Auchan

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Auchan
Νομική μορφήανώνυμη εταιρεία με διοικητικό συμβούλιο
ΚλάδοςΛιανική και activities of head offices
Ίδρυση6  Ιουλίου 1961
ΙδρυτήςΖεράρ Μουλιέ
ΈδραΚρουά, Γαλλία
Προϊόνταactivities of head offices
ΙδιοκτήτηςAssociation Familiale Mulliez
Υπάλληλοι2 (2021)
ΜητρικήAssociation Familiale Mulliez
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook
Commons page Πολυμέσα
Υπερμάρκετ Auchan στο Βελιζί-Βιλακουμπλαί, Γαλλία

Το Auchan (προφέρεται: [Οσάν]) είναι γαλλικός πολυεθνικός όμιλος λιανικής με έδρα το Κρουά της Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1961 από τον Ζεράρ Μουλιέ και ανήκει στην οικογένεια Μουλιέ, η οποία έχει το 95% των μετοχών της εταιρείας.[1] Με 354.851 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 261.000 έχουν μερίδιο 5% στην εταιρεία, είναι ο 35ος μεγαλύτερος εργοδότης στον κόσμο.

Το όνομα προέρχεται από το πρώτο κατάστημα Auchan στο Ρουμπαί στην περιοχή Ω-Σαμπ, η προφορά του οποίου είναι πανομοιότυπη με αυτή του «Auchan».[2]

Η εταιρεία χαρτοφυλακίου, Auchan Holding, περιλαμβάνει την Auchan Retail International, την Ceetrus, η οποία διαχειρίζεται εμπορικά κέντρα και την Oney, η οποία προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Λειτουργεί ως Alcampo στην Ισπανία («al campo» είναι η κυριολεκτική ισπανική μετάφραση του γαλλικού «au champ»), Auchan στην Πορτογαλία, Aшан στη Ρωσία και την Ουκρανία και μέσω μιας κοινοπραξίας ως RT-Mart στην Κίνα (χρησιμοποιείται και η μάρκα Auchan) και στην Ταϊβάν.

Το 2022, το Auchan είναι ένας από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές στον κόσμο με άμεση παρουσία στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Ταϊβάν και τη Σενεγάλη.

Η Auchan είναι αξιοσημείωτη επειδή είναι ένα σπάνιο παράδειγμα δυτικής εταιρείας που συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.[3]

Auchan στο Μπιέρουν, Πολωνία

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1961-1969: Οι απαρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού συνάντησε τους ιδρυτές του Carrefour και του Leclerc,[4] στις 6 Ιουλίου 1961, ο Ζεράρ Μουλιέ ανοίγει το πρώτο κατάστημα Auchan σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της εταιρείας Phildar, που ιδρύθηκε από τον πατέρα του, ο οποίος ονομάζεται επίσης Ζεράρ.[5] Σε έκταση 600 μ2, αυτό το κατάστημα βρισκόταν στην περιοχή Ω-Σαμπ, στο Ρουμπαί. Αρχικά, το κατάστημα επρόκειτο να ονομαστεί «Ochan», αλλά λόγω του ιαπωνικού ήχου άλλαξε το όνομα σε «Auchan».[6] Η επιλογή του αρχικού γράμματος «Α» ήταν επιθυμητή από τους ιδρυτές για να εμφανίζεται στην πρώτη θέση στους καταλόγους. Ο Ζεράρ Μουλιέ βασίστηκε στη συμβουλή του Εντουάρ Λεκλέρκ για να ανοίξει το πρώτο του σούπερ μάρκετ. Αυτό το κατάστημα έπρεπε να κλείσει τη δεκαετία του 1980 λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού με αυτό που είχε κατασκευαστεί στο Λερς. Το κτίριο αγοράστηκε από την Intermarché. Το 2003 κατεδαφίστηκε για να δημιουργηθεί χώρος για ένα πιο σύγχρονο κατάστημα.

