne-Yo, Skrillex, Swedish House Mafia, John Martin και Al Walser. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2013. Από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2013, ο Bergling έκανε περιοδεία στην Αυστραλία ως ένας από τους κύριους καλλιτέχνες στο Future Music Festival μαζί με τους The Prodigy και The Stone Roses. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2013, ο Bergling έκανε την πρώτη του περιοδεία στη Νότια Αμερική με συναυλίες στη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Βραζιλία και τη Χιλή.

2013: True[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2013, ο Bergling παρουσίασε για πρώτη φορά πολλά νέα κομμάτια από τον νέο του δίσκο True, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, στο Ultra Music Festival στο Μαϊάμι. Τα νέα κομμάτια εισήγαγαν ένα νέο είδος μουσικής. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα τραγούδια έλαβαν ποικίλες κριτικές μετά την παρουσίασή τους.

Στις 11 Απριλίου 2013, ο Bergling κυκλοφόρησε τον νέο του δίσκο στο SoundCloud. Περιλάμβανε κάποια τραγούδια από τον δίσκο True και κάποια singles. Περιλάμβανε προσωπικά του τραγούδια όπως το "Black and Blue" και το "Enough is Enough (Don't Give Up On Us)".

Το EBU και το SVT ανακοίνωσαν στις 15 Απριλίου 2013 ότι ο Bergling, μαζί με τα πρώην μέλη του συγκροτήματος ABBA Björn Ulvaeus και Benny Andersson, είχαν συνθέσει τον ύμνο για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2013. Το τραγούδι αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον τελικό της Eurovision στις 18 Μαΐου 2013.

Στις 14 Ιουνίου 2013, η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου single του Bergling, "Wake Me Up", παρουσιάστηκε από τον Pete Tong στο BBC Radio 1, με φωνητικά από την Aloe Blacc. Το τραγούδι κυκλοφόρησε αργότερα στο iTunes και στο ραδιόφωνο στις 25 Ιουνίου 2013. Είναι το πρώτο single από τον δίσκο του Bergling True, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2013. Το "Wake Me Up" κατέλαβε την πρώτη θέση στο Spotify Global Chart και ο Bergling βρέθηκε στη δεύτερη θέση με τους πιο προβεβλημένους καλλιτέχνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το "Wake Me Up" αργότερα κατέρριψε το ρεκόρ παραμονής στην πρώτη θέση επί 14 εβδομάδες στα Billboards, στη λίστα με τα Dance/Electronic Τραγούδια. Η Official Charts Company ανακοίνωσε στις 21 Ιουλίου 2013 ότι το "Wake Me Up" είχε γίνει το single με τις πιο γρήγορες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2013 ξεπερνώντας το "Blurred Lines" του Robin Thycke, το οποίο είχε πουλήσει 267,000 αντίτυπα μόνο την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το "Wake Me Up" συνεπώς έγινε μια τεράστια επιτυχία, κατακτώντας την πρώτη θέση σε πάνω από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία.

Στις 19 Οκτωβρίου 2013, ανακοινώθηκε η λίστα Top 100 DJs στο DJ Magazine με τον Bergling να κατατάσσεται στο νούμερο 3. Στις 28 Οκτωβρίου 2013, ο Bergling κυκλοφόρησε το single "Hey Brother" με φωνητικά από τον Dan Tyminski. Στις 10 Νοεμβρίου 2013, ο Bergling κέρδισε το πρώτο του βραβείο "Best Electronic" στα MTV EMA's.

Στις 24 Νοεμβρίου 2013 κέρδισε το American Music Award στην κατηγορία του αγαπημένου Electronic Dance Music Artist.

Τον Δεκέμβριο του 2013, ο Bergling κυκλοφόρησε το τέταρτο single του, "Addicted To You", το οποίο κατέλαβε την πρώτη θέση στην Αυστραλία, με φωνητικά από την Audra Mae, η οποία συμμετέχει επίσης στο "Shame on Me" και στο "Long Road to Hell" ; και τα δυο κομμάτια βρίσκονται στον δίσκο Addicted To You. Ο Bergling κυκλοφόρησε επίσης το single, "Lay Me Down", με φωνητικά από τον Adam Lambert και κιθάρα από τον Nile Rodgers. Στις 29 Δεκεμβρίου 2013, ο Bergling παρουσίασε για πρώτη φορά το τραγούδι "Dreaming of Me", με φωνητικά από την Audra Mae.

Τον Ιανουάριο του 2014, ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός NRJ έθεσε σε λειτουργία έναν νέο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό με τον τίτλο "NRJ AVICII", ο οποίος παίζει μόνο τραγούδια του Bergling.

