Χρήστης:Eretrias

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ


ΣΥΝΔΕΣΗ Η/Υ ΣΕ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]




Λίγα λόγια για τα ασύρματα δίκτυα.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σημερινός τρόπος ζωής απαιτεί άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα και αυτή η απαίτηση έχει δημιουργήσει μια συνεχώς αυξανόμενη αγορά για διάφορους τύπους προϊόντων τα οποία παρέχουν στο χρήστη τη δυνατότητα ασύρματης μεταφοράς δεδομένων. Από τους υπολογιστές παλάμης και τα κινητά τηλέφωνα, έως τους εκτυπωτές και ένα πλήθος άλλων περιφερειακών συσκευών, η υποστήριξη ασύρματης επικοινωνίας εμφανίζεται καθημερινά σε όλο και περισσότερα προϊόντα.

Η χρήση δικτύων υπολογιστών από ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και η ραγδαία ανάπτυξη του Internet και των διαφόρων online υπηρεσιών, αποδεικνύουν τη μεγάλη σημασία που έχει στη σημερινή παγκόσμια οικονομία η δυνατότητα πρόσβασης σε απομακρυσμένες πληροφορίες.

Με ένα WLAN οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δεδομένα χωρίς τους περιορισμούς των καλωδίων και διάφορων πολύπλοκων διαδικασιών εγκατάστασης. Ως κυριότερα πλεονεκτήματα των WLANs σε σύγκριση με το "παραδοσιακό" Ethernet θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα εξής:

  • Δυνατότητα κίνησης.
    • Απλή και γρήγορη εγκατάσταση.
      • Εύκολη προσαρμογή.
        • Μειωμένο κόστος χρήσης.
          • Δυνατότητα επέκτασης.


Η δικτύωση στο γραφείο χωρίς καλώδια δίνει την ελευθερία να δημιουργηθεί ένα δυναμικό περιβάλλον που αλλάζει και αυξάνεται όπως οι επιχειρησιακές ανάγκες.

Ένα ασύρματο δίκτυο μπορεί να είναι λιγότερο ακριβό από οργανώνοντας ένα νέο ενσύρματο δίκτυο, και απαιτεί λιγότερο χρόνο και τεχνική πείρα. Επίσης σήμερα έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα οι ασύρματες τεχνολογίες και έτσι μας προσφέρουν υψηλές ταχύτητες και μεγάλη ασφάλεια στα δεδομένα μας.

Αυτό που θα χρειαστούμε:

  • πολογιστές Γραφείου που εξοπλίζονται με τις ασύρματες κάρτες του τοπικού LAN
    • Ένα ασύρματο Access Point
      • Μια ευρυζωνική σύνδεση με το Διαδίκτυο, όπως μια μερική ή ολόκληρη γραμμή T1, ή για τα μικρά γραφεία με λιγότερους από 5 ανθρώπους, ένα DSL ή μια σύνδεση καλωδίων εάν προγραμματίζετε να μοιραστείτε τη συνδετικότητα Διαδικτύου.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εδώ παραθέτουμε έναν μικρό οδηγό με τα απολύτως απαραίτητα για να χτίσουμε ένα ασύρματο δίκτυο. Ακολουθώντας αυτά τα τέσσερα απλά βήματα μπορούμε να οργανώσουμε το δίκτυο μας. Στο τέλος θα μοιάζει περίπου με το παρακάτω σχεδιάγραμμα:



Βήμα 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνδέουμε τα ασύρματα Access Points με την ευρυζωνική σύνδεση με το Διαδίκτυό.

