Χαρτί βιβλιοδεσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαρτιά βιβλιοδεσίας για χειροτεχνία που διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία μορφών και χρωμάτων
Παλιά μηχανή κοπής και βαθμονόμησης χαρτιών βιβλιοδεσίας (φωτ. 1889)

Το χαρτί βιβλιοδεσίας (αγγλ. card stock, cover stock), επίσης γνωστό και ως εξώφυλλο βιβλιοδεσίας, είναι τύπος χαρτιού, στον οποίο το χαρτί είναι παχύτερο και πολύ πιο ανθεκτικό από το (κανονικό) χαρτί γραφής και το χαρτί εκτύπωσης. Είναι σαφώς πιο λεπτό και πιο εύκαμπτο από ότι το χαρτόνι, ομοιάζει με χαρτόνι αλλά δεν είναι.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιείται συχνά για επαγγελματικές κάρτες, καρτ ποστάλ, τραπουλόχαρτα, εξώφυλλα καταλόγων, λοιπά εξώφυλλα, και άλλες εφαρμογές που απαιτούν υψηλότερη ανθεκτικότητα από αυτή του κανονικού χαρτιού (λ.χ. τύπου Α4).

Η επιφάνειά του είναι συνήθως λεία, ωστόσο, μπορεί να είναι ανάγλυφη, μεταλλική ή γυαλιστερή. Όταν το χαρτί φέρει την ετικέτα εξώφυλλο βιβλιοδεσίας συχνά έχει μια γυαλιστερή επίστρωση στη μία ή και στις δύο πλευρές (C1S ή C2S) και χρησιμοποιείται ιδίως σε επαγγελματικές κάρτες και εξώφυλλα βιβλίων. [1]

Μετρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα περισσότερα κράτη, το χαρτί χαρακτηρίζεται με όρους grammage - δηλ. το βάρος του σε γραμμάρια ενός φύλλου χαρτιού που έχει επιφάνεια ίση με ένα τετραγωνικό μέτρο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιγράφουν το χαρτί ως προς το βάρος σε λίβρες —το βάρος σε λίβρες ανά δέσμη (500 φύλλα) του χαρτιού.

Το βάρος του χαρτιού βιβλιοδεσίας κυμαίνεται από 50# έως 110# (περίπου 135 έως 300 g/m2).[2]

Το μήκος και το πλάτος αυτού του τύπου χαρτιού συχνά δηλώνονται με βάση το σύστημα ISO μεγεθών χαρτιού, στο οποίο οι συγκεκριμένες διαστάσεις υπονοούνται με αριθμούς με πρόθεμα το γράμμα Α . Η κάρτα με την ένδειξη A3, για παράδειγμα, έχει διαστάσεις 420 × 297 mm (16,5 × 11,7 in).[3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Paper Weight, Paper Size, Coated Paper, Matte Paper». Printing Industry Exchange, LLC. Nov 2004. http://www.printindustry.com/Newsletters/Newsletter-40.aspx. 
  2. «Paper and Card Stock Comparison Chart» (PDF). The Paper Mill Store. 1 Μαρτίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 18 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. 
  3. «Paper Sizes». 
  4. «Understanding Card Stock Weights».