Χρήστης:Afepalxi/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη είναι φοιτητική παράταξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συμμετέχει στη Φοιτητική Ένωση Πανεπιστημίου Κύπρου (ΦΕ.ΠΑΝ). Ιδρύθηκε από μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου αρχικά υπό την ονομασία Αυτόνομη Φοιτητική Οργάνωση Εθνική Παλιγγενεσία (Α.Φ.Ο Ε.ΠΑΛ.) και το 1998 μετονομάστηκε σε Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη (Α.Φ ΕΠΑΛξη). Από την ίδρυση της ανέπτυξε στενές σχέσεις με τις φοιτητικές παρατάξεις του Ενιαίου Φορέα Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων (Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π). Το 1997 εντάχθηκε και αυτή στον Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.

Βασική θέση της Α.Φ ΕΠΑΛξης είναι η Αυτονομία. Η παράταξη δεν πρόσκειται σε κάποιο πολιτικό κόμμα.

Στο Κυπριακό υποστηρίζει τη χάραξη στρατηγικής απελευθέρωσης της κατεχόμενης Κύπρου από τον Τουρκικό ζυγό με μακροπρόθεσμο στόχο την αυτοδιάθεση του Κυπριακού λαού και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Αντιτίθεται σε σχέδιο λύσης του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ενώ το 2004 τάχθηκε ενάντια στο σχέδιο Αναν.

Συμμετέχει κάθε χρόνο στις εκλογές της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΦΕ.ΠΑ.Ν) στην οποία συμμετέχει με εκλελεγμένους αντιπροσώπους. Μέσω της συμμετοχής της στη ΦΕ.ΠΑΝ λαμβάνει θέση στην επίλυση διάφορων φοιτητικών προβλημάτων.

Εκτός από τη συμμετοχή στα φοιτητικά δρώμενα του Πανεπιστημίου, διοργανώνει σε συνεχή βάση διαμαρτυρίες για την ίδρυση του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την Ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, την οικονομική ενίσχυση του ψευδοκράτους, την παρουσία Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο κλπ καθώς και εκδηλώσεις για τη λύση του Κυπριακού, τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, τα κινήματα αυτοδιάθεσης, θέματα γεωστρατηγικής, την οικονομική κρίση, την κομματικοποίηση στα πανεπιστήμια, φοιτητικά θέματα και για άλλα εθνικά θέματα. Επίσης διοργανώνει εκστρατείες διαφώτισης για το Κυπριακό πρόβλημα εντός και εκτός Πανεπιστημίου.

Μεταξύ άλλων δράσεων και παρεμβάσεων, φοιτητές της Α.Φ ΕΠΑΛξης συμμετείχαν και σε ειρηνικές παρεμβάσεις το 2014 στην επίσκεψη του ειδικού αντιπροσώπου του Ο.Η.Ε Έσπεν Μπαρθ Έιντε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με το σύνθημα «Κύριε Έιντε δεν πάσχουμε από σύνδρομο Κουίσλινγκ. Ελευθερία στην Κύπρο». Επίσης το 2015 στην επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη John Koenig στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την επίσκεψη του Χενρι Πολ Αρνί (τρίτου μέλους ΟΗΕ της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων) επίσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το 1998 διοργάνωσε μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό μέγαρο ενάντια στην ακύρωση της παραλαβής των πυραύλων S-300 με σύνθημα «Η ΑΜΥΝΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ».

Μεταξύ των εντύπων που εκδίδει και διανέμει, συγκαταλέγονται η εφημερίδα Οδός Ελευθερίας και το περιοδικό ΕΠΑΛΞΗ Ελευθερίας που εκδίδονται από το 1997.