Χριστιανός Αύγουστος Β΄ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Αουγκούστενμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χριστιανός Αύγουστος Β΄ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Αουγκούστενμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19  Ιουλίου 1798[1][2]
Κοπεγχάγη
Θάνατος11  Μαρτίου 1869[1][2]
Πσέμκουφ
Χώρα πολιτογράφησηςΔανία
ΘρησκείαΛουθηρανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛουίζα Σοφία του Ντένεσκιολντ-Σάμσε (από 1820)[3]
ΤέκναΦρειδερίκος Η΄ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν
Χριστιανός του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν
Prince Alexander Frederik Georg of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg[4]
Luise Auguste von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg[4]
Princess Amalie of Schleswig-Holstein[4]
Princess Wilhelmine Friederike of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg[4]
Ερριέττα Ελισάβετ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Αουγκούστενμπουργκ[4]
ΓονείςΦρειδερίκος Χριστιανός Β΄ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Αουγκούστενμπουργκ και Λουίζα Αυγούστα της Δανίας
ΑδέλφιαΦρειδερίκος του Νερ
Καρολίνα Αμαλία του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Αουγκούστενμπουργκ
ΟικογένειαΟίκος Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Αουγκούστενμπουργκ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςτάγμα του Αγίου Ανδρέα
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χριστιανός Αύγουστος Β΄, δανικά Christian August ή πιο απλά Χριστιανός (19 Ιουλίου 1798 - 11 Μαρτίου 1869) από τον Οίκο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ ήταν δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Αουγκούστενμπουργκ (1814-1869).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χριστιανός Κάρολος Φρειδερίκος Αύγουστος γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Φρειδερίκου Χριστιανού Β΄, δούκα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Αουγκούστενμπουργκ και της Λουίζας Αυγούστας του Όλντενμπουργκ, κόρης του Χριστιανού Ζ΄ της Δανίας (νομικά) ή μάλλον του εραστή της μητέρας της Γιόχαν Φρίντριχ Στρούενσε (βιολογικά).

Αδελφός της μητέρας του ήταν ο Φρειδερίκος ΣΤ΄ της Δανίας και σύζυγος της αδελφής του Καρολίνας Αμαλίας ήταν ο Χριστιανός Η΄ της Δανίας, οπότε είχε σειρά στη διαδοχή του θρόνου.

Ο Χριστιανός Αύγουστος Β΄ έδρευε στο ανάκτορο Αουγκούστενμπουργκ και ήταν δούκας, μαζί με τον βασιλιά της Δανίας, των αδιαίρετων δουκάτων Σλέσβιχ & Χόλσταϊν. Το 1848 οι εθνικιστικές συμπάθειες προς τη Γερμανία προκάλεσαν εξέγερση εναντίον της Δανίας. Ορίστηκε προσωρινή κυβέρνηση υπό τον δούκα, ο οποίος ταξίδευσε στο Βερολίνο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Πρωσίας. Ακολούθησε ο Α΄ πόλεμος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν ήθελαν κατακερματισμό της Δανίας· ο Νκόλαος Α΄, αυτοκράτορας της Ρωσίας, του κλάδου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Γκόττορπ, εγγυήθηκε το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στη Δανία με τις συνθήκες του 1767 και του 1773.

Το 1850 υπογράφηκε συνθήκη ειρήνης μεταξύ Πρωσίας και Δανίας: οι δύο πλευρές διατήρησαν τα προηγούμενα δικαιώματά τους· δινόταν η εξουσία στον βασιλιά-δούκα να αποκαταστήσει την εξουσία του στο Χόλσταϊν χωρίς τη συναίνεση της Γερμανίας. Ο δούκας του Αουγκούστενμπουργκ εκτοπίστηκε από την εξουσία του, καθώς ο στρατός της Δανίας προχώρησε και υπέταξε το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Οι μεγάλες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τον διάδοχο του Χριστιανού Αυγούστου Β΄, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ της Δανίας έναντι χρημάτων το 1852. Αργότερα δήλωσε ότι παραιτείται από δούκας υπέρ του γιου του Φρειδερίκου Η΄, που το 1864 αυτοανακηρύχθηκε δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Ο Χριστιανός Αύγουστος Β΄ απεβίωσε το 1869 στο Πρίμκεναου της Πρωσίας (νυν Πσέμκουφ της Πολωνίας).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1820 την τρίτη εξαδέλφη του Λουίζα Σοφία του Όλντενμπουργκ-Γκίλντενλεβε, κόρη του Χριστιανού Κορράδου, κόμη του Ντένεσκιολντ-Σάμσε[5] και είχε τέκνα:

  • Λουίζα Αυγούστα 1823-1872
  • Καρολίνα Αμαλία 1826-1901
  • Φρειδερίκος Η΄ 1829-1880, δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Αουγκούστενμπουργκ
  • Χριστιανός 1831-1917, πρίγκιπας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Αουγκούστενμπουργκ
  • Ερριέττα 1833-1917, παντρεύτηκε μοργανατικά τον Φρειδερίκο του Έσμαρχ, πρωτοπόρο χειρουργό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Johannes Heinrich Gebauer: Christian August, Herzog von Schleswig Holstein. Ein Beitrag zur Geschichte der Befreiung Schleswig-Holsteins. Deutsche Verlags-Anstalt, Stuttgart u. a. 1910
  • Karl Lorentzen: Christian Karl Friedrich August, Herzog von Schleswig-Holstein. In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 4, Duncker & Humblot, Leipzig 1876, S. 205–211
  • Hans Harald Hennings: Christian Karl Friedrich August. In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 3, Duncker & Humblot, Berlin 1957, ISBN 3-428-00184-2, S. 237 f.
  • Mikkel Venborg Pedersen: Die Herzöge von Augustenburg; in: Die Fürsten des Landes. Herzöge und Grafen von Schleswig, Holstein und Lauenburg, im Auftrag der Gesellschaft für Schleswig-Holsteinische Geschichte herausgegeben, S. 310–341

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p10367.htm#i103666. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Dansk Biografisk Lexikon». (Δανικά) Dansk Biografisk Leksikon. Christian_August_-_hertug.
  3. p10367.htm#i103666. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  5. Είναι: Χριστιανός Γκίλντενλεβε > Φρειδερίκη Λουίζα του Σάμσε > Φρειδερίκος Χριστιανός Α΄ > Φρειδερίκος Χριστιανός Β΄ > Χριστιανός Αύγουστος Β΄ και Χριστιανός Γκίλντενλεβε > Χριστιανός > Φρειδερίκος Χριστιανός > Χριστιανός Κορράδος > Λουίζα Σοφία
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Christian August II, Duke of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).