Χρήστης:Alexandros KROMMYDAS/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο Παύλος Ελευθεριάδης είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δικηγόρος στο Λονδίνο.

Δικηγορεί - ως barrister - σε θέματα δημοσίου, χωροταξικού και ευρωπαϊκού δικαίου στα αγγλικά δικαστήρια. Πρόσφατα ήταν δικηγόρος σε δύο δίκες που έχουν σχέση με τις συνταγματικές διαδικασίες για το Βrexit, πρώτα εκπροσωπώντας την οργάνωση Best for Britain και πιο πρόσφατα εκπροσωπώντας Βρετανούς πολίτες που ζούν στην ΕΕ, στην υπόθεση Wilson v Prime Minister. Από το 2008 εως το 2012 ήταν στο Συμβούλιο της Βρετανικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων JUSTICE.

Έχει ειδικευθεί στο συνταγματικό δικαίο, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την φιλοσοφία του δικαίου. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Συνταγματισμός και Πολιτικές Αξίες (Σάκκουλας, 1999) και Legal Rights (Oxford University Press, 2008) και πλήθος άλλων μελετών στην φιλοσοφία του δικαίου και το δημόσιο δίκαιο τόσο στην αγγλική όσο και την ελληνική γλώσσα. Eίναι επίσης συν-επιμελητής του συλλογικού τόμου Philosophical Foundations of European Union Law (Oxford University Press, 2012) και υπήρξε επιμελητής της πολύτομης εγκυκλοπαίδειας ευρωπαϊκού δικαίου D. Vaughan & Α. Robertson, The Law of the European Union (Oxford: Oxford University Press, 2007-2014), για το οποίο έχει επίσης γράψει το κεφάλαιο για τους θεσμούς, ‘The Institutions’ .

Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό και ξένο τύπο, στο liberal.gr και την Καθημερινή, ενώ παλιότερα έγραφε στην εφημερίδα TO ΒΗΜΑ και το News247.gr, το protagon.gr, καθώς επίσης και στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και Athens Voice, ενώ είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Books Journal. Τον Μάιο του 2012 είχε δημοσιεύσει στην βρετανικη εφημερίδα Financial Times tο άρθρο ‘Μόνο μια Νέα Πολιτική Τάξη μπορεί να σώσει την Ελλάδα’. Το άρθρο του 'Το Κράτος των Λίγων" δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση του περιοδικού Foreign Affairs στο τεύχος Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2014. Ήταν από τα πρώτα μέλη στο Ποτάμι, με το οποίο συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 και τις εθνικές εκλογές του 2015.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και τη Γλυφάδα. Πήγε σχολείο στη Βαρβακειο Πρότυπο Σχολή στην Αθήνα και σπούδασε στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα το 1990. Συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Πανεπιστήμιo του Cambridge από όπου πήρε το διδακτορικό του το 1995. Υπηρέτησε τη θητεία του στον Στρατό Ξηράς, στην Τρίπολη, την Αθήνα και τη Σύμη. Από το 2003 διδάσκει στην Οξφόρδη ενώ το 2001 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, ενώ από το 1998 έως το 2003 δίδαξε στο London School of Economics. Το 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μποδοσάκη. Είναι παντρεμένος και έχει τρια παιδιά.