Χαλίνα Σιμάνσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαλίνα Σιμάνσκα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6  Δεκεμβρίου 1906
Πολωνία
Θάνατος1989[1][2][3] ή 28  Νοεμβρίου 1989[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακατάσκοπος
ΕργοδότηςΓραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών
Οικογένεια
ΣύζυγοςKazimierz Wiśniowski

Η Χαλίνα Σιμάνσκα (πολωνικά: Halina Szymańska) (1906 - 1989) ήταν Πολωνή κατάσκοπος, εργαζόμενη για τη βρετανική κυβέρνηση, γνωστή ως η σύνδεση των Συμμάχων στον Ναζιστή Ναύαρχο Βίλχελμ Κανάρις. Ήταν σύζυγος του Συνταγματάρχη Αντόνι Σιμάνσκι, του τελευταίου Πολωνού στρατιωτικού ακόλουθου στο Βερολίνο και αργότερα του Στρατηγού Καζίμιες Βισνιόφσκι.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού προσλήφθηκε από τις συμμαχικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών (μέσω Πολωνών αξιωματικών στη Βέρνη της Ελβετίας, οι οποίοι έκαναν επαφή με τους Βρετανούς), η Σιμάνσκα παρείχε έναν αγωγό πληροφοριών μεταξύ των συμμάχων και του Ναύαρχου Βίλχελμ Κανάρις, αρχηγού του γερμανικού Άμπβερ. Το φθινόπωρο του 1939 βοήθησε αυτήν και τα παιδιά της να μετακινηθούν από την κατεχόμενη Πολωνία στην Ελβετία ως αποζημίωση για μια επαφή με τη βρετανική μυστική υπηρεσία πληροφοριών.

Η Σιμάνσκα, ως Βρετανή πράκτορας, συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Κανάρις στην Ελβετία και την Ιταλία. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αγγελιαφόρο του, τον Χανς Μπερντ Γκισέβιους. Η Σιμάνσκα έπαιξε σημαντικό ρόλο, ως μεσάζων, στις μυστικές επαφές μεταξύ των Συμμάχων και των Γερμανών αντιναζιστικών συνωμοτών (π.χ., του Μαύρου Παρεκκλησίου). Τον Απρίλιο του 1940 έλαβε πληροφορίες σχετικά με την επερχόμενη γερμανική επίθεση στη Γαλλία και τις χώρες της Μπενελούξ. Στα μέσα Ιουνίου 1941, η Σιμάνσκα έλαβε πληροφορίες σχετικά με την επερχόμενη γερμανική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έγινε μία από τους πιο αποτελεσματικούς πράκτορες της MI6.

Η Σιμάνσκα είχε τρεις κόρες με τον Συνταγματάρχη Αντόνι Σιμάνσκι, τις Χάνκα, Έβα και Μαρίσια. Και οι τέσσερις τους πέρασαν τον πόλεμο στην Ελβετία, όπου η Χαλίνα ξεκίνησε τη δουλειά της για την MI6 και αργότερα τη γαλλική Deuxieme Reseau, πραγματοποιώντας μεταφορές στην κατεχόμενη Γαλλία, για την οποία ήταν παρασημοφορήθηκε από τους Γάλλους. Μεταξύ άλλων, ανέπτυξε μια σχέση εργασίας με τον Αμερικανό Άλεν Ντάλες, ο οποίος στη συνέχεια ηγήθηκε του αμερικανικού γραφείου πληροφοριών OSS στη Βέρνη.

Ο Ντάλες έγινε ο πρώτος πολιτικός και ο πιο μακροχρόνιος (1953-61) Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφορίων (de facto επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ). Με όλες τις αναφορές υποστήριξε πολύ τη Σιμάνσκα, ιδιαίτερα όταν η κόρη της Χάνκα αρρώστησε και πέθανε στην Ελβετία.

