Χρήστης:Simchro/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Πανεπιστημίου Κρήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης λειτουργούν δύο Ραδιοφωνικοί Σταθμοί, ένας στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών στο Ηράκλειο (Ρα.Στα.Παν.Κ 96,7) και ένας στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο (ΜατζόΡε FM 89.1). Οι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί εντάσσονται στις Πολιστικές ομάδες του Πανεπιστημίου Κρήτης. Βασικές αρχές των σταθμών είναι η αποδοχή στην διαφορετικότητα, η ελεύθερη έκφραση, ο πειραματισμός στην μουσική και ο αντιεμπορευματικός χαρακτήρας. Οι σταθμοί εκπέμπουν διαδικτυακά στις ιστοσελίδες τους και στα FM. Ο Ρα.Στα.Παν.Κ στους 96,7 και ο ΜατζόΡε στους 89.1 στην αντίστοιχη πόλη τους.

Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Πανεπιστημίου Κρήτης

Τα λογότυπα των Ραδιοφωνικών Σταθμών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οργανισμός: Πολιτιστικές Ομάδες - Πανεπιστήμιο Κρήτης
Έτος ιδρύσεως: 2001, 2020
Τοποθεσία: Κρήτη
Συχνότητα: 96,7 (Ηράκλειο) & 89.1 (Ρέθυμνο)
Ιστοσελίδα: http://radio.uoc.gr/

Ιστορική Αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός στο Ηράκλειο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2001. Εσωτερικές διαφορές οδήγησαν στην υπολειτουργία του και σταδιακά ο σταθμός έπαυσε να λειτουργεί το 2010. Από το 2012 επαναλειτουργεί με την τωρινή μορφή του, κυρίως έπειτα από πρωτοβουλία παλαιών μελών. Από το 2014, εκπέμπει σήμα και στους 96.7 στα FM στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ηρακλείου.

Ο σταθμός στο Ρέθυμνο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2020 με βοήθεια των μελών του Ρα.Στα.Παν.Κ. και την συμβολή καθηγητών και διοικητικού προσωπικού.. Από τον Ιούνιο του 2020 εκπέμπει σήμα και στους 89.1 στα FM στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ρεθύμνου.

Τρόπος Λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο σταθμοί στην βάση τους λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.

Ο Ρα.Στα.Παν.Κ. βασίζεται στην αφιλοκερδή πρωτοβουλία των μελών του. Η οργάνωση και η λήψη αποφάσεων γίνεται μέσω της εβδομαδιαίας, με οριζόντια δομή, ανοιχτής γενικής συνέλευσης. Η οικονομική ανατροφοδότηση του εγχειρήματος επιτυγχάνεται από τις δωρεές των μελών του και απο συνεισφορές του κόσμου στις διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνει. Από το 2017, το Πανεπιστήμιο χορηγεί την ενοικίαση και την ηλεκτροδότηση οικίσκου στο πάρκο κεραιών της Ρογδιάς, όπου έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός για την εκπομπή του σήματος FM στο Ηράκλειο. H ομάδα του σταθμού επιδιώκει τον πειραματισμό, την απο-εμπορευματοποίηση και ενεργά χρησιμοποιεί, σχεδιάζει και συνεισφέρει ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό και δεδομένα μέσω του GitΗub. Τα προγράμματα δηλαδή που χρησιμοποιούνται για την μετάδοση του σήματος και την λειτουργία του studio έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια του ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού με τα μέλη του σταθμού να έχουν δημιουργήσει ή και επεξεργαστεί αρκετά απο αυτά. Η επισκευή των υπολογιστών και των μηχανημάτων γίνεται απο τα ίδια τα μέλη στα πλαίσια του "do it yourself" (DIY). Στα πλαίσια της απο-εμπορευματοποίησης ο σταθμός δεν έχει διαφημίσεις στις εκπομπές ή σπόνσορες. Οι εκδηλώσεις που οργανώνει είναι με ελεύθερη είσοδο και ελεύθερη συνεισφορά ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο σταθμός και να καλυφθούν τα έξοδα της εκδήλωσης. Οι εκδηλώσεις του σταθμού έχουν σκοπό την παρέμβαση στα κοινά, όχι στα πλαίσια της κυρίαρχης αντίληψης της κουλτούρας, αλλά στα πλαίσια ανάδείξης πολιτιστικής και αισθητικής ποικιλομορφίας. Πέρα απο τις εκδηλώσεις, στο μουσικό πρόγραμμα ο σταθμός επιλέγει να ακούγονται νέοι και λιγότερο γνωστοί καλλιτέχνες που η μουσική βιομηχανία δεν προωθεί.

