Χρήστης:Ank/Η Βικιπαίδεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Λίγα λόγια για την Βικιπαίδεια
Επειδή κατά καιρούς μερικοί χρήστες εκφράζουν ερωτήσεις για τον σκοπό και την χρησιμότητα της Βικιπαίδειας παραθέτω πιο κάτω μερικές δικές μου απόψεις:

1. Δεν χρειάζεται η Βικιπαίδεια, υπάρχουν άλλες εγκυκλοπαίδειες πολύ πιο συμπληρωμένες.

  • Σκοπός της Βικιπαίδειας δεν είναι να αντικαταστήσει μια συνηθισμένη τυπωμένη εγκυκλοπαίδεια. Η Βικιπαίδεια δεν είναι μια συνηθισμένη εγκυκλοπαίδεια αλλά μια συλλογή από γνώσεις ή καλύτερα η συλλογική μας γνώση σε ηλεκτρονική εύκολα προσβάσιμη μορφή. Περιέχει πληροφορίες και θέματα που δεν περιέχονται σε παραδοσιακές εγκυκλοπαίδειες π.χ. για ποδοσφαιρικές ομάδες, για χωριά και επαρχίες, για ανθρώπους που δεν είναι κατά ανάγκη τόσο διάσημοι κλπ.
  • Μπορεί πιθανώς {οι άλλες εγκυκλοπαίδειες} να είναι πιο συμπληρωμένες, αλλά δεν είναι ανοικτής πρόσβασης και επιπλέον δεν έχουν τη δυναμική της ομαδικής προσπάθειας. Η Βικιπαίδεια σε όλες τις εκδόσεις της επεκτείνεται και σταδιακά αποκτά την εγκυρότητα που απαιτείται για την κατάληξη -παίδεια. Είτε συμφωνεί κανείς με την ιδεολογία του ιδρυτή της είτε όχι πρόκειται για μια προσπάθεια που προπορεύεται της εποχής της όπως και άλλες προσπάθειες ανοικτής πρόσβασης.--Kalogeropoulos 09:05, 27 Απρ. 2005 (UTC)

2. Είναι πολύ φτωχή η Ελληνική Βικιπαίδεια και είναι πολύ δύσκολη η συλλογή των θεμάτων.

  • Είναι αλήθεια ότι η Ελληνική έκδοση της Βικιπαίδειας είναι πολύ πίσω ακόμα, συγκριτικά με άλλες εκδόσεις που έχουν ανάλογο γλωσσικό πληθυσμό. Όμως από εμάς εξαρτάται πόσο καλή μπορεί να γίνει. Οποιαδήποτε έκδοση δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει μια Ελληνική έκδοση αφού σαν λαός, έθνος η ακόμα σαν Ελληνόφωνη ομάδα έχουμε τεράστιες διαφορές στις καταβολές και αντιλύψεις μας, ενδιαφέροντα και κατευθύνσεις από άλλες ομάδες. Δεν είναι αρκετό να λέμε συνέχεια ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω. Ιδού μια ευκαιρία για να πάει μπροστά!
  • Απρίλιος 2005 - Ο μήνας όπου η Ελληνική Βικιπαίδεια αρχίζει να κάνει άλματα. Σιγά σιγά μαζεύεται η "μάζα" που απαραίτητα χρειάζεται ένα τέτοιο έργο.
  • 1 Νοεμβρίου 2005 - Η Βικιπαίδεια έχει ξεπεράσει τα 6000 άρθρα, πάντα με την επίσημη καταμέτρηση. Καθημερινά καινούργιοι χρήστες γίνονται "μέλη" και η παρακολούθηση της έχει γίνει πιά αδύνατη αφού πια η επεξεργασία άρθρων είναι μαζική. Το ζητούμενο πια είναι η ποιοτική αναβάθμιση του υλικού μαζί με την ανάπτυξη.
  • 10 Οκτωβρίου 2013 - Πλησιάζουμε με αργά αλλά σταθερά βήματα το μαγικό αριθμό που πριν 10 χρόνια ήταν ασύλληπτος στόχος - 100,000.