Ωογαλακτοχορτοφαγία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χορτοφαγικός μπουφές

Η ωογαλακτοχορτοφαγία είναι τύπος χορτοφαγίας που επιτρέπει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων όπως τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Σε αντίθεση με την ιχθυοχορτοφαγία, δεν περιλαμβάνει ψάρια ή άλλα θαλασσινά. Μια τυπική ωογαλακτοχορτοφαγική δίαιτα μπορεί να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βότανα, ρίζες, μύκητες, γάλα, τυρί, γιαούρτι, κεφίρ και αυγά.[1]

Διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον δυτικό κόσμο, οι ωογαλακτοχορτοφαγία είναι ο πιο κοινός τύπος χορτοφαγίας.[2] Σε γενικές γραμμές, όταν κάποιος χρησιμοποιεί τον όρο χορτοφάγος, θεωρείται ως ωογαλακτοχορτοφάγος.[3] Οι ωογαλακτοχορτοφάγοι έχουν πολλές επιλογές σε καλά εστιατόρια και καταστήματα, ειδικά σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης και μητροπολιτικές πόλεις της Βόρειας Αμερικής.

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ωογαλακτοχορτοφαγικό γεύμα της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines το 2018

Στις ινδικές θρησκείες όπως ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός, τα περισσότερα άτομα είτε ανατρέφονται ως ωογαλακτοχορτοφάγοι είτε ως γαλακτοχορτοφάγοι.

Η Βιβλική Χριστιανική Εκκλησία ήταν μια χριστιανική χορτοφαγική αίρεση που ιδρύθηκε από τον Ουίλιαμ Κάουχερντ το 1809.[4] Ο Κάουχερντ ήταν ένας από τους φιλοσοφικούς προδρόμους της Χορτοφαγικής Εταιρείας που ιδρύθηκε το 1847. Η Βίβλος Χριστιανική Εκκλησία προώθησε τη χρήση αυγών, γαλακτοκομικών και μελιού ως τροφή που έδωσε ο Θεός για «τη γη της επαγγελίας που ρέει γάλα και μέλι» (Έξοδος 3:8).[5]

Πολλοί ακόλουθοι της Εκκλησίας Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας είναι ωογαλακτοχορτοφάγοι και έχουν συστήσει μια χορτοφαγική διατροφή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, από τα τέλη του 19ου αιώνα.[6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2015. 
  2. «Top 7 Types of Vegetarians». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022. 
  3. «Vegetarian (Lacto-ovo vegetarian)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022. 
  4. Julia Twigg (1981). «The Bible Christian Church». International Vegetarian Union. 
  5. John Davis. «A History of Veganism from 1806» (PDF). International Vegetarian Union. 
  6. «A Position Statement on The Vegetarian Diet Adapted from the General Conference of Seventh-day Adventists Nutrition Council». SDADA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2011.