Στις 8 Μαρτίου 2014, ο Bergling επιβεβαίωσε μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram μια συνεργασία με τη Μαντόνα. Το περιεχόμενο της συνεργασίας παραμένει άγνωστο. Στις 21 Μαρτίου 2014, ο Bergling κυκλοφόρησε ένα remix του δίσκου του True με τον τίτλο True: Avicii By Avicii, ο οποίος περιλάμβανε τα remix όλων των τραγουδιών από τον ίδιο τον Bergling, εκτός από το τραγούδι "Heart Upon My Sleeve" για άγνωστους λόγους. Η προώθηση αυτού του δίσκου αναμενόταν να ξεκινήσει στο Ultra Music Festival αλλά ο Bergling ανακοίνωσε ότι εισήχθη στο νοσοκομείο και ότι ήταν αδύνατον να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ. Στις 28 Μαρτίου 2014, η FIFA και η Sony Music Entertainment ανακοίνωσαν ότι ο Bergling θα συνεργαζόταν με τον Κάρλος Σαντάνα, τον Wyclef Jean και τον Alexandre Pires για το επίσημο τραγούδι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FIFA με τον τίτλο "Dar um Jeito (We Will Find a Way)". Το τραγούδι παρουσιάστηκε στην τελετή λήξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FIFA στις 13 Ιουλίου 2014.

Το 2014, μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIFA, ο Bergling κυκλοφόρησε το single "Lay Me Down". Συνεργάστηκε επίσης με τον Κρις Μάρτιν των Coldplay, γράφοντας τους στίχους και κάνοντας την παραγωγή στο τραγούδι "A Sky Full of Stars", το οποίο περιέχεται στον έκτο δίσκο του συγκροτήματος Ghost Stories, και το οποίο κυκλοφόρησε στις 19 Μαΐου 2014. Ενορχήστρωσε τα πιανιστικά κομμάτια του τραγουδιού. Το "A Sky Full of Stars" κυκλοφόρησε στις 3 Μαΐου ως το δεύτερο single του Ghost Stories. Το "Lovers on the Sun", ένα τραγούδι στο οποίο ο Bergling έκανε την παραγωγή με τον David Guetta, κυκλοφόρησε στις 30 Ιουνίου 2014. Συνεργάστηκε μαζί με τον Wyclef Jean σε ένα single με τον τίτλο "Divine Sorrow", το οποίο ήταν στον δίσκο Clefication.

2016: Περιοδείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Ιανουαρίου 2016, ο Bergling κυκλοφόρησε το remix του τραγουδιού του Morten "Beautiful Heartbeat". Η Coca-Cola συνεργάστηκε με τον Bergling στο τραγούδι της παγκόσμιας εκστρατείας της "Taste the Feeling", στο οποίο συμμετείχε και ο Conrad Sewell. Το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 19 Ιανουαρίου 2016. Στις 25 Ιανουαρίου, ο Bergling συνεργάστηκε ξανά με τους Coldplay στην παραγωγή του single "Hymn for the Weekend", το οποίο κυκλοφόρησε με τον δίσκο A Head Full of Dreams. Το 2016, σύμφωνα με μια αναφορά που διεξήγαγε το Inc magazine, ο Avicii ήταν ο 6ος πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος καλλιτέχνης στην Ευρώπη, με εισόδημα €7.7 εκατομμύρια το 2014.

Στις 19 Μαρτίου 2016, ο Bergling συμμετείχε στο Ultra Music Festival και παρουσίασε για πρώτη φορά νέα τραγούδια όπως το "Without You (με τον Sandro Cavazza)" και το "We Burn (Faster Than Light)" καθώς και μια συνεργασία με την αυστραλιανή pop star Sia (η οποία παρουσιάστηκε αρχικά στο Ντουμπάι). Στις 29 Μαρτίου, ο Bergling ανακοίνωσε στο Facebook ότι θα αποσυρόταν για πάντα από τις live εμφανίσεις και από τις περιοδείες.

Στις 7 Απριλίου 2016, ο Bergling ανακοίνωσε ότι δουλεύει πάνω σε έναν τρίτο δίσκο.

Στις 3 Ιουνίου 2016, κυκλοφόρησε τη συνεργασία του με τον Otto Knows που είχε τίτλο "Back Where I Belong". Είναι η δεύτερη συνεργασία που πραγματοποίησε με τους δυο παραγωγούς μετά το "Itrack", το 2011.

Στις 15 Ιουλίου 2016, ο Bergling κυκλοφόρησε ένα remix του δικού του τραγουδιού, "Feeling Good". Το remix είχε τον τίτλο "Feeling Good (Avicii By Avicii)". Αυτό το τραγούδι κυκλοφόρησε μόνο στο επίσημο κανάλι του Bergling στο YouTube. Ωστόσο, την 1η Αυγούστου, αποδείχθηκε ότι το βιντεοκλίπ του τραγουδιού είχε γίνει ιδιωτικό.

Στις 28 Αυγούστου 2016, ο Bergling έκανε την τελευταία live εμφάνισή του στην Ίμπιζα, προτού αποσυρθεί από τις περιοδείες αναφέροντας λόγους υγείας. Η ανακοίνωση έγινε στην προσωπική του ιστοσελίδα τον Απρίλιο.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2016, ένας εκπρόσωπος της Avicii Music AB ανακοίνωσε ότι ο Avicii είχε σταματήσει τη συνεργασία με τον επί χρόνια μάνατζέρ του Ash Pournouri και την At Night Management. Ο ίδιος εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι ο Avicii είχε υπογράψει συμβόλαιο με την Universal Music Sweden και ότι αναμενόταν να κυκλοφορήσει τον τρίτο του δίσκο το 2017.

