Atzat Nefesh

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Atzat Nefesh (εβραϊκά: עצת נפש, συμβουλή της ψυχής[1]) είναι ορθόδοξη ιουδαϊστική οργάνωση θεραπείας μετατροπής με έδρα το Ισραήλ, η οποία προωθεί την μεταβολή του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Atzat Nefesh ιδρύθηκε το 2001 από τον ραβίνο Σλόμο Αβινέρ[2]. Απευθύνεται, συγκεκριμένα, σε άτομα τα οποία φέρουν βαρέως την εκ μέρους τους πρακτική του αυνανισμού, της ομοφυλοφιλίας και της πορνογραφίας ή της πορνείας. Ισχυρίζεται, επίσης, πως είναι σε θέση να θεραπεύσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η συγκεκριμένη οργάνωση διαθέτει ομάδες υποστήριξης, καθώς και μία τηλεφωνική πράσινη γραμμή, των οποίων υπεύθυνοι είναι εθελοντές οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στην γιεσιβά. Οργανώνει, επίσης, εργαστήρια διάρκειας τριών ημερών κατά την διάρκεια των οποίων ο κόσμος έχει την δυνατότητα να εξερευνήσει την αρσενικότητά του. Στην συνέχεια, η οργάνωση τους παραπέμπει προς φερόμενους ως θεραπευτές οι οποίοι χρησιμοποιούν την θεραπεία μετατροπής[2].

Σκάνδαλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2014, η Υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Γιαέλ Γκερμάν, υιοθέτησε την διακήρυξη των βασικών αρχών της Israel Psychological Association, η οποία απαγορεύει την χρήση θεραπειών μετατροπής, ενώ, ταυτόχρονα, προειδοποίησε τους πολίτες ενάντια σε παρόμοιες θεραπείες[3][4]. Ο Σλόμο Αβινέρ, ως απάντηση, δήλωσε πως η οργάνωση θα συνέχιζε την δράση της παρά την αντίθετη άποψη της Υπουργού Υγείας[5].

Τον Μάρτιο του 2015, ο Ισραηλινός μπλόγκερ και γκέι ακτιβιστής Νατάν Αζουλάι πραγματοποίησε έρευνα αποδεχόμενος «θεραπεία» εντός της Atzat Nefesh, ενώ, στην συνέχεια, δημοσίευσε το ρεπορτάζ του στην ιστοσελίδα Mako[6]. Εντός του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, αναφέρει πως η οργάνωση εξακολουθεί να στέλνει τον κόσμο προς «θεραπευτές» οι οποίοι ήσαν ανεκπαίδευτοι ή δεν είχαν ουδεμία σχέση με τον χώρο της υγείας. Κατόπιν του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, ο μπλόγκερ βρήκε στον τοίχο της κατοικίας του απειλιτικό μήνυμα το οποίο ανέφερε: «Αδερφή, θα σε σκοτώσουμε»[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Steven Greenberg, Wrestling with God and Men: Homosexuality in the Jewish Tradition, University of Wisconsin Press, 2004, p. 286.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) Creed Newton, « Israel's struggle with gay conversion therapy », Al Jazeera, 5 Δεκεμβρίου 2014.
  3. (Αγγλικά) Ido Efrati et Yair Ettinger, « Israel Comes Out Against Gay 'Conversion' Therapy », Haaretz, 6 Οκτωβρίου 2014.
  4. (Αγγλικά) Yaron Kelner, « Health Ministry: Gay conversion therapy 'inappropriate' », Ynet News.com, 6 Οκτωβρίου 2014.
  5. (Αγγλικά) Kobi Nachshoni, « Rabbi vows to continue gay conversion therapy », Ynet News, 8 Οκτωβρίου 2014.
  6. (Εβραϊκά) Natan Azulay, « כתובת נאצה בפתח בית כתב מאקו: "הומו נרצח אותך" », Mako, 25 Μαρτίου 2015.
  7. (Αγγλικά) Yanir Dekel, « “HOMO, WE’LL MURDER YOU” » Αρχειοθετήθηκε 2018-10-08 στο Wayback Machine., A Wider Bridge, 27 Μαρτίου 2015.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Atzat Nefesh της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).