Ψηφιακή μετάφραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ψηφιακή μετάφραση είναι το σύνολο δυνατοτήτων μετάφρασης ήχου που παρέχονται από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, εφαρμογή ή λογισμικό: φορητές συσκευές ειδικά σχεδιασμένες για το σκοπό αυτό. υπηρεσίες μηχανικής μετάφρασης ή εφαρμογή/λογισμικό για φορητές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και PDA μετάφρασης για φορητές συσκευές. Αυτά τα μέσα παρέχουν στους χρήστες το πλεονέκτημα της στιγμιαίας, χωρίς διαμεσολάβηση μετάφρασης, γενικά με κόστος σημαντικά χαμηλότερο από την αμοιβή ενός ανθρώπινου μεταφραστή.

Η ψηφιακή μετάφραση είναι μια από τις πιο πρόσφατες υπηρεσίες που προσφέρονται στους χρήστες ψηφιακών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας (υπηρεσία GPS), του ηλεκτρονικού πορτοφολιού (ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες/mobile banking), της ανάγνωσης επαγγελματικών καρτών, των γραμμοκωδικών/barcodes, του κειμένου κ.λπ.

Βασίζεται σε λογισμικό στον τομέα της υπολογιστικής γλωσσολογίας και στα μέσα επικοινωνίας της συσκευής (σύνδεση στο Διαδίκτυο ή SMS) για να λειτουργήσει.

Τεχνικές λειτουργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκειμένου να υποστηριχθεί η υπηρεσία αυτόματης μετάφρασης, μια ψηφιακή συσκευή πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί με εξωτερικούς υπολογιστές (διακομιστές) οι οποίοι λαμβάνουν κείμενο/ομιλία που έχει εισάγει ο χρήστης, το μεταφράζει και το στέλνει πίσω στον χρήστη. Αυτό γίνεται συνήθως μέσω σύνδεσης στο Διαδίκτυο (WAP, GPRS, EDGE, UMTS, Wi-Fi), αλλά ορισμένες προηγούμενες εφαρμογές χρησιμοποιούσαν SMS για να επικοινωνήσουν με τον διακομιστή μετάφρασης.

Η ψηφιακή μετάφραση δεν πρέπει να συγχέεται με λεξικά και βιβλία φράσεων με δυνατότητα επεξεργασίας από τον χρήστη, τα οποία είναι ήδη ευρέως διαδεδομένα και διαθέσιμα για πολλές φορητές συσκευές και συνήθως δεν απαιτούν σύνδεση στο Διαδίκτυο στην κινητή συσκευή.