2017–18: Avīci (01) και True Stories[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2017, η Βρετανίδα τραγουδίστρια Rita Ora παρουσίασε για πρώτη φορά μια ακουστική έκδοση του "Lonely Together" σε μια ιδιωτική εκδήλωση στο Annabel's στο Λονδίνο. Το "Lonely Together" έγινε αργότερα το δεύτερο single του Avīci (01)

Από τις 13 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου, ο Avicii μοιράστηκε μια φωτογραφία στο Instagram, με το κείμενο "Νέα μουσική έρχεται πολύ πολύ σύντομα!", και με τίτλους τραγουδιών ως hashtags.

Στις 10 Αυγούστου 2017, ο Bergling κυκλοφόρησε έναν δίσκο με έξι κομμάτια και με τον τίτλο Avīci (01). Ο ίδιος είχε πει για αυτήν την κυκλοφορία : "Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στη μουσική. Πέρασε πολύς καιρός από τότε που κυκλοφόρησα κάτι και για μεγάλο χρονικό διάστημα έκτοτε ήμουν το ίδιο ενθουσιασμένος πάνω στη δημιουργία νέας μουσικής! Το ενδιαφέρον μου σε αυτόν τον δίσκο ήταν να δημιουργήσω ένα mix από νέα και παλιά τραγούδια : κάποια ήταν τραγούδια που τα ζητούσαν οι θαυμαστές και περίμεναν να τα ακούσουν σε ένα mix με τελείως καινούρια τραγούδια τα οποία δεν είχαν ξανακούσει πριν!"

Σε μια συνέντευξη με τον Pete Tong στο BBC Radio 1, ο Bergling ανέφερε ότι τα εν λόγω τραγούδια αποτελούσαν μέρος του τρίτου του δίσκου.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2017, ο Avicii ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με τον τίτλο Avicii: True Stories. Το ντοκιμαντέρ προβάλει την απόσυρση του καλλιτέχνη από τις περιοδείες και παρουσιάζει συνεντεύξεις από τους συνεργάτες του David Guetta, Tiësto, Wyclef Jean, Nile Rodgers και Chris Martin των Coldplay.

Επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις επιρροές του Avicii περιλαμβάνονται οι Basshunter,[24] Tiësto, Daft Punk, Laidback Luke, Eric Prydz, Sebastian Ingrosso, Steve Angello και Axwell.

"Πάντοτε είχα κάποια σχέση με τη μουσική, καθώς μεγάλωσα με άτομα μεγαλύτερά μου. Όσον αφορά τις μουσικές μου προτιμήσεις, αυτές είναι πολλές, καθώς είχα πολλές επιρροές. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με έχουν επηρεάσει, αλλά πιστεύω πως οι μεγαλύτερες εμπνεύσεις μου, πέραν του ατζέντη μου, είναι τα παιδιά από τους Swedish House Mafia και ο Eric Prydz, καθώς ήταν οι πρώτοι που με μύησαν στη house μουσική!" Avicii – Απρίλιος 2011[25]

Απόσυρση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 29 Μαρτίου 2016, ο Avicii ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τις συναυλίες, προκαλώντας απογοήτευση στους θαυμαστές του.[26] Ο ίδιος απολογήθηκε μ' ένα συγκινητικό γράμμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην επίσημη ιστοσελίδα του και εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του.[27][28]

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Απριλίου 2018, η δημοσιολόγος του Ebba Lindqvist επιβεβαίωσε ότι πέθανε, σε ηλικία 28 ετών, στο Μουσκάτ του Ομάν.[29] Στις 26 Απριλίου 2018, η οικογένεια του Avicii δημοσίευσε ένα μήνυμα στο οποίο ανέφεραν πως ο Avicii προβληματιζόταν με διάφορες σκέψεις που αφορούσαν κυρίως ποιο είναι το νόημα της ζωής, της ευτυχίας και της επιτυχίας. Επίσης, ανέφεραν πως δεν μπορούσε άλλο την κατάσταση της γενικότερης υγείας του και πως ήθελε απλά να βρει την "ησυχία" του. Την 1η Μαΐου 2018, έγινε γνωστός ευρύτερα ο τρόπος που πέθανε ο Avicii.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Studio albums[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Λεπτομέρειες Θέσεις στους καταλόγους επιτυχιών Πωλήσεις Certifications
SWE AUS AUT BEL

(FL)