Χαρακτηριστικά, η ευρυζωνική σύνδεση με το Διαδίκτυό θα περιλάβει ένα Router, το οποίο επιτρέπει να μοιραστεί η σύνδεση με το Διαδίκτυό μεταξύ των υπολογιστών στο δίκτυό. Σε ένα συνδεμένο με καλώδιο δίκτυο, ένας standard Router μοιράζεται τη σύνδεση με το Διαδίκτυό με τους υπολογιστές της επιχείρησής μέσω των καλωδίων Ethernet που συνδέουν τους υπολογιστές με το Router, συχνά μέσω των Hubs ή των Switches. Σε ένα ασύρματο δίκτυο εντούτοις, το σημείο πρόσβασης μεταδίδει ραδιοφωνικά το σήμα του σε όλους τους υπολογιστές αντί της απαίτησης του να είναι συνδεδεμένα μεσω καλωδίου στο Router.

Για να μετατρέψουμε τη συνδεμένη με καλώδιο σύνδεσή μας σε μια ασύρματη, συνδέουμε απλά το ασύρματο σημείο πρόσβασής με το Router και θα είναι έτοιμο να μοιραστεί τη σύνδεση με το Διαδίκτυό.


ΒΗΜΑ 2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξασφαλίζουμε ότι οι όλοι υπολογιστές μας είναι wirelessly εξοπλισμένοι.

Για τον υπολογιστή γραφείου ή και για τα Laptop για να επικοινωνήσουν πέρα από το ασύρματο δίκτυό μας, θα πρέπει να υποστηρίζουν το ασύρματο πρωτόκολλο του τοπικού LAN αποκαλούμενο ως WI-FI (ή 802.11). Πολλοί από τους σημερινούς επιχειρησιακούς υπολογιστές έρχονται πλήρως εξοπλισμένοι με το ενσωματωμένο WI-FI, έτσι είναι έτοιμοι να έχουν πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυό μας μόλις εγκαθιστούμε και βάζουμε σε λειτουργία το Access Point.

Εάν οι υπολογιστές μας δεν έχουν ενσωματωμένη υποστήριξη WI-FI, μπορούμε γρήγορα και εύκολα να εγκαταστήσουμε έναν προσαρμογέα WI-FI. Οι κάρτες των προσαρμογέων προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στις θύρες επικοινωνίας PCI σε μια περίπτωση υπολογιστών γραφείου ή στην θύρα PCMCIA ενός Notebook και δίνουν στον υπολογιστή μας την ασύρματη πρόσβαση. Είναι σημαντικό οι ασύρματες κάρτες στους υπολογιστές μας να είναι συμβατές με τα Access Points μας.Τα πρωτόκολα 802.11b και 802.11g είναι συμβατές τεχνολογίες, έτσι ένα Notebook με την υποστήριξη για 802.11b μπορεί να επικοινωνήσει με ένα Access Point που υποστηρίζει 802.11g.Εντούτοις, οι συσκευές 802.11a είναι μόνο συμβατές με άλλες συσκευές 802.11a, έτσι δεν μπορoύμε να τις αναμίξουμε και να τις ταιριάξουμε με τις συσκευές 802.11b ή 802.11g.

Μόλις διαμορφώσουμε το σημείο πρόσβασής μας και τους υπολογιστές, μπορούμε να αρχίσουμε να ανταλλάσουμε πληροφορίες στο ασύρματο δίκτυό μας.


ΒΗΜΑ 3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαμορφώνουμε το SSID στα Access Points και τους υπολογιστές μας.

Τα WI-FI Access Points χρησιμοποιούν μια ειδική αξία αποκαλούμενη SSID (Service Set Identifier) για να διακρίνονται τα ασύρματα δίκτυα μεταξύ τους. Τα Access Points φθάνουν συχνά με τις προεπιλογές που τίθενται από τον κατασκευαστή. Εάν δεν αλλάηουμε αυτές τις τιμές (που είναι ευρέως γνωστές), είναι εύκολο για τους ξένους να ανιχνεύσουν και να προσπαθήσουν να έχουν πρόσβαση στο ασύρματο τοπικό μας δίκτυο (LAN). Πρέπει πάντα αμέσως να επαναρυθμίσουμε τα SSID μας χρησιμοποιώντας τους κανονικούς κανόνες για ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης («μη εύκολους», μίγμα γραμμάτων, αριθμοί, και άλλοι χαρακτήρες, και ούτω καθ'εξής). Πρέπει να διαβάσουμε το Εγχειρίδιο χρήσης που αγοράσαμε μαζί με το σημείο πρόσβασης και την ασύρματη κάρτα μας για τις λεπτομέρειες στο πώς να θέσουμε SSIDs στο δίκτυό μας.


