Χρήστος Καρακόλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρήστος Καρακόλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11  Νοεμβρίου 1933
Γουμένισσα
Θάνατος1  Ιανουαρίου 2017
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος

Ο Χρήστος Α. Καρακόλης (1933-2017) ήταν Έλληνας πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Γουμένισσας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Γουμένισσα το 1933. Γονείς του ήταν ο Αλκιβιάδης Καρακόλης και η Βασιλική Δημογίλη. Η οικογένειά του είχε μεγάλη παράδοση στα κοινά της περιοχής από την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας και ήταν (και από τις δύο πλευρές) αντι Βενιζελική. Ο παππούς του, Χρήστος Δ. Καρακόλης, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα από τους Βούλγαρους καθώς και ο θείος του, επίσης Χρήστος Η. Καρακόλης, δολοφονήθηκε από τους κομμουνιστές στον Εμφύλιο Πόλεμο. Η οικογένεια Καρακόλη συνδέεται με τους Καρακόλη της περιοχής Σοχού Θεσσαλονίκης όπου και εκεί το 1994 και 1998 εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Παναγιώτης Καρακόλης. Και οι δύο κλάδοι κατάγονται από τον Βόλο. Παντρεύτηκε το 1966 την Ειρήνη Χρηστίδη - Γιόφκου και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αλκιβιάδη (1967) και την Αριάδνη (1969).

Ο Χρήστος Α. Καρακόλης όμως ακολούθησε άλλη πολιτική πορεία και ήδη από τη δεκαετία του 1960 ήταν παράγων της Ένωσις Κέντρου. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών διώχθηκε και τελικώς εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Αυτοδιοικητική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1974 συντάχθηκε με το ΠΑΣΟΚ.

Επέστρεψε και εκλέχτηκε τον Οκτώβριο του 1982 με ποσοστό 60% και επανεκλέχθηκε τον Οκτώβριο του 1986 με ποσοστό 52%. Και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις είχε την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΚΚΕ Εσωτερικού. Ήταν ο πρώτος που συμπεριέλαβε στο συνδυασμό του υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο καταγωγής Ρομ, πράγμα αδιανόητο την εποχή εκείνη.

Στις Δημοτικές εκλογές του 1986 το ΚΚΕ , λόγω της αντίθεσής του με την οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου , είχε κατεβάσει υποψηφίους του σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας εκτός από τρεις Δήμους, της Ρόδου, της Θήβας και της Γουμένισσας, όπου οι τοπικές οργανώσεις του επέμεναν στην υποστήριξη των εν ενεργεία προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ Δημάρχων.

Δεν διεκδίκησε το Δήμο για τρίτη φορά στις Δημοτικές εκλογές του 1990 και εγκαταστάθηκε ξανά το επόμενο έτος στη Θεσσαλονίκη, όπου και απεβίωσε την 1η Ιανουαρίου 2017.