FRA GER NLD SWI UK US
True
  • Ημερ. κυκλοφορίας: 13 Σεπτεμβρίου 2013 (SWE)
  • Δισκογραφικές: PRMD, Universal
  • Formats: CD, LP, digital download
1 1 3 5 8 5 2 2 2 5
  • US: 319,000
  • IFPI SWE: 2× Πλατινένιο
  • ARIA: Χρυσό
  • BPI: Πλατινένιο
  • BVMI: Πλατινένιο
  • IFPI AUT: 3× Πλατινένιο
  • IFPI SWI: Χρυσό
  • SNEP: Πλατινένιο
  • RIAA: Πλατινένιο
Stories
  • Ημερ. κυκλοφορίας: 2 Οκτωβρίου 2015 (SWE)
  • Δισκογραφικές: PRMD, Universal
  • Formats: CD, LP, ψηφιακό κατέβασμα
1 10 6 7 19 8 7 3 9 17
  • IFPI SWE: 2× πλατινένιο
  • IFPI AUT: Χρυσό

Compilation albums[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Λεπτομέρειες
The Singles
  • Κυκλοφορία : 31 Μαΐου 2011 (ΗΠΑ)
  • Label: Ultra
  • Formats: CD, digital download

Remix albums[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Λεπτομέρειες Θέσεις στους καταλόγους επιτυχιών
SWE AUS BEL

(FL)

NZ SWI US
True (Avicii by Avicii)
  • Ημερ. κυκλοφορίας: 21 Μαρτίου 2014 (SWE)
  • Δισκογραφικές: PRMD, Universal
  • Formats: CD, ψηφιακό κατέβασμα
16 16 29 23 15 139

Mix albums[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Λεπτομέρειες
Avicii Presents Strictly Miami
  • Κυκλοφορία : 5 Απριλίου 2011 (Σουηδία)
  • Label: Strictly Rhythm
  • Formats: CD, digital download

Extended plays[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Λεπτομέρειες Peak chart positions
SWE AUS AUT SWI US
Muja EP
  • Released: 15 April 2009
  • Label: Vicious Grooves
  • Formats: 2× File, MP3, EP
The Days / Nights EP
  • Released: 1 December 2014
  • Label: PRMD, Universal
  • Formats: Digital download
Pure Grinding / For a Better Day
  • Released: 28 August 2015
  • Label: PRMD
  • Formats: Digital download
Avīci (01)
  • Released: 10 August 2017
  • Label: Universal Music Sweden
  • Formats: Digital download
1 14 9 11 70
"—" denotes a recording that did not chart or was not released in that territory.

Singles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

As lead artist[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Έτος Peak chart positions Certifications Δίσκος
SWE AUS AUT BEL

(FL)

FRA GER NLD SWI UK US
"Sound of Now" 2008 Non-album singles
"Muja" 2009
"Ryu"
"Even"

(with Sebastian Drums)

"Break da Floor"

(with Ralph)

"Bom" 2010
"Insomnia" (as Tom Hangs with Starkillers, Pimp Rockers and Marco Machiavelli)
"Bromance" 16 1 2
  • BEA: Gold
"My Feelings for You"

(with Sebastien Drums)

37 34 25 24 40 46
"Seek Bromance" 20 32 53 12 61 13 13
  • IFPI SWE: Platinum
  • ARIA: Gold
  • BEA: Gold
  • BPI: Silver
"Tweet It"

(with Norman Doray and Sebastien Drums)

55
"Malo"
"Street Dancer" 2011 33
"So Excited"
"iTrack"

(with Oliver Ingrosso and Otto Knows)

30
"Sweet Dreams"
"Blessed"

(as Tom Hangs featuring Shermanology)

69 50 9 164
"Jailbait"
"Snus"

(with Sebastian Drums)

"Fade into Darkness" 4 70 27 196
  • IFPI SWE: 5× Platinum
"Levels" 1 24 4 4 14 6 4 5 4 60
  • IFPI SWE: 8× Platinum
  • ARIA: 4× Platinum
  • BEA: Platinum
  • BPI: Platinum
  • BVMI: 3× Gold
  • IFPI AUT: Platinum
  • IFPI SWI: 2× Platinum
  • RIAA: Platinum
"Collide"

(με τη Λεόνα Λιούις)

29 4
"Silhouettes" 2012 11 53 26 87 35 22
  • IFPI SWE: 3× Platinum
  • ARIA: Gold
  • BPI: Silver
"Superlove" (Remix)

(with Lenny Kravitz)

7 15 49
"Last Dance" 40
"Dancing in My Head"

(with Eric Turner)

54 188
"I Could Be the One"

(with Nicky Romero)

3 4 15 8 22 37 7 26 1
  • ARIA: 3× Platinum
  • BEA: Gold
  • BPI: Platinum
  • BVMI: Gold
  • RIAA: Gold
"X You" 2013 19 48 47
  • IFPI SWE: Platinum
"We Write the Story"

(with B&B and Choir)

