415 π.Χ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οι ιερές προτομές Ερμές των οδών των Αθηνών βρίσκονται ακρωτηριασμένες λίγο πριν την αναχώρηση της αθηναϊκής Εκστρατείας στη Σικελία, οπότε δημιουργείται αναστάτωση, το λεγόμενο σκάνδαλο των «Ερμοκοπιδών». Ο Αθηναίος ρήτορας και πολιτικός Ανδοκίδης φυλακίζεται ως ύποπτος για το ανοσιούργημα. Πιέζεται και δίνει πληροφορίες στις αρχές, εμπλέκοντας μερικούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων τον Αλκιβιάδη, που καταδικάζεται σε θάνατο. Ο ίδιος ο Ανδοκίδης εξορίζεται.
  • Αναχωρεί η αθηναϊκή Εκστρατεία στη Σικελία (γνωστή στην ιστορία ως «Σικελική Εκστρατεία»), με αρχηγούς τον διστακτικό και ειρηνόφιλο Νικία, τον Λάμαχο και τον Αλκιβιάδη. Μετά τον απόπλου, ο Αλκιβιάδης κατηγορείται για ασέβεια (βλ. παραπάνω) και ανακαλείται στην Αθήνα για να δικασθεί. Μαθαίνοντας όμως ότι έχει καταδικασθεί «ερήμην» σε θάνατο, καταφεύγει στη Σπάρτη. Οι αθηναϊκές δυνάμεις αποβιβάζονται κοντά στις Συρακούσες. Ο Ερμοκράτης είναι επικεφαλής της συρακοσιανής άμυνας.
  • Ο Αλιβιάδης τάσσεται ανοικτά στο πλευρό των Σπαρτιατών και τους πείθει να αποστείλουν τον Γύλιππο για να βοηθήσει τους Συρακοσίους, καθώς και να οχυρώσουν τη Δεκέλεια στην Αττική. Επίσης, ενθαρρύνει τις πόλεις της Ιωνίας να εξεγερθούν κατά των Αθηνών. Ως αποτέλεσμα, σπαρτιατικός στόλος φθάνει σύντομα στη Σικελία προς ενίσχυση των Συρακουσών και ακολουθούν αδιέξοδες συγκρούσεις.
  • Γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του Ναού του Ηφαίστου στην Αθήνα (η ανέγερσή του είχε αρχίσει το 449 π.Χ.).
  • Ο Ευριπίδης ανεβάζει στην Αθήνα τη νέα τραγωδία του Τρωάδες.