Βήμα 4[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρέπει να διαμορφώσουμε το Access Point και τις κάρτες πρόσβασής σας για τη μέγιστη ασφάλεια.

Αφότου έχουμε όλο το υλικό μας έτοιμο και ρυθμισμένο ώστε να δουλεύει, αλλά προτού να αρχίσουμε να δουλέυουμε με το ασύρματο δίκτυό μας για να ανταλλάξουμε τα ευαίσθητα στοιχεία, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι εχουμε αναθεωρήσει προσεκτικά τις επιλογές και τις διαμορφώσεις ασφάλειας οι οποίες είναι διαθέσιμες σε εμάς.Πολλές μεγάλες εταιρείες προσφέρουν τιε πιο πρόσφατες τεχνικές για την ασύρματη ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης στοιχείων και της επικύρωσης χρηστών, κάτι το οποίι εξαρτάται από μας εαν θα το εκμεταλλευτούμε.


ΜΕΛΕΤΗ ΑΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

π.χ. Έτσι παρακάτω έχουμε την μελέτη για την αναβάθμιση του δικτύου για την αίθουσα των Windows 1.

Η αίθουσα των Windows 1 διαθέτει 30 υπολογιστές και έναν Server. Έτσι χρειαζόμαστε 31 κάρτες που να υποστηρίζουν ασύρματη δικτύωση, ένα Access Point και ένα Router.

Οπότε θα αγοράσουμε απο τη CPI τα εξής προϊόντα:

31 Κάρτες PCI TRENDWARE TEW-423PI οι οποίες υποστηρίζουν ταχύτητες μέχρι και 54Mbps αξιοποιώντας το πρωτόκολλο IEEE 802.11g


Περιγραφή

2.4 GHz (DSSS), Υποστηρίζει IEEE 802.11g ή 802.11b (11Mbps) wireless συσκευές, Δυναμικό data rate shift στα 54, 48, 36, 24, 18, 12, 9 και 6Mbps για 802.11g ή 11, 5.5, 2 και 1Mbps για 802.11b, Ad-Hoc και Infrastructure mode Συμβατή με Windows 98(SE)/ME/2000/XP SP1 ή SP2 υποστηρίζει 64/128/256-bit Wired Equivalent Privacy (WEP) και Passphrase, Wi-Fi Protected Access Feature (WPA-PSK), 2dBi Αποσπόμενη κεραία για εσωτερική κάλυψη 35~100 μέτρων, 100~300, απλή στην εγκατάσταση, συνοδεύεται από Diagnostics Utilities, 3 Χρόνια Εγγύηση

Μετά χρειαζόμαστε ένα Access Point το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση παίζει και το ρόλο του Router οπότε είναι μία πολύ καλή και οικονομική λύση.


Μοντέλο: SMC7904WBRB



Περιγραφή

Wireless ADSL/2+ Router (ΑΝΝΕΧΕ A - ADSL over PSTN), ενσωματωμένο modem, με 1 θύρα RJ-11 για σύνδ;εση με ADSL γραμμή, 4 θύρες Fast Ethernet, DSL/2+, Access point 802.11g 54Mbps, 2 κεραίες ενσωματωμένες, ANSI T1.413 Issue 2, ITU G.992.1 (G.DMT), ITU 992.2 (G.Lite) & ITU 994.1(G.hs), Web Interface δ;ιαχείρισης & SNMP v1.0/v2.0, HTTP, Built-in DHCP Server και DNS Proxy, αναβαθμιζόμενο firmware, 5 χρόνια εγγύηση


LINKS[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Cisco ΤΕΙ Καβάλας HP Τηλεματικής