73
"Wake Me Up" 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4
  • IFPI SWE: 13× Platinum
  • ARIA: 9× Platinum
  • BEA: 2× Platinum
  • BPI: 3× Platinum
  • BVMI: Diamond
  • IFPI AUT: 2× Platinum
  • IFPI SWI: 3× Platinum
  • RIAA: 6× Platinum
True
"Speed" (Burn and Lotus F1 Team Mix) 50 Non-album single
"You Make Me" 1 12 7 20 58 34 20 29 5 85
  • IFPI SWE: 4× Platinum
  • ARIA: Platinum
  • BPI: Gold
  • RIAA: Gold
True
"Hey Brother" 1 2 1 3 4 1 1 1 2 16
  • IFPI SWE: 7× Platinum
  • ARIA: 4× Platinum
  • BEA: Gold
  • BPI: Platinum
  • BVMI: 2× Platinum
  • IFPI AUT: Platinum
  • IFPI SWI: Platinum
"Addicted to You" 11 5 3 5 6 6 6 4 14
  • IFPI SWE: 3× Platinum
  • ARIA: 3× Platinum
  • BEA: Gold
  • BPI: Gold
  • BVMI: Platinum
  • IFPI AUT: Gold
"Lay Me Down" 2014 39 34 17 47 35 44 41 200
  • IFPI SWE: Gold
"The Days" 1 10 3 52 7 10 8 82 78
  • IFPI SWE: Platinum
  • ARIA: Platinum
  • BVMI: Gold
The Days / Nights EP
"The Nights" 2 9 6 14 79 19 19 17 6
  • IFPI SWE: Platinum
  • ARIA: Gold
  • BPI: Platinum
  • BVMI: Gold
  • RIAA: Gold
"Feeling Good" 2015 27 Non-album single
"Waiting for Love" 1 15 1 15 14 8 6 7 6
  • IFPI SWE: 7× Platinum
  • ARIA: Platinum
  • BVMI: Gold
  • IFPI AUT: Gold
  • BPI: Platinum
  • BEA: Gold
  • RIAA: Gold
Stories
"For a Better Day" 5 51 10 26 18 17 16 68
  • IFPI SWE: 2× Platinum
"Pure Grinding" 19 71 94
"Broken Arrows" 4 30 70 82 43 57 178
  • IFPI SWE: 3× Platinum
"Taste the Feeling"

(with Conrad Sewell)

2016 60 17 148 53 Non-album single
"Without You"

(featuring Sandro Cavazza)

2017 1 20 7 15 30 18 18 16 32
  • BEA: Gold
  • BPI: Silver
  • BVMI: Gold
  • IFPI AUT: Gold
  • SNEP: Gold
Avīci (01)
"Lonely Together"

(featuring Rita Ora)

3 32 23 36 75 24 28 33 4
  • BEA: Gold
  • BPI: Platinum
  • BVMI: Gold
  • SNEP: Gold
"—" denotes a recording that did not chart or was not released in that territory.

As featured artist[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Year Peak chart positions Certifications Δίσκος
SWE BEL

(FL)

FRA US
"Divine Sorrow"

(Wyclef featuring Avicii)

2014 7 105 109 Clefication
"Dar um Jeito (We Will Find a Way)"

(Santana and Wyclef featuring Avicii and Alexandre Pires)

One Love, One Rhythm
"Back Where I Belong"

(Otto Knows featuring Avicii)

2016 32 Non-album single
"—" denotes a recording that did not chart or was not released in that territory.

Άλλα τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Peak chart positions Δίσκος
SWE BEL

(FL) Tip

US

Dance

2011 "Sunshine"

(with David Guetta)

59 Nothing but the Beat
2012 "Run Away"

(Kate Ryan featuring Tim Berg)

37 Electroshock
2013 "Dear Boy" 18 34 True
"Liar Liar" 26 45
"Shame on Me" 32
"Hope There's Someone" 47
"Heart Upon My Sleeve" 51 49
"All You Need Is Love" 33
2015 "Gonna Love Ya" 3 32 Stories
"Somewhere in Stockholm" 30
"Trouble" 33 46
"Sunset Jesus" 37 49
"Talk to Myself" 43 25
"Ten More Days" 45
"Can't Catch Me" 55
"True Believer" 64 50
"City Lights" 66
"Touch Me" 69
2017 "Friend of Mine"

(featuring Vargas & Lagola)

5 44 Avīci (01)
"You Be Love"

(featuring Billy Raffoul)

9 41
"What Would I Change It To"

(featuring AlunaGeorge)

11
"So Much Better" (Avicii Remix)

(with Sandro Cavazza)

12
"—" denotes a recording that did not chart or was not released in that territory.