Ο ΜατζόΡε FM 89.1, επίσης βασίζεται στην πρωτοβουλία των μελών του. Οι εκπομπές, η συντήρηση των μηχανημάτων και ο καθαρισμός του σταθμού γίνονται αφιλοκερδώς απο τα μέλη του. Όπως και ο Ρα.Στα.Παν.Κ., η οργάνωση και η λήψη αποφάσεων γίνεται με οριζόντια δομή, μέσω της εβδομαδιαίας ανοιχτής γενικής συνέλευσης. Η οικονομική ενίσχυση του σταθμού γίνεται απο δωρεές των μελών και απο την οικονομική ενίσχυση μέσω των εκδηλώσεων που διοργανώνει. Ο εξοπλισμός (λογισμικό-προγράμματα) προέρχεται απο τα μέλη του Ρα.Στα.Παν.Κ στα πλαίσια της συνεισφοράς τους στο ελεύθερο λογισμικό που είναι προσβάσιμο από όλους. Τέλος, ο ΜατζόΡε FM 89.1, δεν έχει διαφημίσεις ή σπόνσορες σε εκδηλώσεις στα πλαίσια του αντιεμπορευματικού χαρακτήρα της ομάδας. Στην ιστοσελίδα του σταθμού υπάρχει επίσης αρθρογραφία για διάφορα θέματα.

Δράσεις και Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και οι δυο σταθμοί διοργανώνουν δράσεις (δια ζώσης και διαδικτυακές) και εκδηλώσεις.

Ο Ρα.Στα.Παν.Κ έχει διοργανώσει: μουσικές εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης του σταθμού, εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης άλλων πρωτοβουλιών και συνέδριο κοινοτήτων ελύθερου και ανοιχτού λογισμικού (FossComm). Έχει συμβάλλει στην διοργάνωση των "Μακροβουτών", ενός εναλλακτικού 4ημερου φεστιβάλ, που αρχικά περιοριζόταν σε ένα live μιας βραδιάς (2016, 2017, 2018). Το φεστιβάλ περιελάμβανε γλέντι παραδοσιακών χορών, Installations, συλλογική κουζίνα, προβολές ταινιών, συναυλίες kai DJ sets. Το φεστιβάλ είχε ελεύθερη είσοδο και ήταν ανοιχτό για όλα τα άτομα. Επίσης, στο Φεστιβάλ "Χαιμαλίνα" που έγινε στα Ανώγεια τον Αύγουστο του 2019, συμμετείχαν με την δράση τους: «Smash Repetition».

O ΜατζόΡε FM, έχει διοργανώσει συλλογή αγαθών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στην Μόρια, έπειτα από την πυρκαγιά στην Λέσβο τον Σεπτέμβρη του 2020. Διοργάνωσε διαδικτυακές συζητήσεις την περίοδο της πανδημίας του COVID-19, σχετικές με φιλοσοφικά θέματα και θέματα που αφορούν την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως η Πανεπιστημιακή Αστυνομία που με τον νόμο 4777/2021 εισάγεται στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας. Κάλυψε δημοσιογραφικά τις διαδηλώσεις της φοιτητικής κοινότητας στο Ρέθυμνο για τον παραπάνω νόμο την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2021 και συμμετείχε στις διαμαρτυρίες με δρώμενο ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

Οι σταθμοί παίρνουν θέση με κείμενα σε θέματα που αφορούν την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και την κοινωνία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]