Φρειδερίκος Αύγουστος του Βολφενμπύτελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλβέρτος Β΄
πρίγκιπας του Ελς & Μπέρνστατ
Περίοδος1792 - 1805
ΠροκάτοχοςΚάρολος-Χριστιανός-Έρντμαν
ΔιάδοχοςΦρειδερίκος-Γουλιέλμος
Γέννηση20 Οκτωβρίου 1740 (1740-10-20)
Βολφενμπύτελ, Κάτω Σαξονία
Θάνατος8 Οκτωβρίου 1805 (64 ετών)
Άιζεναχ, Θουριγγία
ΣύζυγοςΦρειδερίκη της Βυρτεμβέργης
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΚάρολος Α΄
ΜητέραΦιλιππίνα-Καρλότα των Χοεντσόλερν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

O Φρειδερίκος-Αύγουστος (29 Οκτωβρίου 1740 - 8 Οκτωβρίου 1805) από τον Οίκο των Γουέλφων, ήταν στρατηγός της Πρωσίας. Ήταν πρίγκιπας του Ελς (Ολεσνίτσα) και του Μπέρνστατ, στην Κάτω Σιλεσία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Καρόλου Α΄ πρίγκιπα του Βολφενμπύτελ και της Φιλιππίνας-Καρλότας των Χοεντσόλερν, κόρης του Φρειδερίκου-Γουλιέλμου Α΄ βασιλιά της Πρωσίας.

Το 1754 έγινε λοχαγός του συντάγματος Σωματοφυλακής και το 1761 συνταγματάρχης του συντάγματος Τσάστροφ. Πολέμησε σε μάχες κατά τον Επταετή Πόλεμο. Το 1761 έγινε υποστράτηγος και πολέμησε στο Έλπερ, με συνέπεια την απελευθέρωση του Μπράουνσβαϊγκ. Τον αναφέρει στην ωδή της Για την ελευθέρωση του Μπράουνσβαϊγκ το ίδιο έτος η ποιήτρια Άννα Λουίζα Καρς και στην ωδή της Για τον Φρειδερίκο του Μπράουνσβαϊγκ. Ο ίδιος, όπως και οι αδελφοί του Γουλιέλμος-Αδόλφος και Λεοπόλδος ήταν ελευθεροτέκτονες. O Φρειδερίκος-Αύγουστος είχε το βαθμό του εταίρου, φίλου και υποστηρικτή (socius, amicus et fautor) στη Λειτουργία της Αυστηρής Τήρησης. Έγινε Διευθυντής του Ναού στο Βερολίνο το 1773 και Υπερέχων και Προστάτης της Τάξης (Superior et Protector Ordinis). Το διάστημα 1772-99 ήταν Εθνικός Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Εθνικής Μητρικής Στοάς «Στις τρεις σφαίρες», στην οποία άλλο μέλος ήταν ο Φρειδερίκος Β΄ βασιλιάς της Πρωσίας. Το λεξικό Φραϊμάουερερ του 1932 αναφέρει πως είχε ισχυρή μυστικιστική προδιάθεση και τον αποκαλεί αλχημιστή, ροδοσταυρίτη, θαυματοποιό γιατρό, σε στενή επαφή με τους θαυματοποιούς του Τάγματος, όπως οι Γ.-Φ.-Ξαβιέ Γκούγκομος και Σρέπφερ. Με τον θείο του Φερδινάνδο είχε επαφή με τον κόμη του Σαιν Ζερμαίν, διεθνούς φήμης αλχημιστή και αποκρυφιστή.

Το 1763 έγινε αντιστράτηγος και διοικητής του συντάγματος Τέτενμπορν της Πρωσίας. Απέκτησε τη συμπάθεια του Φρειδερίκου Β΄ και τον συνόδευε σε όλες τις επιχειρήσεις του. Τον έκανε κυβερνήτη του φρουρίου Κεστρίν, ιππότη του Τάγματος του Μαύρου Αετού, και το επόμενο έτος τιμητικό μέλος της Πρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το 1774 έγινε κοσμήτορας (provost) του Βρανδεμβούργου, το 1787 στρατηγός του πεζικού και το 1792 που απεβίωσε ο πεθερός του τον διαδέχθηκε ως δούκας του Ελς στην Κάτω Σιλεσία. Το 1794 απολύθηκε από το στράτευμα. Αποσύρθηκε στο ανάκτορο Σιμπύλενορτ στην Κάτω Σιλεσία. όπου μετέφραζε θεατρικά και λογοτεχνικά έργα από τα γαλλικά. Κατά την επίσκεψή του στην αδελφή του Άννα-Αμαλία στο Άιζεναχ της Θουριγγίας το 1805 απεβίωσε και ενταφιάστηκε στη Βαϊμάρη. Στο Ελς τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Φρειδερίκος-Γουλιέλμος ο λεγόμενος μαύρος δούκας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1768 νυμφεύτηκε την Φρειδερίκη-Σοφία-Καρλότα-Αυγούστα, κόρη του Καρόλου-Χριστιανού-Έρντμαν δούκα της Βυρτεμβέργης-Ελς, αλλά δεν απέκτησαν απογόνους.

Έργα του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Militärische Geschichte des Prinzen Friedrich August von Braunschweig-Lüneburg, Oels 1797

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hermann Hengst: Die Ritter des Schwarzen Adlerordens. 1901
  • Benno von Knobelsdorff-Brenkenhoff: Die Städte Braunschweig und Wolfenbüttel und das Gefecht bei Ölper am 13./14.10.1761, In: Braunschweigisches Jahrbuch Nr. 71, Braunschweig 1990, S. 7–26
  • Eugen Lennhoff, Oskar Posner: Internationales Freimaurerlexikon. 1932
  • Ferdinand Spehr: Friedrich August (Herzog von Braunschweig). In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 7, Duncker & Humblot, Leipzig 1877, S. 505–507.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]