Παραγωγή και remix τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Καλλιτέχνης (-χνες) Συμπαραγωγός (-γοί) Δίσκος
2008 "When I'm Thinking of You" (Avicii vs. Philgood Remix) Francesco Diaz, Young Rebels Philgood When I'm Thinking of You
"Solaris" (Avicii Greets Joia Mix) Roman Salzger None Solaris - EP
"Dancin'" (Avicii Remix) Sebastien Benett Dancin'
"Bang That Box" (Avicii vs. Philgood Remix) Roger Sanchez, Terri B. Philgood Bang That Box
"D10" (Avicii vs. Philgood's Vicious Remix) Dirty South D10
2009 "Born to Rave" (Avicii and Philgood Born to Do It Remix) DJ Ralph Born to Rave - EP
"Life Goes On" (Avicii vs. Philgood Remix) Richard Grey, Erick Morillo, José Nunez Life Goes On (2009 Remixes) (feat. Shawnee Taylor) - EP
"Whatever Kind" (Avicii Remix) Mic Newman None Whatever kind
"You Used to Hold Me" (Avicii Remember Remix) D.O.N.S., Terri B. You Used to Hold Me (feat. Terri B.)
"Somewhere" (Avicii Remix) Albin Myers, Sandro Monte, Abigail Bailey Somewhere (feat. Abigail Bailey)
"Sometimes I Feel" (Avicii's Out of Miami Mix) Dim Chris, Sebastien Drums, Paulina Sometimes I Feel (feat. Paulina) - EP
"Star Airlines" (Avicii Remix) Sebastien Benett Star Airlines - Single
"We Are" (Avicii Remix) Dirty South We Are (Remixes)
"Lipstick" (Avicii Remix) Greg Cerrone Lipstick
"Tear the Club Up" (Avicii vs. Philgood Two Angry Mix) Zoo Brazil Philgood Tear the Club Up - Single
"Music Around the World" (Avicii Remix) Austin Leeds, Nick Terranova, Teacha None Music Around the World (feat. Teacha) - EP
"Boogers" (Avicii's Dumb Dumb Remix) MYNC, Harry Choo Choo Romero, José Nunez Boogers - EP
"Better Days" (Avicii Remix) The Cut Better Days
"Shy Shy" (Avicii Remix) EDX Shy Shy (Part Two)
"Got 2 Get Up" (Avicii Remix) Mr. Timothy, Inaya Day Got 2 Get Up
"Touch Me (In the Morning)" (Avicii's Massive Mix) Kid Massive, Elliotte Williams N'Dure Touch Me (In the Morning)
"Dreamer 2009" (Avicii Dream On Mix) Veersus, Maxie Devine, Viani DJ, Janice Robinson Dreamer 2009 (Remixes) - EP
"Escape Me" (Avicii's Remix at Night) Tiësto, C.C. Sheffield Kaleidoscope: Remixed
"Fade" (Avicii 2009 Remix) Solu Music, Kimblee None
"The Drums" (Avicii's Mouthful Remix) Alex Gaudino, Nari & Milani My Destination (The Remixes)
"One Love" (Avicii Remix) David Guetta, Estelle One Love (Remixes) [feat. Estelle]
"In the Air" (Avicii Remix) Austin Leeds, Jeremy Carr In the Air (feat. Jeremy Carr)
2010 "Set Me Free" (Avicii Remix) Phonat Set Me Free
"Spotlight" (Avicii Rising Star Mix) The Good Guys, Tesz Milan Spotlight - EP
"Do It with Me" (Avicii vs. Philgood Remix) Austin Leeds, Etienne Osbourne, Steve Bartland Philgood Do It With Me (Avicii vs. Philgood Remix) [feat. Steve Bertrand] - Single
"Stop the Rock" (Avicii's Showstopping Remix) Jason Rooney None Stop the Rock - EP
"Can't Fight This Feeling" (Avicii Universe Mix) Junior Caldera, Sophie Ellis-Bextor Can't Fight This Feeling (Club Remixes) [feat. Sophie Ellis-Bextor] - EP
"Salinas" (Tim Berg Remix) Dimitri Vegas & Like Mike Salinas
"Remedy" (Avicii Club Mix) Little Boots Remedy Remixes - EP
"Cookies with a Smile" (Avicii Remix) Dada Life Cookies With a Smile - EP
"New New New" (Avicii Remix) Bob Sinclar, Vybrate, Queen Ifrica, Makedah Strictly Bob Sinclar
"Gettin' Over You" (Avicii's Vocal Mix At Night) David Guetta, Chris Willis, Fergie, LMFAO Gettin' Over You - EP
"I Feel Love" (Avicii's Forgotten Remix) Rhythm Masters, MYNC, Wynter Gordon I Feel Love (feat. Wynter Gordon) - EP
"I Like It" (Avicii Remix) Enrique Iglesias, Pitbull I Like It (feat. Pitbull) [Remixes]
"Getting Personal" (Avicii's Italectronic Remix) Maurizio Gubellini, Mia Crispin Getting Personal (Remixes) [feat. Mia Crispin]
"Hang with Me" (Avicii's Exclusive Club Mix) Robyn Hang With Me - EP
"Painted Faces" (Avicii Remix) Paul Thomas, Sonny Wharton Painted Faces - Single
"Rapture" (Avicii New Generation Remix) Nadia Ali Queen of Clubs Trilogy: Onyx Edition
2011 "Derezzed" (Avicii Remix) Daft Punk Tron: Legacy Reconfigured
"Drowning" (Avicii Remix) Armin van Buuren, Laura V Mirage – The Remixes
"Sunshine" David Guetta David Guetta Nothing but the Beat
2012 "Girl Gone Wild" (Avicii's UMF Mix) Madonna None Girl Gone Wild (Remixes)
"Run Away" Kate Ryan Electroshock
"Animal" Jo Kwon featuring J-Hope of Bangtan Boys Lauren Dyson, Bang Si-hyuk I'm Da One
2013 "Get Free" (Avicii Edit) Major Lazer, Amber Coffman None Lazer Strikes Back Vol. 3
"Miami 82" (Avicii Edit) Syn Cole None
2014 "Derezzed" (Avicii "So Amazing Mix") Daft Punk, Negin Dconstructed
"A Sky Full of Stars" Coldplay Paul Epworth, Coldplay, Daniel Green, Rik Simpson, Jon Hopkins Ghost Stories
"Lovers on the Sun" David Guetta David Guetta, Tim Bergling, Giorgio Tuinfort, Frédéric Riesterer, Michael Einziger, Martin Evigan Listen
"Yesterday" David Guetta, Tim Bergling, Giorgio Tuinfort, Bebe Rexha, Sean Douglas
2015 "Devil Pray" Madonna Madonna, Blood Diamonds, DJ Dahi. Falk Rebel Heart
"Insomnia 2.0" (Avicii Remix) Faithless Faithless, Avicii Faithless 2.0
2016 "Beautiful Heartbeat" (Avicii Remix) Morten featuring Frida Sundemo None Beautiful Heartbeat (Single)
"Taste the Feeling" Conrad Sewell Coca-Cola (Single)
"Hymn for the Weekend" Coldplay Rik Simpson, Stargate, Digital Divide A Head Full of Dreams
"Back Where I Belong" Otto Knows featuring Avicii None None

