Χρήστης:Sdrampalos/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τρόμσο ( Νορβηγική προφορά[ˈtrʊmsœ]  ( listen); Northern Sami: Romsa;[1] Kven: Tromssa) είναι πόλη και δήμος στην περιοχή Τρόμς στην βόρεια Νορβηγία.

 Το Τρόμσο είναι πόλη και δήμος στην επαρχία Τρόμς στην βόρεια Νορβηγία. Ο πληθυσμός του δήμου το 2015 αριθμεί 72,066 κατοίκους αλλά με την προσθήκη των φοιτητών ο αριθμός ανεβαίνει στους 75.000 κατοίκους για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Είναι η μεγαλύτερη αστική περιοχή στην βόρεια Νορβηγία και η τρίτη μεγαλύτερη βόρεια του αρκτικού κύκλου ακολουθώντας τις ρωσικές πόλεις Murmansk και το Norilsk. Το μεγαλύτερο μέρος του Τρόμσο, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της πόλης, βρίσκεται πάνω στο νησί Tromsøya, 350 χιλιόμετρα βόρεια του αρκτικού κύκλου. Το 2012 ο πληθυσμός του νησιού ήταν 36,088 κάτοικοι.  Η πόλη επεκτείνεται τόσο στην κυρίως στεριά προς τα ανατολικά του νησιού όσο και στο νησί Kvaløya προς τα δυτικά. Η σύνδεση του νησιού Tromsøya με την κυρίως στεριά γίνεται μέσω της γέφυρας του Τρόμσο και του τούνελ Tromsøysund ενώ με το νησί Kvaløya επικοινωνεί μέσω της γέφυρας Sandnessund. Το αεροδρόμιο του Τρόμσο συνδέει την πόλη με πολλούς προορισμούς στην Ευρώπη. Η πόλη είναι πιο ζεστή συγκριτικά με άλλες πόλεις στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος λόγω του ρεύματος του κόλπου (Gulf stream).

 Το κέντρο της πόλης περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό παλαιών ξύλινων σπιτιών στην βόρεια Νορβηγία. Το παλαιότερο απο αυτά χρονολογείται απο το 1789. Ο Αρκτικός Καθεδρικός ναός (Arctic Cathedral) αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1965 και αποτελεί ενα μοντέρνο οικοδόμημα. Στο Τρόμσο διοργανώνονται πολλά φεστιβάλ το καλοκαίρι και καθιστά την πόλη σημείο αναφοράς για τα καλλιτεχνικά δρώμενα στην περιοχή. Οι Torbjørn Brundtland και Svein Berge που αποτελούν τους Röyksopp καθώς και η Lene Marlin είναι διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί που μεγάλωσαν και ξεκίνησαν την καριέρα τους στο Τρόμσο.

References[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[[Κατηγορία:Πόλεις της Νορβηγίας]]

  1. Erroneously, the Sámi name is often believed to be "Romssa".