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Χαλίνα Σιμάνσκα μετακόμισε στην Αγγλία και παντρεύτηκε τον Στρατηγό Καζίμιες Βισνιόφσκι, ο οποίος ήταν επικεφαλής του προσωπικού υπό τον Αρχιστρατηγό Βουαντίσουαφ Άντερς, διοικητή του 2ο Σώματος Πολωνικού Στρατού στη Μάχη του Μόντε Κασίνο το 1944. Απέκτησε έναν γιο μαζί του, τον Πιότρ Βισνιόφσκι. Εγκαταστάθηκε στο Ίλινγκ, ένα προάστιο του Λονδίνου. Είναι θαμμένη με τον δεύτερο σύζυγό της στο Κοιμητήριο του Νότιου Ίλινγκ.

Η κόρη του Έβα, ζει τώρα στη Βόρεια Καρολίνα, παντρεμένη με τον Άντζεϊ Μιλέφσκι, ο οποίος είχε επίσης ένα πολύ αξιόλογο πολεμικό ρεκόρ μάχης με τους Συμμάχους. Η Μαρίσια παρέμεινε στην Αγγλία με τον πατέρα της, Στρατηγό Αντόνι Σιμάνσκια, με τον οποίο ήταν πολύ κοντά. Πήγε σε οικοτροφείο στην Αγγλία, παντρεύτηκε τον Μίρεκ Μαλέφσκι (άλλος Πολωνός αξιωματικός που βραβεύτηκε με διάκριση) και απέκτησε δύο παιδιά, την Ανούχκα και τον Μίχαου. Ο Μάικλ Φάμπιαν, εγγονός της Χαλίνα, ήταν πολύ κοντά με τη γιαγιά και τον παππού του, Αντόνι Σιμάνσκι, στο σπίτι του οποίου μεγάλωσε με τη μητέρα του Μαρίσια, τον πατέρα του, Μίρεκ και την αδελφή του, Ανούχκα.

Ο κοινός τάφος της Χαλίνα Σιμάνσκα και του συζύγου της, Καζίμιες Βισνιόφσκι.

Ο Μάικλ Φάμπιαν, πολλά χρόνια αργότερα, βοήθησε τον Άγγλο εμπειρογνώμονα κατασκοπείας/συγγραφέα, Ρούπερτ Άλασον, με το τμήμα του βιβλίου του, MI6: British Secret Intelligence Service Operations, 1909-45, το οποίο ασχολήθηκε με τη γιαγιά του, Σιμάνσκα. Μεταξύ άλλων εγγράφων, το βιβλίο δείχνει τη γαλλική ταυτότητα της Χαλίνα, η οποία πλαστογραφήθηκε από τον ειδικό εκτύπωσης του MI6, Κ. Άνταμς στο Πότερς Μπαρ, για να της επιτρέψει να ταξιδέψει στην κατεχόμενη Γαλλία για να συναντήσει τον Ναύαρχο Κανάρις, να συλλέξει πληροφορίες και να αναφέρει στους Συμμάχους στην Ελβετία.[5] Δείχνει επίσης το διπλωματικό διαβατήριο της Σιμάνσκα, σφραγισμένο με πολλές θεωρήσεις εισόδου και εξόδου, όπου περιλαμβάνει δύο που σχετίζονται με το ραντεβού της με τον Ναύαρχο Κανάρις στην Ιταλία, τον Απρίλιο του 1941, στο οποίο αποκάλυψε λεπτομέρειες για την επικείμενη επίθεση του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση.

Ο Μάικλ γράφει πως υπάρχουν πολλά έργα που περιστρέφονται γύρω από τα κατορθώματα της Χαλίνα κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς και αναφορές σε πολλά νέα βιβλία που ασχολούνται με το θέμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζον Χ. Γουόλερ, The Unseen War in Europe: Espionage and Conspiracy in the Second World War, chapter: "A Polish Lady", σελ. 91.
  • Πατρίτσια Καναφότσκα, Γκζέγκος Λουκόμσκι, "Dama Polskiego Wywiau: Halina Maria Szymanska, 1906-1989." Βαρσοβία: Oficyna Wydawnicza RYTM, 2015.