Βίντεοκλιπ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

As lead artist[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Σκηνοθέτης (-τες)
2011 "Fade into Darkness" Tobias Hansson, Karl Aulin
"Collide"

(με τη Λεόνα Λιούις)

Ethan Lader
"Levels" Petro
2012 "Silhouettes" Niklas Johansson
"Superlove" (Remix)

(vs. Lenny Kravitz)

Rich Ragsdale
2013 "I Could Be the One"

(vs. Nicky Romero)

Peter Huang
"X You" None
"Wake Me Up" Mark Seliger
"Speed Burn & Lotus F1 Mix" None
"You Make Me" Sebastian Ringler
"Hey Brother" Jesse Sternbaum
2014 "Addicted to You" Sebastian Ringler
"Wake Me Up (Avicii by Avicii)" Zachary James, Alex Negrete
"Hey Brother (Avicii by Avicii)" Nick Fung, Nate Olson
"Addicted to You (Avicii by Avicii)" Keshen8
"You Make Me (Avicii by Avicii)" Joe Penna
"Lay Me Down" None
"Secret" (with Ellie Goulding) none
"Lose Myself (忘我)"

(with Wang Leehom)

Jeff Richter
"The Days" Jesper Erikssen
"The Nights"
2015 "Feeling Good" None
"Waiting For Love" Sebastian Ringler
"Pure Grinding/For a Better Day" Levan Tsikurishvili, Tim Bergling
"Broken Arrows" Julius Onah
2017 "Lonely Together"

(featuring Rita Ora)

Levan Tsikurishvili
"You Be Love"

(featuring Billy Raffoul)

TNT
"Friend of Mine"

(featuring Vargas & Lagola)

Tobias Leo Nordquist

As featured artist[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Σκηνοθέτης
2014 "Divine Sorrow"

(Wyclef featuring Avicii)

Mr. Brainwash

Remixes[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2011: Disfunction (Αvicii remix) - Galette
  • 2009: Chris Isaac (Avicii remix) - Did a bad bad thing

Περιοδείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • True Tour (2014)
  • Stories World Tour (2015)

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος Σκηνοθέτης Σημειώσεις
2017 Avicii: True Stories Ο ίδιος Levan Tsikurishvili ντοκιμαντέρ

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

American Music Awards[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Δίσκος Βραβείο Αποτέλεσμα
2013 Avicii Favorite Electronic Dance Music Artist Νίκη
2014 Favorite Electronic Dance Music Artist Υποψηφιότητα

Billboard Music Awards[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Δίσκος Βραβείο Αποτέλεσμα
2014 Avicii Top Dance/Electronic Artist Υποψηφιότητα
True Top Dance/Electronic Album Υποψηφιότητα
"Wake Me Up" Top Radio Song Υποψηφιότητα
Top Dance/Electronic Song Νίκη
2015 Avicii Top Dance/Electronic Artist Υποψηφιότητα
True Top Dance/Electronic Album Υποψηφιότητα

Echo Music Awards[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Δίσκος Βραβείο Αποτέλεσμα
2014 Avicii Electronic Dance Music National/International Νίκη
Hit des Jahres

Grammy Awards[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Δίσκος Βραβείο Αποτέλεσμα
2012 "Sunshine" (David Guetta & Avicii) Best Dance Recording Υποψηφιότητα
2013 "Levels" Best Dance Recording Υποψηφιότητα

iHeartRadio Music Awards[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Δίσκος Βραβείο Αποτέλεσμα
2014 "Wake Me Up" Best Lyrics Υποψηφιότητα
EDM Song of the Year Νίκη