Το καλοκαίρι του 1967, στις 20 Αυγούστου, η Auchan ανοίγει την πρώτη της υπεραγορά στο Ρονκ, σε μια αρχικά εμπορική περιοχή 3500 μ2.[7] Σύμφωνα με τον Ζεράρ Μουλιέ, η τοποθεσία του Ρονκ χρησίμευσε ως πρότυπο για άλλες υπεραγορές στη Γαλλία στη διεύρυνση εκτός των τροφίμων.[8] Στις 27 Μαρτίου 1969 άνοιξε το εμπορικό κέντρο Englos-les-Géants στο Ανγκλό στη μητρόπολη της Λιλ. Το Englos les Giants ήταν το πρώτο εμπορικό κέντρο με υπερμάρκετ και πάρκο λιανικής στη Γαλλία.[9]

Οικογένεια Μουλιέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Auchan SA ελέγχεται από την οικογένεια Μουλιέ, μια από τις πλουσιότερες στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Η οικογένεια Μουλιέ διαθέτει επίσης τα Leroy Merlin, Decathlon και άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Επιχειρήσεις Auchan[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Auchan άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Σαγκάη το 1999. Λειτούργησε μέσω του Sun Art Retail Group, μιας δημόσιας εταιρείας εισηγμένης στο Χονγκ Κονγκ, στην οποία η Auchan κατείχε το 38,5% και η Alibaba Group το 26%.[10]

Το κατάστημα στο Σουτσόου που βρίσκεται στο βιομηχανικό πάρκο Σουτσόου είχε 9 εκατομμύρια επισκέπτες κατά τη διάρκεια αυτού του οικονομικού έτους, με πάνω από 400 εκατομμύρια τζίρο και έγινε μια από τις μεγαλύτερες υπεραγορές Auchan στον κόσμο. Το κατάστημα του Σουτσόου επεκτάθηκε το 2008 και ήταν η μεγαλύτερη υπεραγορά Auchan στην Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Επίσης, η Auchan China οδήγησε στο άνοιγμα της ιστοσελίδας διαδικτυακών αγορών της για τα καταστήματα στη Σαγκάη και στο Σουτσόου.

Η Auchan πρόσφερε ηλεκτρονικές αγορές μόνο σε αυτές τις δύο πόλεις μέχρι τότε και άνοιξε στη Σουτσόου το πρώτο της κατάστημα AuchanDrive, βασισμένο στο γαλλικό της μοντέλο (click & go) τον Μάιο του 2012. Η υπηρεσία AuchanDrive επέτρεπε στους πελάτες να αγοράζουν είδη παντοπωλείου στο διαδίκτυο για παράδοση στο σπίτι, καθώς αυτές οι τοποθεσίες αποτελούσαν παραδείγματα διαδικτυακών σούπερ μάρκετ στην Κίνα.

Το 2017, μια σειρά από μη επανδρωμένα καταστήματα ψιλικών, που διατίθενται στο εμπόριο ως BingoBox, λειτούργησαν από την Auchan στην Κίνα.[11][12]

Το 2020, η Auchan εγκατέλειψε την Κίνα, αφού πούλησε τις μετοχές της στην Alibaba.

Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εσωτερικό ενός καταστήματος Auchan στη Μόσχα

Η Auchan (με την επωνυμία Aшан) δραστηριοποιείται στη ρωσική αγορά από το 2002 και είχε πάνω από 100 υπεραγορές στη χώρα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας, μετά τη Γαλλία και την Κίνα.[13] Τα έσοδα για τη χώρα έφτασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση πίσω από τους τοπικούς λιανοπωλητές X5 Retail Group και Magnit.[14] Το 2016 κατέλαβε την πρώτη θέση στον κατάλογο με τις μεγαλύτερες ξένες εταιρείες από τη ρωσική έκδοση του Forbes.[15]

