Χρήστης:GuristoGourouni/Naina Yeltsina

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
GuristoGourouni/Naina Yeltsina
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση

Αναστασία "Naina" Iosifovna Yeltsina ( ρωσικά: Анастасия "Наина" Иосифовна Ельцина‎‎ , né e Girina, Гирина ; γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1932) είναι η χήρα του πρώτου Προέδρου της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν .

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Naina Yeltsina γεννήθηκε στην περιφέρεια Orenburg το 1932. Μετά την αποφοίτησή της από την κατασκευαστική σχολή στο Ινστιτούτο Πολυτεχνικών Ural στο Sverdlovsk το 1955, εργάστηκε με διάφορα έργα στο Ινστιτούτο Sverdlovsk. Το 1956, παντρεύτηκε τον Μπόρις Γέλτσιν, τον οποίο γνώρισε στο ινστιτούτο και ζει στη Μόσχα από το 1985. Έχουν δύο κόρες, τη Γέλενα και την Τατιάνα, που γεννήθηκαν το 1957 και το 1960, αντίστοιχα.

Η Naina Yeltsina σπάνια εμφανίζοταν στο κοινό. Συνόδευσε τον σύζυγό της σε ορισμένες από τις επισκέψεις του στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων του 1997 στη Σουηδία, [1] Φινλανδία, [2] και επίσκεψης του 1999 στην Κίνα . [3] Κατά κανόνα, η Naina Yeltsina δεν παρενέβη ποτέ στο πολιτικό έργο του συζύγου της. Ωστόσο, στην προεκλογική εκστρατεία του 1996, συναντήθηκε με ψηφοφόρους και έδωσε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης. [4] Μια σημαντική δημόσια εμφάνιση ήταν η κρατική κηδεία του αείμνηστου συζύγου της στη Μόσχα τον Απρίλιο του 2007.

Το 2017, η Naina Yeltsina παρουσίασε το βιβλίο της προσωπικής της ζωής στο Yeltsin Center και στη συνέχεια στη Μόσχα. [5] [6] [7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]