International Dance Music Awards[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Δίσκος Βραβείο Αποτέλεσμα
2013 Avicii Best European DJ Υποψηφιότητα
Best Remixer
Levels Podcast Best Podcast
Avicii Best Artist (Solo) Νίκη

MTV Europe Music Awards[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Δίσκος Βραβείο Αποτέλεσμα
2012 Avicii Best Electronic Υποψηφιότητα
Best Swedish Act Υποψηφιότητα
2013 Best Electronic Νίκη
Best Swedish Act Νίκη
Best Northern European Act Υποψηφιότητα
2015 Best Electronic Υποψηφιότητα
Best Swedish Act Υποψηφιότητα

MTV Video Music Awards[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Δίσκος Βραβείο Αποτέλεσμα
2012 "Levels" Best Electronic Dance Music Video Υποψηφιότητα
Best Choreography
2014 "Wake Me Up" Best Pop Video
"Hey Brother" Best Video with a Social Message

Teen Choice Awards[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Δίσκος Βραβείο Αποτέλεσμα
2014 "Wake Me Up" Choice EDM Song Νίκη

World Music Awards[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Δίσκος Βραβείο Αποτέλεσμα
2014 "Wake Me Up" World's Best Song Υποψηφιότητα
World's Best Video Υποψηφιότητα
True World's Best Album Υποψηφιότητα
Avicii World's Best Male Υποψηφιότητα
World's Best Live Act Υποψηφιότητα
World's Best Electronic Dance Artist Νίκη
World's Best Entertainer of the Year Υποψηφιότητα
World's Best Swedish Act Νίκη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Discogs. 1235958. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 Nederlandse Top 40. avicii. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 16578332p.
  4. Nederlandse Top 40. avicii. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2018.
  5. (Δανικά) gravsted.dk.
  6. metro.co.uk/2018/05/01/avicii-cause-death-reported-blood-loss-family-confirm-dj-died-suicide-7512102/amp/?ito=amp-more-item-3.
  7. 7,0 7,1 stoppapressarna.se/svenskt/varldsexklusivt-har-ligger-avicii-begrav.
  8. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0149131. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2022.
  9. CONOR.SI. 239842147.
  10. www.stim.se/sv/nyheter/avicii-far-platinagitarren-2014. Ανακτήθηκε στις 29  Μαΐου 2023.
  11. www.regeringen.se/regeringens-politik/musikexportpriset/tidigare-vinnare-av-musikexportpriset/. Ανακτήθηκε στις 27  Ιουλίου 2023.
  12. «AVICII: Biography». The DJ List. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2011. 
  13. «DJ Mag». DJ Mag. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2011. 
  14. «DJ Mag Top 100 Results». Music Week. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2012. 
  15. «Ο Avicii αποσύρεται από τις live συναυλίες και εγκαταλείπει τη μουσική». Mad TV. 30 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2016. 
  16. Bobby Gladd (14 Αυγούστου 2010). «20-year-old prodigy DJ/producer Avicii headlines in Las Vegas – Saturday, Aug. 14, 2010 | 12:05 am». Las Vegas Sun. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2011. 
  17. Otter, Charlotte (18 Οκτωβρίου 2010). «EMI Publishing signs Avicii». Music Week. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2011. 
  18. «David Guetta Praises 'Amazing' Grammy-Nominated Collaborator Avicii». Akshay Bhansali. 5 Δεκεμβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2011. 
  19. «Leona Lewis resolves legal dispute with Swedish DJ over new single». Josh Halliday. 16 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  20. Bobby Gladd (14 Αυγούστου 2010). «20-year-old prodigy DJ/producer Avicii headlines in Las Vegas – Saturday, Aug. 14, 2010 | 12:05 am». Las Vegas Sun. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2011. 
  21. Otter, Charlotte (18 Οκτωβρίου 2010). «EMI Publishing signs Avicii». Music Week. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2011. 
  22. «David Guetta Praises 'Amazing' Grammy-Nominated Collaborator Avicii». Akshay Bhansali. 5 Δεκεμβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2011. 
  23. «Leona Lewis resolves legal dispute with Swedish DJ over new single». Josh Halliday. 16 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  24. Torbjörn Ek (26 Νοεμβρίου 2021). «"Boten Anna" fick Avicii att börja göra musik». Aftonbladet (στα Σουηδικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2022. 
  25. «Exclusive: Avicii / Tim Berg Interview | Maxumi Magazine | Maxumi Magazine». Maxumi.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2011. 
  26. «Ο Avicii αποσύρεται από τις live συναυλίες και εγκαταλείπει τη μουσική». news247.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2016. 
  27. «Avicii - Hello world, Thank you for letting me fulfil so... | Facebook». www.facebook.com. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2016. 
  28. «Avicii». Avicii. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2016. 
  29. «Svenske superstjärnan Avicii är död». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]