Τον Νοέμβριο του 2021, η ρωσική «Auchan» υπέγραψε με την υπηρεσία ηλεκτρονικής παράδοσης «Sbermarket» μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο έως το 2028. Πρώτον, από το 2022, και οι δύο εταίροι θα επικεντρωθούν στην παράδοση από «σκοτεινά» καταστήματα, καθώς και σε προγράμματα παράδοσης και αφοσίωσης για πελάτες B2B.[16] Τον Ιανουάριο του 2022, η ρωσική Auchan ενεργοποίησε 73 καταστήματα (περισσότερα από τα μισά καταστήματά της, συμπεριλαμβανομένου του «Atak») σε παράδοση Sbermarket.[17] Μία από τις λίγες εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία μετά την εισβολή της χώρας και τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Παρά τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, η Auchan συνέχισε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Φθηνότερο μαγαζί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μελέτη της ASM Sales Force Agency, το Auchan ήταν το φθηνότερο κατάστημα στην Πολωνία, στην κατηγορία των καταστημάτων που μελετούν επιταγές.[18]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάρρευση κτιρίου στο Σαβάρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Απριλίου 2013, το οκταώροφο εμπορικό κτήριο Rana Plaza κατέρρευσε στο Σαβάρ, μια υποσυνοικία κοντά στη Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές. Τουλάχιστον 1.127 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.438 τραυματίστηκαν.[19] Το εργοστάσιο στέγαζε έναν αριθμό χωριστών εργοστασίων ενδυμάτων που απασχολούσαν περίπου 5.000 άτομα, πολλά καταστήματα και μια τράπεζα[20] και κατασκεύαζε ενδύματα για επωνυμίες όπως οι Benetton Group, Joe Fresh,[21] The Children's Place, Primark, Monsoon και DressBarn.[22][23] Από τις 29 μάρκες που προσδιορίστηκε ότι προμηθεύονταν προϊόντα από τα εργοστάσια της Rana Plaza, μόνο 9 συμμετείχαν σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2013 για να συμφωνήσουν μια πρόταση για αποζημίωση στα θύματα. Αρκετές εταιρείες αρνήθηκαν να υπογράψουν, συμπεριλαμβανομένων των Walmart, Carrefour, Mango, Auchan και Kik. Η συμφωνία υπεγράφη από τις Primark, Loblaw, Bonmarché και El Corte Ingles.[24]

Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, πολλές διεθνείς, ιδιαίτερα δυτικές, εταιρείες αποχώρησαν από τη Ρωσία. Η Auchan, με σχεδόν 300 καταστήματα και 41.000 υπαλλήλους στη Ρωσία, έχει επικριθεί επειδή δεν ανακοίνωσε καμία μείωση των εργασιών της, σε αντίθεση με τους περισσότερους δυτικούς ανταγωνιστές της.[25][26]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Auchan Holding Shareholding» (PDF). Auchan Holding. 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 8 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2022. 
  2. Cédric Citrain, "A Cap occitan, on fête les 50 ans d'Auchan", Midi Libre" (Bézier edition),19 January 2011, p3.
  3. Reuters (2022-05-25). «French retailer Auchan does not plan to change its Russia strategy» (στα αγγλικά). Reuters. https://www.reuters.com/business/retail-consumer/french-retailer-auchan-does-not-plan-change-its-russia-strategy-2022-05-25/. Ανακτήθηκε στις 2022-05-25. 
  4. La Voix éco, επιμ. (2011). «Auchan : Et l'histoire commence pour l'enseigne au rouge-gorge». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2011. 
  5. Jean-Noël Caussil (2011). LSA, επιμ. «Auchan, la cinquantaine fringante». Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2011. 
  6. Alexandre Debouté (2009). «Pourquoi Auchan s'appelle Auchan». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2009. 
  7. Y. B. (2007). La Voix éco, επιμ. «Auchan Roncq est le plus grand d'Europe en 1968». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2010. 
  8. Yannick Boucher (2007). La Voix éco, επιμ. «Gérard Mulliez fête à Roncq l'invention du premier hypermarché Auchan». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2010. 
  9. Benoît Deseure (2009). La Voix éco, επιμ. «Englos : il y a tout juste 40 ans, la révolution Auchan…». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2010. 
  10. «Sun Art Retail Shareholding Structure». 26 Αυγούστου 2017. 
  11. Allison Bew (26 Αυγούστου 2017). «Are China's Staff-less Stores a Glimpse into the Future?». 
  12. Moliang Jiang (15 Αυγούστου 2017). «New Retail in China: a Growth Engine for the Retail Industry». 
  13. «French hypermarket chain Auchan stepping up investment in Russia». Reuters. 13 December 2016. https://www.reuters.com/article/auchan-russia-idUSL5N1E84DZ. 
  14. «Russia sends food inspectors into Auchan stores». Ft.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-12-11. https://ghostarchive.org/archive/20221211221257/https://www.ft.com/content/78f95178-467d-11e5-b3b2-1672f710807b. Ανακτήθηκε στις 20 May 2017. 
  15. «50 крупнейших иностранных компаний в России - 2016». Forbes.ru. http://www.forbes.ru/rating/50-krupneishikh-inostrannykh-kompanii-v-rossii-2016/2016. Ανακτήθηκε στις 20 May 2017. 
  16. «Ашан и Сбермаркет создадут совместный e-commerce сервис» (στα Ρωσικά). Интерфакс. 10 Νοεμβρίου 2021. 
  17. «Ашан подключил более половины супермаркетов к доставке через Сбермаркет» (στα Ρωσικά). Интерфакс. 18 Ιανουαρίου 2022. 
  18. «Tanio jak w dyskoncie? Lidl drugim najdroższym sklepem». biznes.interia.pl. 
  19. Ahmed, Saeed; Lakhani, Leone (14 June 2013), «Bangladesh building collapse: An end to recovery efforts, a promise of a new start», CNN, http://edition.cnn.com/2013/05/14/world/asia/bangladesh-building-collapse-aftermath/, ανακτήθηκε στις 16 December 2013 
  20. Zain Al-Mahmood, Syed (24 April 2013). «Matalan supplier among manufacturers in Bangladesh building collapse». The Guardian (London). https://www.theguardian.com/world/2013/apr/24/bangladesh-building-collapse-kills-garment-workers. Ανακτήθηκε στις 21 October 2013. 
  21. O'Connor, Clare. «'Extreme Pricing' At What Cost? Retailer Joe Fresh Sends Reps To Bangladesh As Death Toll Rises». Forbes. 
  22. Nelson, Dean (24 April 2013). «Bangladesh building collapse kills at least 82 in Dhaka». The Daily Telegraph (London). https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/bangladesh/10014778/Bangladesh-building-collapse-kills-at-least-82-in-Dhaka.html. Ανακτήθηκε στις 24 April 2013. 
  23. Alam, Julhas (24 April 2013). «At least 87 dead in Bangladesh building collapse». USA Today. https://www.usatoday.com/story/news/world/2013/04/24/bangladesh-building-collapse/2108727/. Ανακτήθηκε στις 24 April 2013. 
  24. Ovi, Ibrahim Hossain (2013), Buyers' compensation for Rana Plaza victims far from reality, http://www.dhakatribune.com/business/2013/nov/17/buyers%E2%80%99-compensation-rana-plaza-victims-far-reality, ανακτήθηκε στις 16 December 2013 
  25. Pladson, Kristie. «Which companies have pulled out of Russia over the Ukraine invasion? | DW | 10.03.2022». DW.COM (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2022. 
  26. «Auchan, Total, Renault… L'embarras des entreprises françaises en Russie». L'Obs (στα Γαλλικά). 8 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]